Непростий шлях нідерландських гвинтівок до України

Нідерландські військові розповіли про те, як готували своє стрілецьке озброєння до боєготового стану й відправки до України. Про це пише видання The armourer`s bench.

Влітку 2022 року невелика команда зброярів нідерландської армії у швидкому режимі працювала над перевіркою та підготовкою тисяч гвинтівок, обраних для відправлення в Україну. Саме тоді цю зброю вперше побачили в руках українських військових.

Видання зв’язалось із людиною, пов’язаною із цим постачанням зброї. Вона розповіла про колосальне за об’ємом роботи завдання: підготовку гвинтівок, пістолетів, оптики та ручних кулеметів для передачі в Україну.

Розконсервація та відновлення

Основною зброєю, яку команда готувала до відправлення, стали гвинтівки C7A1 калібру 5,56х45 мм. Вони були виготовлені в Канаді за ліцензією Colt. Варіант A1 легко впізнати за комбінацією рукоятки, подібної до американської M16A2, і верхньої ствольної коробки, яка має планку Picatinny STANAG для кріплення оптики.

З початку 2010-х нідерландські C7A1 були поступово модернізовані до стандарту C7NLD з новими регульованими прикладами, цівками з поручнями та вбудованою верхньою ствольною коробкою (IUR). Решта C7A1 були поміщені на зберігання – багато з них все ще були пофарбовані у старий маскувальний паттерн.

Під час підготовки у кожної гвинтівки перевіряли центрування ствола, ударно-спусковий механізм та деталі затворної групи, а також провели загальну перевірку на зношеність, наявність пошкоджень чи корозії. Якщо гвинтівка не мала суттєвих дефектів, перевірка у середньому тривала близько п’яти хвилин, а потім її відкладали для підготовки до відправлення.

Було перевірено та підготовлено стільки C7A1, що у команди не вистачило запасів стандартних оптичних прицілів C79 ELCAN для встановлення на них.

Джерело розповіло, що навіть «використовували оптичні приціли ELCAN, призначені для FN Minimi для встановлення на гвинтівки… ми також використовували оптику для симуляторів [оптичні приціли, які використовуються на цифрових полігонах для тренувань у приміщенні]. Зрештою нам довелося зняти передні лінзи [що дозволяють використовувати їх на тренажерах]».

Після перевірки зброя була оснащена оптикою. Холодна пристрілка оптики виконувалась на відстань 300 метрів. Джерело стверджує, що це «зайняло найбільше часу і виснажило наші руки, адже нам доводилось тримаючи гвинтівку в повітрі однією рукою, іншою регулювати оптику». Після цього вони зазначили, що «інструменти для перевірки та юстування оптики стали повністю зношені».

Разом із великою кількістю гвинтівок C7A1 в Україну також було відправлено ряд гвинтівок старого зразка C7 з ручкою для перенесення та селектором вогню із опцією стрільби по три патрони, без повністю автоматичного вогню, як на C7A1. Гвинтівки C7 рідко можна побачити на знімках з України.

Співрозмовник пояснив, що коли зброя прибула на склад для підготовки до відправлення, «кожна гвинтівка спочатку була з одним магазином і без оптики». Але було вирішено, що гвинтівки потребують оптики. Спочатку зброярі встановлювали оптичні приціли Aimpoint Comp M3, потім старіші ELCAN (3,4×28), Hi-Mag ELCAN, які спочатку були встановлені на FN Minimi нідерландської армії, і, нарешті, використовували ELCAN для симуляторів. Вся ця оптика з тих пір використовується в Україні.

Бригаді зброярів було дозволено проводити лише простий ремонт гвинтівок призначених до відправлення, тому зброя, яка була серйозно пошкоджена – були наявні корозія, погнуті стволи, пошкоджені ствольні коробки чи фурнітура – одразу відбраковувались.

Спочатку частина пошкоджених гвинтівок розбиралась для ремонту іншої несправної зброї, але через короткий час проводився лише швидкий базовий ремонт.

Нижня деталь ствольної коробки гвинтівки C7 зі слідами корозії.

Погнутий ствол гвинтівки С7.

Процес відновлення зброї зайняв тижні напруженої роботи й хоча співрозмовник не зміг озвучити точну кількість гвинтівок, підготовлених до передачі, він заявив про трохи менше 10 000 стволів, що були перевірені, відремонтовані та підготовлені до відправлення.

Співрозмовник також повідомив, що Нідерланди передали значну кількість пістолетів Glock 17 Gen.3 і легких кулеметів FN Minimi калібру 5,56×45 мм.

Нідерландські гвинтівки можна побачити на численних фотографіях і відео з бойових дій в Україні. Гвинтівки C7A1 використовувалися українськими силами спеціальних операцій, полком імені Каліновського, а останнім часом – підрозділами 47-ї окремої механізованої бригади, 3 окремої штурмової бригади та бригади НГУ “Азов”.

Зброю легко ідентифікувати за її конфігурацією, характерною оптикою ELCAN і Aimpoint, а також за невеликими ідентифікаційним QR-кодом, який можна побачити на правій стороні шахти для магазину.

На запитання до учасника операції, що він думає про гвинтівки, які використовуються в Україні, співрозмовник відповів: «Я радий, що вони там використовуються. Змушує мене пишатися своєю роботою».

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...