Незначна відстань застосування, але дуже висока швидкість: Що це за ракета Х-38, якою ворог цілеспрямовано вдарив по супермаркету в Костянтинівці

РФ продовжує завдавати цілеспрямовані удари по цивільних об'єктах і сьогодні, 9 серпня, ворог атакував супермаркет в Костянтинівці Донецької області. За останньою на момент публікації інформації від ДСНС росіяни вбили 11 осіб, ще 44 отримали поранення.

А у МВС повідомили, що за попередніми даними для удару була застосована авіаційна ракета "поверхня-земля" Х-38, яка попри прийняття на озброєння у РФ ще у 2012 році залишається малорозповсюдженим боєприпасом.

Хоча станом на травень цього року так звані російські "воєнкори" почали активніше згадувати про використання цієї ракети, при цьому у варіанті Х-38МЛ із лазерним наведенням. Для такої версії ракети обов'язковим є підсвчування цілі лазером. Також існують варіанти цієї ракети лише із супутниковою навігацією, тепловізійною та активною радіолокаційною головками самонаведення. Щодо носіїв, то ракета інтегрована до Су-35, Су-57 та нібито під вертольоти Ка-52.

При загальній вазі 520 кг на бойову частину, яка зазвичай осколково-фугасна, хоча також декларується наявність касетного спорядження, припадає 250 кг. Важливо зазначити, що дальність пуску цієї ракети становить лише до 40 км, водночас її швидкість становить до 2,2 Маха. Додамо, що від Костянтинівки до лінії фронту наразі близько 12-15 км.

Х-38МЛЗ огляду на найбільш розповсюджену систему наведення

Х-38, яка для застосування вимагає лазерної підсвітки, необхідно підкреслити, що удар по цивільній інфраструктурі РФ був "зрячим" у прямому сенсі, бо зазвичай роль підсвітки цілей виконує БПЛА.

Також слід зазначити, що на основі ракети Х-38 у РФ був створений гібрид "ракето-бомби" під назвою "Гром-Э1", яка також епізодично використовується ворогом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...