Німецький комплекс IRIS-T вже працює на південному напрямку, - Командування Повітряних сил

Перший з чотирьох комплексів протиповітряної оборони IRIS-T вже на бойовому чергуванні на південному напрямку.

Про це повідомив речник Командування Повітряних сил Юрій Ігнат,

Тих систем ППО, які ми сьогодні маємо, дуже мало. Сьогодні багато країн зголосилися допомогти нам засобами ППО. Комплекс IRIS-T, якого немає ніде у світі, Німеччина першим поставляє в Україну. Ця система вже працює в Збройних силах десь на південному напрямку. Очікуємо решту тих систем, які має поставити нам Німеччина“, – сказав він.

Також він зауважив, що системи IRIS-T можуть працювати в одній системі з іншими комплексами протиповітряної оборони західного зразка, наприклад, NASAMS чи Patriot.

Зенітно-ракетний комплекс Iris-T. Фото з відкритих джерел

NASAMS – це вже перевірений комплекс, який має гарний авторитет у світі, перебуває на озброєнні 12 країн світу. З цим комплексом може бути легше щодо поставок – він є, ракети до нього в достатній кількості є. Тому треба просити країни, в яких є цей комплекс, допомогти Україні посилити вже існуючу нашу ППО“, – зауважив Юрій Ігнат.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що перші ЗРК NASAMS надійдуть в Україну впродовж жовтня.

Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS. Фото: МО Угорщини

Крім того, після масованої ракетної атаки на Україну 10 жовтня низка країн оголосила про передачу систем ППО.

Іспанія передасть ЗРК Hawk. Це американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon.

Франція оголосила про передачу Україні “зенітних ракет”. При цьому медіа повідомляють, що також йдеться про системи протиповітряної оборони малої дальності Crotale, які здатні перехоплювати ракети й літаки на низькій висоті.

Велика Британія оголосила про передачу Україні ракет AMRAAM для систем протиповітряної оборони NASAMS.

Нідерланди оголосили про передачу Україні засобів протиповітряної оборони на загальну суму 15 мільйонів євро. Щоправда, не уточнили про які саме засоби йдеться.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що протиповітряна оборона для України буде пріоритетом для країн Альянсу.

IRIS-T

Основа ЗРК – ракета “IRIS-T” (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети “повітря-повітря”.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід “BvS10”) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації середнього та малого радіусу. “IRIS-T SLM” дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії “SLS” – до 25.

Основним сенсором комплексу є австралійська РЛС “CEAFAR GBMMR” з 3D-радаром з активною фазованою антенною решіткою (АФАР).

Також може застосовуватися німецька РЛС “TRML-4D” (Hensoldt), яка дозволяє виявляти цілі на відстані до 250 км.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Священники, які мали сумніви, говорили, що якби вони ще у 2014-му вийшли з УПЦ МП, то можливо б війни не було, - військовий капелан

неділя, 5 травень 2024, 13:28

Капелан військового інституту національного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Дмитрієв розповів, що російська церква давно вже використовується путінським режимом для досягнення своїх політичних цілей, передають Патріоти України. "Для мене було п...

Кремль намагається зробити натяк: Навіщо РФ оголосила в розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка - політолог

неділя, 5 травень 2024, 12:44

Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Radio NV пояснив, навіщо Росія оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, п’ятого президента Петра Порошенка, а також командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександра Павлюка, передають ...