Нова зброя від США дозволить Україні вирівняти ситуацію. Про щось більш глобальне поки говорити дуже складно, - політолог Денисенко

"Рішення Конгресу про виділення грошей Україні. Що воно насправді означає для нас?" - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"1. Це перш за все певне, вибачте за не зовсім точний термін (кращого просто не зміг знайти), "полегшення" в цій війні. При правильному плануванні і виконанні цих планів нова зброя дозволить, перш за все, вирівняти ситуацію. Про щось більш глобальне поки говорити дуже складно.

2. Причина голосування в Конгресі, і це моя особиста версія, лежить не стільки у прозрінні трампістів, скільки в рейтингах республіканців, які почали опускатися. Ставка на ізоляціоністів виявилася не зовсім коректною і Трампу потрібно було міняти тактику. Звичайно, я не можу і тим більше не хочу применшувати величезну роботу, яку робили українські дипломати і не тільки, але все ж головна причина – падіння рейтингів перед виборами і спроба зламати цей тренд.

3. Колективний захід і США досі не мають головної відповіді: відповіді на запитання: "Що таке перемога?" в їхньому розумінні. Поки США живуть у парадигмі концепції Кіссінджера про баланс систем, а не розвал Росії чи щось подібне. Але Заходу точно потрібні переговори. Тому не виключено, що є двопартійна стратегія: якщо Україна не хоче переговорів – іде затримка зі зброєю. Якщо Росія відмовляється від переговорів (після виборів Росія де-факто вийшла з розмов про переговори) – Україна отримує зброю.

4. Перша реакція росіян була надто млявою. Судячи з усього, вони чомусь не готові були до цього рішення. Єдине, на що варто нам звернути увагу – це на артикульовані заяви Лаврова про Харків. Єдине, що Росія вирішила проартикулювати – це те, що вона буде продовжувати війну (власне, після виборів 17 березня російські еліти перейшли виключно на войовничу риторику). Путін увірував знову в "Київ за три дні". Зараз російські еліти явно не готові відмовлятися від цієї ідеї, і протверезіння почне приходити не раніше за середину літа.

5. План Путіна поки залишається незмінним: спроба максимального захоплення територій за літню кампанію і нав'язування Заходу переговорів із трьома основними пунктами: обіцянка зняття санкцій, зменшення української армії, демілітаризована зона і заборона зброї дальнього радіусу дії (читайте стамбульські домовленості, чомусь реанімовані саме зараз) і, нарешті, вибори в Україні (росіяни хотіли б зі зрозумілим для них результатом).

Рішення Конгресу, і особливо якщо зброя поступить не протягом місяців, як завжди, а протягом тижнів, як про це пишуть західні ЗМІ, ламає ці плани, і тому Кремль просто не розуміє, що із цим робити, і просто відкладає зміну планів на потім. Точніше, очікує результатів літньої кампанії й уважно дивиться на те, як себе вестиме в наступні місяці Китай.

І наостанок хочу наголосити ще на двох речах. По-перше, як би там не було, це рішення Конгресу вкрай важливе для нас саме зараз. І воно може допомогти нам застабілізувати ситуацію.

Другий аспект більш універсальний, але ми про нього весь час забуваємо. Українці страшенно люблять роздумувати про мудрість Китаю, який живе в концепції "плюс 50 років", але самі розглядають усе з точки зору фукуямівського "кінця історії", коли кожен позитив чи негатив є довічно зафіксованим і звершеним фактом. Це одна з головних наших внутрішніх загроз, але з нею ми навіть не прагнемо боротися. Чому? Бо це, з однієї сторони, вимагає інтелектуальних надзусиль, а з іншої – невигідне політикам. Політик хоче вже зараз трубити про перемогу або про зраду. Тому нинішнє рішення – це "полегшення", обмежене в часі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...