Нові перешкоди навіть у Німеччині: Політичного часу для добудови "Північного потоку-2" у Кремля залишилось мало, - Портников

"Державний департамент США попередив, що стежить за зусиллями, спрямованими на добудову газопроводу «Північний потік-2» і попереджає компанії, які беруть участь у проєкті, про можливість застосування санкцій", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Державний секретар США Ентоні Блінкен нагадав: на думку президента Джозефа Байдена «Північний потік-2» є поганим проєктом для Німеччини, України та американських партнерів і союзників у Центральній і Східній Європі.

Таким чином, надії тих, хто розраховував, що нова американська адміністрація відмовиться від політики попередників і пом'якшить своє ставлення до «Північного потоку-2» заради поліпшення відносин із Німеччиною, не виправдалися. Очевидно, що президент Джозеф Байден налаштований на порозуміння з федеральним канцлером Ангелою Меркель. Однак не ціною поступок, які підуть на користь не стільки Німеччині, скільки «Газпрому» і російському президентові Володимиру Путіну.

Те, як будуть реагувати лобісти проєкту, можна зрозуміти по гучній статті у німецькій діловій газеті Handelsblatt. Її автор доводив, що Берлін буде пропонувати Вашингтону посилити підтримку України в обмін на відмову від блокування будівництва «Північного потоку-2».

Але це дивна логіка.

По-перше, важко зрозуміти, чому здійснення спільних масштабних економічних проєктів – зокрема, в галузі водневої енергетики – повинні бути взагалі пов'язані з відмовою від санкцій проти «Північного потоку-2». І не випадково український прем'єр-міністр Денис Шмигаль відразу ж спростував цей взаємозв'язок.

По-друге, незрозумілим є механізм, який змусить Росію зберегти газовий транзит через Україну, якщо в «Газпрому» буде достатньо можливостей для обходу української газотранспортної системи. Адже гілка російського газопроводу, яка веде до української ГТС, може в один прекрасний день «поламатися» і потребувати довгострокового ремонту. «Газпром» вже застосовував цю тактику щодо Туркменистану – і, треба сказати, цілком успішно.

По-третє, ніхто на Заході досі не відповів на просте запитання, яке нерідко задають українські учасники дискусій, коли мова йде про «Північний потік-2». А навіщо взагалі «Газпрому» цей новий маршрут? Чому з моменту приходу до влади в Росії Володимира Путіна завдання створення обхідних газопроводів стало одним із головних у діяльності «Газпрому»? Чи потрібні ці нові маршрути для того, щоб збільшити прибуток, чи для того, щоб позбавити Україну її транзитного статусу і посилити політичний тиск на Київ? І чи не призведе позбавлення України її транзитного статусу до нової великої війни на сході Європи – бо ж «Газпром» більше не буде ризикувати поставками навіть у випадку інтенсивних бойових дій?

Політична небезпека

У Німеччині та інших країнах, зацікавлених у здійсненні проєкту, про відповіді на ці запитання мало замислюються, зводять дискусію виключно до економічних моментів. Але «Північний потік-2» – це аж ніяк не тільки про економіку та енергетику. Це, перш за все, про політику.

І розуміння політичної небезпеки пов'язаного з Росією проєкту все більшою мірою визначає настрої і в самій Німеччині. В останні місяці – особливо після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального – у німецьких медіа з'явилося чимало публікацій, автори яких закликали не поспішати з «Північним потоком-2». А днями німецька партія «зелених», яка вважається одним із фаворитів майбутніх парламентських виборів у країні, внесла заклик до припинення будівництва «Північного потоку-2» до своєї передвиборчої програми.

Політична ситуація у Німеччині складається таким чином, що формування нового уряду країни навряд чи обійдеться без «зелених». Так що з цією програмною вимогою екологічної партії доведеться рахуватися і християнським демократам, і соціал-демократам, що залишаються прихильниками добудови газопроводу. А це означає, що на саму цю добудову залишилося не так вже й багато політичного часу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни готують наступ на кількох напрямках: Військовий експерт назвав дату "Х"

четвер, 18 квітень 2024, 21:45

Російські окупанти готують новий наступ у 2024 році, проте він проходитиме у другій половині року, після "інавгурації" Путіна. Про це в ефірі "Апостроф TV" заявив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, передають Па...

Вперше в Україні: В Одесі засвітився екстремальний спорткар Maserati (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 21:33

В Одесі нещодавно помітили унікальне авто італійського бренду. Вулицями Одеси проїхала Maserati Corse 2020 – автомобіль з нової ери Мазераті, ціна якого може стартувати від 220 000$. Про це повідомляє topgir, передають Патріоти України. Зауважується, щ...