Новим прем'єром Італії може стати Джорджія Мелоні: Як це вплине на Україну

Італія напередодні позачергових парламентських виборів, які відбудуться 25 вересня, опинилася на порозі історичної події – прем'єром країни може вперше стати жінка. Згідно з останніми політичними опитуваннями, на виборах лідирує ультраправа партія Джорджії Мелоні "Брати Італії", яку у багатьох ЗМІ називають пост-фашистською. Якщо вони виграють вибори (у чому мало хто сумнівається), Мелоні стане першою жінкою-прем'єром в історії країни, створивши парламентську коаліцію з ще двома правими силами – партіями друзів президента-агресора Володимира Путіна "Вперед Італія" Сільвіо Берлусконі та "Ліга" Маттео Сальвіні. Патріоти України пропонують дізнатися про те, чому ці вибори будуть вкрай важливими не лише для Італії, а й для України, а також про те, чому ЗМІ побоюються, що перемога ультраправих може зруйнувати політичну систему усієї Європи.

Хто така Джорджія Мелоні

Мелоні народилася 15 січня 1977 року в Римі, де й виросла у бідному районі, виховувана матір'ю, яка мала праві політичні погляди. Батько сімейства, який підтримував комуністів, пішов із дому, коли Джорджія ще була юною і так ніколи й не повернувся. Пізніше вона зізнавалася, що, ймовірно, захопилася правими поглядами, щоб помститися батькові.

Вже у 15 років Мелоні опинилася серед членів неофашистської організації "Молодіжний фронт", а після – приєдналася до молодіжного крила "Італійського соціального руху", який у післявоєнній Італії створили послідовники Беніто Муссоліні. Саме із цього руху згодом і виросла партія "Брати Італії".

Наразі, коли тема її правого минулого все частіше обговорюється у ЗМІ, Мелоні запевняє, що її політичні погляди давно трансформувалися і не мають нічого спільного з неофашизмом. Незважаючи на те, що раніше вона хвалила Муссоліні, називаючи його "хорошим політиком, який робив усе заради Італії", тепер вона критикує колишнього італійського лідера за участь у війні на стороні фашистської Німеччини.

Ймовірно те, що Мелоні не соромиться визнавати помилки свого юнацтва і відверто засуджує їх, а не замовчує, допомогло їй домогтися прихильності багатьох італійців. Ще у 2018 році очолювані нею "Брати Італії" отримали на виборах лише 4% голосів, а останні опитування показують, що тепер кількість її прихильників зросла до 25%. Такий результат означатиме перемогу на виборах та посаду прем'єр-міністра у новому уряді.

Мелоні відкрито виступає не лише за сильну Італію, а й за сильну Європу, і, що важливо, не боїться, на відміну від того ж Берлусконі, називати Росію агресором.

"Ми хочемо сильну Італію, яку поважатимуть у світі, впевнену в собі Європу, високо підняті голови в Європі та на Заході. (Італію – ред.) гідну довіри, вірну, серйозну, починаючи із захисту українського народу від російської агресії, що буде для нас пріоритетом разом з можливістю твердіше вимагати розподілу тягаря санкцій (проти РФ)", – заявила днями Мелоні.

Політик також упевнена, що Італія "має продовжувати підтримку України".

"Якщо Україна капітулює, то справжнім переможцем завтра стане не путінська Росія, а капіталістично-комуністичний Китай Сі Цзіньпіна. Захід став би значно ослабленим, а всередині Заходу ті, хто слабші, тобто Європа, виявилася б підлеглими Китаю. І я не хочу виявитися під владою комуністичного Китаю", – заявила Мелоні.

Окрім того, вона підтримує НАТО та санкційну політику Євросоюзу проти Росії.

Її партія також підтримує Україну у війні проти Росії. Незважаючи на свій опозиційний статус у парламенті, "Брати Італії" голосували за надання Україні зброї. Вони також відкрито називали речі своїми іменами.

"Вторгнення в Україну є агресією проти Європи, демократії та суверенітету націй. Ми усвідомлюємо, що наше майбутнє та наша свобода також залежать від мужності українського народу протистояти російському неоімперіалізму", – було сказано у партійній заяві "Братів Італії".

У той же час представники партії в Європарламенті голосували проти визнання Угорщини автократичною державою. Таким чином, у ЄС хотіли покарати країну за гру на боці Путіна.

Є й теми, навколо яких Мелоні та Євросюз можуть посваритися. Політик виступає за традиційну сім'ю та проти того, що вона називає "ЛГБТ-лобі". Також Мелоні є противником абортів та масової міграції.

Втім, її не можна назвати євроскептиком: вона не планує виводити Італію зі складу ЄС чи єврозони, але хоче захищати національні інтереси країни.

Рука Кремля

Але в історії з Мелоні є і ложка дьогтю – її партнери по майбутній коаліції. Сільвіо Берлусконі (в уряді якого Мелоні з 2008 по 2011 рік була міністром молоді) взагалі не приховує своїх дружніх відносин з Путіним і навіть у 2015 році відвідував тимчасово окупований півострів Крим, де зустрічався з агресором і розпив пляшку 240-річного вина на вкраденій Росією виноробні.

Він також уже кілька разів заявляв про те, що Путіну потрібно було просто дозволити змінити владу у Києві. І взагалі, російські агресори нібито хотіли лише "зайти в Україну та вийти", а Європа втягла Москву у війну.

До Сальвіні ж також є питання. Відразу після відставки уряду Маріо Драгі його радник Антоніо Капуано навіщось зустрічався зі співробітником посольства РФ в Італії Олегом Костюковим. За даними La Stampa, на зустрічі нібито обговорювався розвал коаліції, який згодом і призвів до перевиборів.

Лідер "Ліги", що цікаво, навіть не заперечував, що така зустріч відбулася, але запевняв, що ні про який політичний вплив не йдеться. Мету такої зустрічі він не озвучив.

Втім, Сальвіні, який також відвідував Крим і відкрито захоплювався Путіним, взагалі не соромиться підігравати Кремлю. У вересні 2022 року він закликав зняти санкції з РФ, чим викликав шквал критики.

Також він називав українську Революцію Гідності "фальшивою псевдореволюцією, що фінансується іноземними державами, подібно до арабських революцій", тоді як до псевдореферендуму в Криму у Сальвіні питань взагалі немає.

"Був референдум, і 90% людей проголосували за повернення Криму до складу Російської Федерації", – сказав Сальвіні, коли журналіст поправив його, нагадавши, що це був псевдореферендум.

На тлі таких новин відразу ж згадується інформація CNN про те, що Росія, починаючи з 2014 року, витратила щонайменше 300 мільйонів доларів на підкуп іноземних політиків та лідерів партій.

Наскільки сильно Берлусконі та Сальвіні схилятимуть Мелоні до підтримки Кремля – прогнозувати складно, але ось що можна стверджувати:

  • лідер "Братів Італії" вже показала себе самостійним політиком, тому навряд чи дозволити собою маніпулювати;
  • президент Італії Серджо Маттарелла все ж таки відкрито підтримує Україну і навряд чи дозволить новому уряду розвернути зовнішньополітичний курс країни;
  • Мелоні має партнерські відносини з правлячою партією Польщі "Право та справедливість", яку очолює Ярослав Качинський. Поляки, як відомо, затяті противник імперіалістичних замашок Кремля;
  • Експерти також зазначають, що Італія навряд чи захоче сваритися з лідерами ЄС та США, які не планують знижувати тиск на Москву.

Втім, італійський журналіст Крістіан Рокка вважає, що ідеальним варіантом для України став би новий уряд Драгі.

"Краще, що може статися для України – це якщо якимось чином створять другий уряд Драгі. Всі можливі варіанти без Драгі – для України гірші, ніж із ним. Я не можу сказати, що праві партії – вороги України, але Сальвіні – ключова людина для путінської пропаганди в Європі, а Берлусконі – особистий друг Путіна, цим все сказано", – заявив Рокка.

Чому італійці голосують за "Братів"

Партія, очолювана Мелоні, за своєю суттю є партією популістичного штибу. Коли країна опинилася у складній економічній ситуації, вони обіцяють італійцям те, чого вони хочуть – зниження податків та покращення якості життя.

Італійці, як і багато інших жителів країн Європи, почуваються ущемленими через спровоковану Росією енергетичну кризу, що підняла ціни на електроенергію і це при тому, що країна все ще відчуває наслідки коронавірусної блокади та кризи єврозони.

"Італійці почуваються покинутими. Особливо тут, на півдні. Наш уряд не простягає нам руку допомоги. Мої рахунки за електроенергію зросли вчетверо", – заявив BBC власник кав'ярні Піно де Стасіо.

Він розповів, що змушений відключати кавомашину після 16:00, коли тариф на електроенергію підвищується. Де Стасіо каже, що через кризу багато підприємств та сімейних бізнесів просто розорилися.

"Ось чому, на жаль, люди дивляться у бік (політичних) правих. Тому що вони ще не сиділи в уряді, щоб розчарувати нас", – каже підприємець.

Мелоні обіцяє змінити Італію, інвестуючи в її сильні сторони, відстоюючи інтереси країни в Брюсселі і припиняючи неконтрольовану імміграцію. Це все, за її планом, дозволить захистити італійські сім'ї та знедолених, забезпечивши роботою тих, хто може працювати.

Хоча критики постійно звертають увагу на її праве минуле, Мелоні каже, що італійців хвилює лише одне – є в їхній кишені гроші, чи ні.

Перемога правих в Італії може відкрити скриньку Пандори

Bloomberg зазначає, що на тлі того, як у Європі все більше піднімають голови партії правого штибу, перемога "Братів Італії" та Мелоні може бути навіть небезпечною. У ліберальних колах Риму вже побоюються, що перемога Мелоні відкриє скриньку Пандори.

Видання цитує боса однієї з найбільших італійських компаній, який у 2019 році згадував часи ще до другої світової та говорив, що континент мав винести правильний урок із ситуації.

"Урок історії полягає не в тому, що Європа опинилася в небезпеці, коли в Італії з'явився жорстко правий лідер (мається на увазі Муссоліні. – Ред.), а в тому, що це відкрило шлях такому ж лідеру (Адольфу Гітлеру. – Ред.) у Німеччині", – сказав тоді неназваний промисловець.

Видання зазначає, що сьогодні цей аргумент звучить актуально, а "ризик для Європи може полягати не в самій Джорджії Мелоні, а в тому, як пошириться її вплив".

У цьому ключі Bloomberg згадує зростання популярності радикальної антиммігрантської партії "Шведські демократи", а також настрої в Угорщині, де дедалі відвертіше відмовляються від єдиної політики ЄС.

До того ж, зазначає видання, перспектива приходу до влади Мелоні, яка не має майже жодного досвіду роботи в уряді, змушує інвесторів та чиновників насторожитись.

Незважаючи на її радикальні погляди, люди, близькі до Мелоні, кажуть, що вона має намір показати, що може впоратися з величезним боргом Італії та утримати інвесторів. Вона нібито не планує збільшувати дефіцит бюджету для фінансування своїх політичних планів.

За словами її помічників, Мелоні чудово розуміє, на яку небезпеку вона наразиться на посаді прем'єр-міністра. Відомо, що вона багато років налагоджувала контакти у наукових колах, у сфері національної безпеки, фінансів, бізнесу, дипломатії та, звичайно ж, політики і тепер має намір стоврити уряд, до якого входитимуть професіонали, а не давні соратники.

Крім цього, Мелоні поглиблює стосунки і з Драгі. Повідомляється, що вони проводять щотижневі бесіди, щоб обговорити можливий перехідний період.

Це нова політична доба?

Якщо Мелоні справді вдасться втілити в життя все, що вона зараз обіцяє, то цілком імовірно, що для 45-річної італійки це стане лише початком довгої політичної кар'єри. Але для цього їй доведеться протистояти не лише Берлусконі, який давно хоче повернути свій політичний вплив в Італії, а й Путіну, який, безсумнівно, зробить усе можливе, щоб через офіційний Рим вкотре струсити стареньку Європу.

Втім, не виключено, що Мелоні закінчить, як і інші італійські політики, яких звичка багато говорити, але мало робити, привела до того, що вони втратили свою популярність у країні і зараз перебувають на других та третіх ролях. Тільки в недавній історії це були Маттео Ренці, Беппе Грілло і той самий Маттео Сальвіні – всі вони обіцяли створити нову Італію, але так нічого і не досягли.

Мелоні, ймовірно, достатньо розумна, аби винести урок із недавнього минулого своїх колег.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...