"Одна з найбільших дамб, зруйнованих в історії воєн": Вчений-гідролог зі США спрогнозував ймовірні наслідки підриву Каховської ГЕС

Підрив Каховської ГЕС - одне з найбільших руйнувань водної інфраструктури за всю історію світових воєн, і є справжньою катастрофою. Про це заявив американський вчений-гідролог Пітер Глейк, передають Патріоти України.

Науковець ще в березні прогнозував, що в разі знищення Каховської ГЕС і раптової втрати води у Каховському водосховищі може опинитися під загрозою охолодження Запорізької АЕС, що в свою чергу призведе до аварії, такої, як на японській АЕС в Фукусімі в 2011 році.

Тепер Глейк зазначив, що підрив ГЕС призведе до надзвичайних гуманітарних та екологічних наслідків. "Це катастрофа масштабу небаченого в останні роки, - підкреслив він. - Гуманітарні та екологічні наслідки цього руйнування величезні. Я переконаний, що політичне значення також буде надзвичайним".

"Це величезна дамба, одна з найбільших в Європі та світі. Вона тримала 18 кубічних кілометрів води, майже вчетверо більше ніж найбільше водосховище в Каліфорнії", - порівняв дослідник.

Найбільший ризик становить гігантський обсяг води, який вивільнився, пояснив Глейк. "Громади вниз по течії річки будуть затоплені, їх вже затоплює. Екологічні наслідки надзвичайні. Руйнування екосистем, зараження води. Вже є повідомлення про те, що надзвичайні обсяги мастил та інших хімікатів змиває потоком у річку", - зазначив науковець.

"Вище дамби були болота, природні болота, і тварини там потерпатимуть від браку води, якщо водосховище спуститься", - додав він.

Ймовірно, перерветься постачання води до тимчасово окупованого Криму, каже Глейк. "Крим дуже залежить від води Північнокримського каналу, який живила вода з водосховища, - пояснив науковець. - Якщо водосховище зникне, надходження води до кримського каналу зменшиться також. Приблизно 80% водних ресурсів Крим отримує з Північнокримського каналу з водосховища за Каховською дамбою. Зараз не виглядає, що постачання води триватиме".

Експерт нагадав, що після окупації Криму росіяни докладали зусиль, аби цей канал запрацював, що свідчить про його важливість, а "тепер цей потік води знову припинено".

Всі наслідки підриву стануть відомими лише з часом, зазначає науковець. Науковець нагадав, що єдиним прикладом подібного за масштабами руйнування водної інфраструктури, було руйнування дамби СРСР в 1941 році під час Другої світової війни.

"Руйнування тієї дамби вбило десятки тисяч людей. Каховська - одна з найбільших дамб, яку будь-коли руйнували під час війни, але сподіваюсь, що кількість жертв буде меншою завдяки здатності швидше інформувати людей в районах паводку", - сказав науковець.

Глейк заявив, що руйнування дамби є порушенням Женевської конвенції і додав, що українські партнери повинні допомогти постраждалим евакуюватися з затоплених територій і надати гуманітарну допомогу. А в довгостроковій перспективі, додав Глейк, потрібно встановити, хто винний, і притягнути його до відповідальності.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...