Офіс президента сідає на потоки Фірташа і Коломойського?

Чи є антикорупційні запобіжники у нових бенефіціарів?

Буквально цими днями відбувається історичний перелом — у Фірташа по-справжньому забирають потоки облгазів. Чи надовго, покаже час. Але те, що забирають, — факт.

Отже, держава вирішила відібрати у облгазів Фірташа (та низки інших дрібних гравців) трубопроводи, якими газ доставляється в будинки українців. І передати їх в експлуатацію ТОВ «Газорозподільні мережі України», яке належить державному «Нафтогазу України». Це оформлено постановою Кабміну №1335 від 25 листопада 2022 року.

Усе це через війну та глибоку недовіру до проросійського олігарха, від якого можна у будь-який момент очікувати шантажу. Бо ж його збираються посадити в американську в’язницю, тому й не виключено, що він для захисту від США відключить газ в Україні, щоб Володимир Зеленський попросив Джо Байдена не чіпати «нашого сукіна сина».

Тому все, здається, логічно та виправдано.

Але є одне але.

Облгази завжди наживалися на нехитрій схемі. Вони роками не сплачували державному «Оператору газотранспортної системи України» за газ, а гроші за нього зі споживачів збирали. Так постійно накопичувалися борги, які час від часу в результаті домовленостей із владою просто списувалися. Станом на зараз таких боргів накопичилося 17 млрд грн.

Нюанс у тому, що в облгазів для погашення цих боргів є тільки одна можливість — збирати гроші зі споживачів за доставку газу трубами. А тепер, коли труби у них відбирають, то вони автоматично втрачають навіть теоретичну можливість заплатити борги державі. А значить, це стає безнадійною заборгованістю, і держава вже ніколи не отримає 17 млрд грн і не зможе їх витратити на ремонт газотранспортної мережі та інші заходи з енергобезпеки.

Таке рішення виглядає нелогічним. Бо якщо у держави мета — забрати труби у Фірташа від гріха подалі, то чому б не працювати на погашення боргу перед державною ж компанією «ОГТСУ»? Яка державі різниця, в яку кишеню державного пальта складатимуть виручку від розподілу газу?

Різниця може бути от у чому.

«ОГТСУ» в останні роки перебуває у фокусі уваги міжнародних кредиторів, тому там зараз особливо не розгуляєшся в плані виведення грошей через тендери.

А вивід грошей із нового ТОВ буде геть непрозорий. Воно взагалі не буде тендеритися в Prozorro, бо наші законодавці так постановили: якщо твій засновник не держава, а компанія, що належить державі, то ти вважаєшся не замовником у розумінні закону. І можеш купувати у кого хочеш, що хочеш і почім хочеш, і навіть не показувати своїх цін. І так само можеш крутити фірташівські схеми з обліком на поставках газу.

Отже, єдине, що може зупинити, — це політична воля перших осіб держави, виражена в увазі правоохоронних органів. Або контрольований і прозорий вивід грошей із фірми. Такий, щоб керівник ТОВ «Газорозподільні мережі України» Денис Миргородський, чи керівник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов, чи їхній дах у офісі президента Андрій Єрмак не могли навіть подивитися на ці мільярди так, щоб цього не помітили міжнародні партнери і донори України.

Директором ТОВки призначений юрист Денис Миргородський (адвокатська фірма «Династія»). Він досить відомий адвокат у Дніпрі, захищав у місцевих судах купу зірок бізнесу, у тому числі компанії Вадима Єрмолаєва та Ігоря Ніконова. Виглядає так, що він пішов у команду офісу президента на новий виклик.

Звісно, його дніпровське походження дало привід для чуток про те, що на облгази сідає людина Коломойського.

Однак це наразі виглядає малоймовірно. Вже є багато ознак того, що у токсичного олігарха таки віджимають потоки «Укрнафти». Після того, як люди Єрмака зайшли у наглядову раду компанії, її було передано Міністерству оборони, а з посад вирішили звільнити топ-менеджерів, що багато років відповідали за збагачення Коломойського, — Карташова, Куща, Луньова.

Також на заправках «Укрнафти» перестають діяти скретч-картки (талони), паливні картки «Авіас» і мобільний застосунок Energy. Це теж частини павутиння Коломойського довкола напівдержавної компанії.

Звісно, всі ці речі можна буде відкотити після перемоги. Повернути людей Коломойського у менеджмент, бо їх же не до в’язниці садять, а тільки звільняють. Повернути картки Коломойського, бо програму на заправках не ліквідовують, а «тимчасово призупиняють» (саме так вказано в пресрелізі оновленої «Укрнафти»). Повернути компанію з Міноборони старим акціонерам.

Тобто не можна виключати, що після війни «Укрнафту» хоча б частково повернуть Коломойському «відмитою та перефарбованою». Тобто з «порішаними» проблемами кримінальних проваджень та очищеною від боргових зобов'язань. Але принаймні сьогодні можна стверджувати одне: Коломойський втрачає контроль над грошовими потоками «Укрнафти» в паливному секторі прямо зараз.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...