Огляд Покровського та Торецького операційних напрямів... - Костянтин Машовець

Передові підрозділи угрупування військ противника (УВ) "Центр" продовжують просування на Покровському та Торецькому напрямках.

1. Очевидно, що на першому з них, противнику вдалося добитися тактичного вклинення в систему оборони ЗСУ по напрямку Сокіл - Сергіївка, на глибину - до 6.5 та на ширину по фронту - 7.5 км, а також - подолати там же барьєрний рубіж по р.Вовча та р.Казений Торець (фактично, прорвавшись між ними, вздовж залізниці яка веде з Авдіївки на Покровськ). Нажаль, сподівання на те, що противника вдасться зупинити на рубежі по цим водним перешкодам - не виправдались.

Очевидно, передові підрозділи ЗСУ, в силу того, що поступаються противнику в силах та засобах, на вказаному напрямку (особливо у повітряному компоненті та артилерії), поки що, не спроможні завадити нехай й повільному, але достатньо впевненому просування військ противника.

Більше того, протягом крайніх 1.5-2-х тижнів, завдяки перегрупупванню та вводу у бій на цьому напрямку свого оперативного резерву (27-ї мотострілецької дивізії\мсд), командуванню УВ "Центр" вдалося наростити темпи свого просування на Покровському напрямку і вони стали зростати (особливо по обох боках вище вказаної залізниці). А впродовж, кількох крайніх діб, його підрозділи стали розширювати це вклинення по флангах... зокрема:

- Підрозділи 30-ї окремої мотосрілецької бригади (омсбр) противника, очевидно, взяли під контроль район с.Тимофіївка

- Також, підрозділи 15-ї омсбр, при підтримці 30-ї омсбр продовжували атакувати по напрямкам Прогрес - Лисичне, Прогрес - Іванівка й по суті, вже знаходяться в 1 - 1.5 км від східних та південно-східних околиць цих селищ.

- В свою чергу, передові підрозділи 27-ї мсд 2-ї ЗВА (ймовірно зі складу її 506-го та 589-го мотострілецьких полків\мсп) зуміли прорватися по напрямкам Вовче - Веселе, Вовче - Желанне (знову ж -таки, по обом бокам залізниці), а також у напрямку на с.Сергіївка.

На даний момент, очевидно противник вже повністю зайняв с.Веселе, веде бій на північній та східній околицях с.Желанне та знаходиться десь в 1.8 км від східної околиці с.Сергіївки.

У південній частині смуги наступу 2-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії противника, ситуація більш стабільна (там, темпи наступу противника повільніші). Але, й там існує тенденція до її погіршення, зокрема:

- Лівофланговим підрозділам 27-ї мсд (ймовірно, зі складу 433-го мсп), при дієвій участі підрозділів 114-ї омсбр зі складу 1-го АК, вдалося протягом впертих 5-и денних боїв таки захопити основний вузол оборони ЗСУ на плацдармі, східніше р.Вовча (с.Новоселівка Перша)

- В свою чергу, у смузі наступу 90-ї танкової дивізії (тд), її передовим підрозділам зі складу 6-го, 80-го та 239-го танкових полків (тп) вдалося, очевидно, нарешті взяти під контроль с.Яснобродівка та просунунтись північно-західніше та західніше с.Уманське.

Таким чином, на даний момент, ЗСУ продовжують утримувати плацдарм на р.Вовча на відтинку:

північніше с.Межове - західніше с.Яснобродівка...

Але, як на мене, протягом найближчого часу, під одночасним тиском лівофлангових підрозділів 27-ї мсд, 90-ї тд та 114-ї омсбр противника вони будуть вимушені відійти ЗА р.Вовча, на захід... й, немає жодної гарантії того, що при цьому противнику не вдасться прорватися між Межове та Скучне, у загальній дирекції на Комишівку (тобто, вже ЗА річкою Вовча).

2. На Торецькому напрямку частини та з'єднання 41-ї загальновійськової армії (ЗВА) противника, посилені окремими частинами та підрозділами 1-го армійського корпусу (АК) 8-ї ЗВА, продовжують наступальні дії, докладаючи основні зусилля по наступним напрямкам:

- Новоселівка - Неліпівка, район с.Нью-Йорк (74-а омсбр)

- Шуми - Залізне, Майорськ -Дружба (35-а та 15-а омсбр)

- Новоолександрівка - Зелене Поле (55-а омсбр)

А також, проводять, час від часу, атакуючі\штурмові дії на окремих ділянках:

- у напрямку на Пантелеймонівку (74-а та 132-а омсбр)

- західніше дороги Костянтинівка - Ясинувата (132-а омсбр).

На данний момент, противник глибоко вклинився у тактичній зоні оборони ЗСУ на Торецькому напрямку, зокрема:

- Повністю зайняв с.Південне та більшу частину с.Залізне, як мінімум половину с.Північне. Причому, противнику вдалося просунунтись на цих відтинках протягом крайніх 2-3-х діб.

- В районі с.Нью-Йорк, його передові підрозділи зайняли повністю південну частину та частково центральну частину селища, а також зуміли розширити це вклинення у бік Пантелеймонівки та Олександрополя.

Таким чином, стає зрозумілим поточний задум командування 41-ї ЗВА противника, щодо дій на Торецькому напрямку. Воно, очевидно, шляхом одночасного просування своїх передових підрозділів по напрямкам:

- через Юр'ївку - Нью-Йорк у бік с.Неліпівка...

- а також, через Залізне на ту ж саму Неліпівку...

намагається відрізати ті наші підрозділи, які ще продовжують утримувати східну частину с.Нью-Йорк...

Й поки, йому це вдається... принаймні, на даний момент, воно достатньо близько знаходиться від виконання цього свого задуму....

- у с.Залізному вони вже ведуть бої в районі вул.Сумській й намагаються прорватися у бік "Водолея" (це магазин такий)...

- в Нью-Йорку прорвалися до заправки ТНК на дорозі у бік Сухої Балки...

Трохи підсумуємо...

у вигляді певної констатації...

Противник ДУЖЕ близьки до того, щоб до кінця наступного місяця отримати прорив ОПЕРАТИВНОГО масштабу на Покровському напрямку...

На даний час, у смузі УВ противника "Центр" оперують його війська (сили) у наступному складі:

- 2-а "гвардейская" загальновійськова армія (ЗВА) - 27-а мсд, 30-а омсбр, 15-а омсбр

- 41-а "не менее гвардейская" ЗВА - 35-я, 55-а та 74-а омсбр

- 90 "також обязи - гвардейская" танкова дивізія - 6-й, 80-й та 239-й танкові полки (тп) + частково 228-й мотострілецький полк (мсп)

- частина 1-го армійського корпусу (АК) 8-ї ЗВА - 114-а та 132-а омсбр

й це не рахуючи підрозділів, частин та з'єднань артилерії, інженерних військ й т.д....

Окрім цього, у якості підсилення цих з'єднань та об'єднань, очевидно, командування противника оперативно підпорядкувало їм цілий сонм батальйонів та полків "мобілізаційного резерву" (МР) та "територіальних військ" (ТрВ).

У зв'язку із наступом противника на Покровському та Торецькому напрямках часто задають питання - за рахунок чого противник продовжує "повзти", а місцями вже й трохи бігти вперед...?

Ну, відповідь, очевидна - за рахунок переваги у силах та засобах, який йому вдалося створити на цих напрямках...

Однак, зрозуміло, що НЕ ТІЛЬКИ через це... Наприклад, у смузі УВ "Север", де командує "небезизвестный" мусЬє лапин й де противнику також вдалося створити відчутну первагу у силах та засобах, це не дуже йому допомогло - усе обмежилось 10 км вклиненням у прикордонні на Харківському операційному напрямку, із недуже "приємними" для противника тенденціями та прогнозами...

Справа в тому, що на відміну від командування УВ "Север", командування ворожого УВ "Центр" (командуючий - дженераль-пАлковнеГ а.мордвічьов) відрізняється більшим рівнем адекватності та швидкості реакції на поточний та перспективний (можливий) розвиток ситуації у його підзвітній смузі...

На практиці це виглядає наступним чином...

- У період підготовки "активації" на Торецькому напрямку (так би мовити, "після Авдіївки - Очеретиного"), у складі УВ "Центр" було проведено масштабне перегрупування сил й засобів (сенсом якого стало переміщення та розгортання двох основних об'єднань на окремих операційних напрямках, 2-а ЗВА сконцентрувалась на Покровському, 41-а ЗВА - на Торецькому)...

- Очевидно, задумом (планом) передбачалось проведення активних наступальних дій зразу на ДВОХ напрямках - як на Покровському (продовження), так й на Торецькому (початок)...

Причому, явно, одному з них, командуванням УВ "Центр" був наданий пріоритет (Покровський)...В той час, коли наступ на іншому - повинен був носити допоміжний (сковуючий) характер (Торецький). Наступати "в лоб" на укріплений район оборони противника (а на час формування цього задуму, Торецький район таким й був) було можливо виключно із метою сковування противника...

Окрім цього, такий сенс плану противника доводить й розподіл його сил та засобів, вже після перегрупування - на Покровському напрямку діє 2-а ЗВА +90-а тд + 114-а омсбр 1-го АК, там же був задіяний й основний оперативний резерв УВ "Центр" - 27-а мсд..., на Торецькому діє вся 41-а ЗВА, посилена окремими батальйонами та полками зі складу МР та ТрВ.

Але, несподівано (підозрюю, що й для російського командування) початкові наступальні дії 41-ї ЗВА противника на Торецькому напрямку "внезапно" увінчались швидким тактичним успіхом. Й це, в один момент, стало приводом - йому замислитись... про місце та напрямок вводу в бій свого головного оперативного резерву (27-ї мсд)...

Й все ж-таки, було вирішено "не відхилятися від плану" - 27-а мсд поїхала на Покровський напрямок, у склад "штатно-рідної" 2-ї ЗВА. На Торецьк спрямували інші резерви...

Дехто, цілком справедливо може згадати - ви ж казали, що незабаром наступить момент, коли їм доведеться обирати якісь один з цих напрямків...

Саме так, казав...

А я й на даний час, продовжує так вважати...

Справа в тому, що головним сенсом наступальної операції противника на Покровському напрямку є максимально "глибоке" просування на захід та північний-захід (бажано в район Новогродівки та на рубіж Мирноград - Малинівка, при цьому, сам Покровськ "поки можна не штурмувати")...

Й чим глибше противнику вдасться "залізти" на цьому напрямку на захід, північний захід - тим йому легше та зручніше буде потім "брати" Торецьк, особливо в контексті гіпотетичного перерізання рокади Покровськ - Костянтинівка... це очевидні речі.

Однак, в такому разі постає питання... чи має сенс саме ЗАРАЗ "стачювати" 41-у ЗВА у жорсткіх та кровопролитних боях у щільній міський забудові на Торецькому напрямку, поки 2-а ЗВА (із частинами та з'єднаннями підсилення) рветься на захід...?

Адже, вихід на вищезазначені рубежі, явно, для противника не буде простою та "дешевою", а особливо - ШВИДКОЮ справою. Вже сьогодні, не дивлячись на те, що передові підрозділи 2-ї ЗВА продовжують просуватися у бік Покровська та Мирнограда, коштує ци їм, скажімо так... по "премиальному прейскуранту" (принаймні, "маршевого поповнення", до 2-3-х батальйонів на місяць, починає вже "хватать под обрез"). Й навряд чи він "здешевіє", адже українське командування також реагує... на такі дії противника.

У цьому контексті, цілком можливо, що частину військ (сил) 41-ї ЗВА таки доведеться повертати на Покровський напрямок...Й я думаю, командування УВ "Центр" противника, усвідомлює, що такий момент наближається...

Наступним разом, розглянемо смугу дії УВ "Юг" (курахівський та Селідовський напрямки), де противник також "пробує наступати"...


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Останні новини з КурНР: Спалено українську та кілька російських одиниць бронетехніки, кадирівці тікають срочників Путіна кладуть пачками. Росіяни відступають. Z-воєнкори в істериці

середа, 7 серпень 2024, 8:05

Патріоти України пропонують вашій увазі зведення ключових подій в районі Суджі від Юрія Бутусова. 1️⃣ Сили Оборони ведуть групу полонених кацапів на територію України. . 2️⃣ Ворог уразив нашу ББМ. Подальша доля машини та екіпажу невідома. . 3️⃣ Знище...

Хай живе КурНР: Вояки Путіна відступили ще з одного населеного пункту Курщини (мапа)

середа, 7 серпень 2024, 7:33

РосЗМІ поширюють інформацію про втрату контролю над н.п. Свердликово, що на Курщині, передають Патріоти України. "Появилась информация, что ВСУ подтягивают силы к границе для повторной мощной атаки на Курскую область.", - повідомив напередодні ввечері ...