Окупаційні сили Росії готують дезінформаційні атаки та постановочні матеріали про використання Україною та США хімічної зброї проти мешканців Донбасу

Про це повідомляє Мілітарний.

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm отримали та оприлюднили документ інформаційних операцій так званого «Міністерства інформації ДНР».

Повідомлено, що документ з окупованої території нібито призначений для кураторів із російських спецслужб.

Документ є звітом про заходи щодо інформаційної діяльності проти України.

Сторінка 1
Сторінка 1
Сторінка 2
Сторінка 2
Сторінка 3
Сторінка 3
Сторінка 4
Сторінка 4
Сторінка 5
Сторінка 5
Сторінка 6
Сторінка 6
Сторінка 7
Сторінка 7
Сторінка 8
Сторінка 8
Сторінка 9
Сторінка 9
Сторінка 10
Сторінка 10

Заголовний як «Отчет по информационному противодействию, направленному на информирование населения Украины и жителей, временно подконтрольных ей территорий Донбасса за 2021 год».

Як запевняє інсайдер волонтерів, звіт вказує факти виконання завдань в інформаційній сфері, поставлених «міністерству» кураторами з російських спецслужб.

Якщо вірити звіту, то за 2021 рік співробітниками цієї структури було здійснено 53 активні інформаційні заходи, які можна вважати інформаційно-психологічними диверсіями проти України.

Постановки з хімзброєю

Особливо цікавими є пункт 54-й, захід стоїть на паузі «до особливого розпорядження».

У пункті 54 документу говориться, що вже створена та підготовлена до публікації дезінформація та постановочні фотоматеріали про перекидання ЗСУ спільно з американськими та натівськими спеціалістами хімічної зброї.

Хімічна зброя у постановках має бути перекинута в район лінії розмежування та продемонстровано підготовку до використання речовин проти жителів «ДНР».

Пункт 54 з документа окупантів про інформаційні операції

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що буцімто Україна спільно зі США готують на Донбасі провокацію з використанням хімічної зброї.

Наступного дня Сполучені Штати спростували дезінформацію, поширену міністром оборони Росії Шойгу, нібито Україна та США готують провокацію з хімічною зброєю.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час пресконференції 21.12.2021

«Заяви міністра Шойгу є абсолютно неправдивими», – підкреслив тоді речник Міністерства оборони США Джон Кірбі.

Викриті постановки

Також вартими уваги є пункти 49-51 у документі:

  • 49. знято постановочне відео про те, як українські солдати ведуть вогонь з міномета калібру 120 мм по Донецьку. Відео опубліковано на попередньо зламаному сайті міноборони України (понад 100 тисяч переглядів);
  • 50. знято постановочне відео зі зверненням українських солдатів до Зеленського зі Старомар’ївки, які заявляють про своє плачевне становище та важких втрат. Відео опубліковано на попередньо зламаному сайті міноборони України (понад 500 тисяч переглядів);
  • 51. на попередньо зламаному мережевому ресурсі Діалог.ЮА опубліковано дезінформацію: коментар нібито міністра оборони України Тарана про те, що БПЛА Байрактар не застосовувався на Донбасі та відео з ураженням батареї гаубиць ДНР – фейк (понад 20 мільйонів переглядів);

Пункт 49-51 з документа окупантів про інформаційні операції

У жовтні 2021 року Мілітарний зафіксував та викрив початок поширювання постановочних відео з несправжніми військовими України, використовуючи підроблені сайти.

Для поширення неправдивої інформації була створена копія сайту «Проєктного Офісу Реформ Міністерства оборони України».

На підробленому сайті поширюються постановочні відео. На цих відео переодягнені у військовому невідомі люди розповідають, що вони знаходяться в низині біля населеного пункту Старомар’ївка. Також на підробному сайті оприлюднили постановочне відео з нібито обстрілом Донецька.

Тоді російські агенти, які створили провокацію, припустилися помилки, та не звернули увагу на те, що «Проєктний Офіс Реформ Міністерства оборони України» було офіційно ліквідовано ще у 2020 році.

З 2020 року на сайті не публікуються новини.

Повідомлення на сайті Міноборони України про ліквідацію «Проєктний Офіс Реформ Міністерства оборони України»

Хакерські атаки

Також у жовтні українське видання Діалог.ЮА дійсно зазнало хакерської атаки.

Тоді хакери використали сайт для публікації фейкового спростування новини про перше бойове застосування на Донбасі БПЛА турецького виробництва Bayraktar TB2. Зробили вони це від імені Міністра оборони Андрія Тарана.

Повідомлення видання "Диалог.ua" про хакерську атаку

Відразу після атаки та розміщення несправжньої заяви міністра, російські ЗМІ почали поширювати цю неправдиву інформацію, посилаючись на публікацію від хакерів.

ЗМІ Росії поширили фейкову інформацію на тему Bayraktar на Донбасі

Представники InformNapalm наголошують, що цей документ також може бути частиною провокації та інформаційної війни.

«Не виключатимемо і варіант, що нас можуть намагатися ввести в оману та організувати «радіо гру», хоча ми й довіряємо своїм джерелам, але вважаємо за краще ґрунтуватися на незаперечних фактах та доказах. Тому відверто повідомляємо читачів, що до цієї інформації слід ставитись обережно і з часткою критичного мислення», – підкреслюють волонтери.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...