"Пане лейтенант, засікли виходи… Є, є вихід! Бачу п*дорів!": історія знищення колони ворожих САУ

Фото з відкритих джерел

Після останнього вибуху стало тихо. Тріскуче розгорялась пожежа і перегукувались у радійках доповіді — хто живий, хто поранений, що розбито. Пил, піднятий вибухами, осідав на побиту землю, залишки будинків, посічені обрубки дерев. Машини вціліли, і це було безсумнівною удачею.

— Ну, ось вона у всій, як кажуть, красі. Судячи з почерку — працює та сама клята батарея. Спочатку проліт БПЛА, потім 3–4 пристрілювальні та вогонь на ураження у високому темпі. Працюють точно, ми маємо серйозні втрати і в техніці, і в людях. Працюють, судячи з усього, ось із цього напрямку, — командир підрозділу торкнувся карти.

Олександр, командир розрахунку БПЛА, мовчки кивнув головою.

— Так, це ясно. Чи є графік виходу на вогневі? Зранку, надвечір, уночі?

— Чіткої системи немає, але зазвичай працюють вранці, потім росіяни намагаються йти в атаку, ми їх кладемо, а потім «концерт» повторюється.

Олександр поглянув на карту, потім на годинник…

— Дивись, судячи з часу, вони їдуть на перезарядку кілометрів за 10. Їх РЕБ працює завжди, всіх наших «пташок» або глушить, або садить. Надія на твоїх невбиваних.

«Невбивані» — це данські БПЛА RQ-35 Heidrun. Апарат, який розробили інженери данської компанії Sky-Watch для військових. Безпілотник літакового типу RQ-35 Heidrun призначений для розвідки та виявлення цілей на малих висотах.

БПЛА RQ-35 HeidrunЦей невеликий БПЛА запускається з руки. Радіус збирання розвідувальних даних та передачі потокового відео сягає до 30 км.

Одна з основних переваг — його не глушить жоден російський РЕБ. Він може понад годину перебувати в польоті, передаючи інформацію.

— Ну, що, хлопці. До роботи.

Невеличкий літак пішов у небо і на висоті приблизно кілометр став, як кажуть, «на вісімку» — минула година, але дороги були порожніми. Другий запуск, третій…

— Є, є вихід! Бачу п*дорів! — нарешті вигукнув оператор і додав уже майже офіційно: — Пане лейтенант, засікли виходи.

В одній з посадок ховалися російські САУ. Вони швидко випустили декілька снарядів і хутко рвонули геть.

Фото з відкритих джерел

Але цього разу непомітно зникнути не вдалося. Попри всі намагання екіпажів, їхній шлях був відстежений. Оператори RQ-35 Heidrun супроводжували росіян, перелітаючи і спостерігаючи з «вісімки», доки не довели до посадки, де і розпізнали їхню базу.

Пункт боєпостачання росіяни сховали в одній з малопомітних напівзруйнованих будівель майже за 10 кілометрів, старанно затягнувши все подвір’я маскувальними сітками.

— Бачу паливозаправники! Поспішають… і ще вантажівки! Мабуть, снаряди везуть! — Олександр хижо посміхнувся.

— Ну, буде вам зараз феєрверк…

Командир артилерійського підрозділу був попереджений і вже нетерпляче чекав дані для відкриття вогню.

На екрані було видно, як дорогою поспішає САУ, як росіяни щось переносять з вантажних машин, а потім все закрила хмара вогню і диму.


Автор: Олександр Шульман, Кореспондент АрміяInform

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

СВО йде "за планом": Як виглядає великий цвинтар російських окупантів у Курську (відео)

субота, 28 вересень 2024, 15:30

У Курську на території Північного цвинтаря величезна кількість могил російських окупантів, які воювали в Україні та були там ліквідовані. Відео, зняте на цвинтарі, розповсюджують у соцмережах, передають Патріоти України. "Старі психопати, які відправил...

Російське посольство хотіло показати фото літака F-16 "збитого в Україні", але щось пішло не так

субота, 28 вересень 2024, 15:16

Російське посольство в ПАР видало фото літака F-16, що впав у 2019 році в Каліфорнії, за фото винищувача, який зазнав аварії в Україні в серпні 2024 року. Фотофейк посольство опубліковало на своїй сторінці у соцмережі Х, передають Патріоти України. На ...