"Пані посол вочевидь щось знає": Березовець прокоментував відкликання Марі Йованович

Може виникнути пауза у призначенні і новий посол США з’явиться аж після парламентських виборів. Не виключено, що це може бути несподівана фігура.

Тарас Березовець. Фото: Фейсбук.

"Термін повноважень американського посла Марі Йованович спливав у листопаді цього року, тому термінове відкликання до Вашингтона і те, що з 20 травня вона не буде представляти інтереси США в Україні – виключно політичне рішення", - пише політолог Тарас Березовець у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Це напряму підтверджується у спільній заяві лідера демократичної більшості в Палаті представників Конгресу США, яку зробив Стені Хойер і голова комітету іноземних справ Палати представників, теж демократ Еліот Енгель. Так як у демократичній практиці не прийнято напередодні важливих виборів – а саме парламентських, які можуть бути й дочасними – відкликати ключову людину в посольстві. Тим паче, що нещодавно з посольства від’їхав інший ключовий представник, Джордж Кент, який міг би представити США. Та його відкликали і зараз він працює у Вашингтоні в Держдепартаменті. По суті, напередодні важливих зустрічей посольство обезголовлюють.

Та чому знадобилося відкликати Марі Йованович до 20 травня? Пов’язую це виключно з інавгурацією. Очікується, що туди приїде дуже високий представник адміністрації Трампа. Точно не президент, але може бути Майк Пенс чи Майкл Помпео. Чому вони не хотіли зустрічатися тут з Марі Йованович, є очевидним: випливла стара історія з інтерв’ю Луценка виданню The Hill. Там він звинуватив Йованович, яка приїхала сюди у 2016 році в розпал передвиборчої кампанії, в тому, що вона наче використала заяви народних депутатів – зокрема Сергія Лещенка – спрямовані на дискредитацію Трампа.

Зараз свідчення Луценка нібито про змову дуже вигідні адміністрації Трампа в зв’язку з висуненням на президентство Джо Байдена, тодішнього віце-президента в адміністрації Обами, який нині є абсолютним лідером серед усіх інших кандидатів. І є одна історія, в якій українська Генпрокуратура може допомогти. Йдеться про співпрацю відомого бізнесмена Миколи Злочевського з сином Байдена та їх спільний бізнес в Україні. Тому не виключаю, що Юрій Луценко вже міг передати представникам адміністрації Трампа цікаві документи, які можуть дуже сильно підрізати кампанію Байдена на президентських виборах.

Парадоксально, але це вже друга президентська кампанія, зав’язана на Україні. Марі Йованович вочевидь знала щось про передачу інформації від Генпрокуратури до адміністрації Трампа, та хотіла цим планам якось запобігти. Як відомо, Трамп людина дуже імпульсивна. Ще зимою його старший син твітнув: «Посла США в Україні треба відкликати, оскільки вона некомпетентна», і ось тільки зараз до цього дійшли руки. Можливо, до Трампа справді дійшла інформація про те, що Йованович як дипломат намагалася цю історію якось зупинити, що і стало останньою краплею.

Та відкликання стало повною несподіванкою для Йованович, а також дипломатів посольства США. Ніхто цього не очікував. За планом вона мала спокійно допрацювати до парламентських виборів і поїхати, а тому те, що це відбулося саме зараз, тільки підтверджує заяву демократів про виключно політичну причину.

Йованович – кадровий дипломат, не політик. А в США є два типи послів: кадрові дипломати чи персональні призначенці, як правило, з числа бізнес-партнерів, друзів президента, і тих, кому він довіряє. Відтак Йованович не мала переслідувати політичні цілі.

Коли призначать нового посла? У Трампа не призначені 25% послів по всьому світу, він дуже хаотично займається кадровою політикою. Відтак може виникнути пауза і новий посол США з’явиться аж після парламентських виборів. Не виключаю, що це може бути несподівана фігура: бізнесмен дуже високого рівня чи хтось навіть на зразок Курта Волкера – тобто людина, якій особисто довіряє президент Трамп. І яка буде в Україні його очима, вухами, і представлятиме інтереси безпосередньо адміністрації.

Коли немає посла – це завжди погано. Це впливає на рівень двосторонніх відносин. Але це може стати і показником: якщо для Трампа український напрямок є важливим, то посла призначать дуже швидко. Та якщо пауза затягнеться – це поганий сигнал, який говорить тільки про те, що український напрямок втрачає свою пріоритетність для Трампа".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...