Паніка наростає: Російська влада не координує дій і не знає, як реагувати на операції в Бєлгородській області, - ISW

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що в Росії на різних щаблях влади не узгоджують дій і не знають, як реагувати на події в Бєлгородській області Росії.

У звіті ISW вказують, що "Російський добровольчий корпус" (РДК) та "Легіон Свободи Росії" (ЛСР) 4 червня здійснили черговий обмежений рейд до Бєлгородської області і, як повідомляється, продовжують діяти у прикордонному російському населеному пункті.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков підтвердив, що в Новій Таволжанці йдуть бої, хоча Міністерство оборони (МО) Росії стверджує, що підрозділи Західного військового округу і Прикордонної служби РФ завдали удару по українській диверсійно-розвідувальній групі поблизу населеного пункту, в результаті чого вона була змушена відступити.

За повідомленням так званих військових російських блогерів і ЗМІ, диверсійно-розвідувальна група з 20 осіб увійшла в Нову Таволжанку і залишалася там.

Експерти також повідомляють, що Гладков відповів на вимогу РДК і ЛНР провести переговори про обмін захопленими російськими військовополоненими. Спочатку він погодився на зустріч, а потім відмовився.

Аналітиків інституту підсумовують: дисонуюча реакція Росії на обмежений рейд у Бєлгородській області та повідомлення про нього продовжують наводити на думку, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені рейди.

"Суперечливі повідомлення з офіційних російських джерел про ситуацію в Бєлгородській області та очевидне особисте рішення Гладкова відповісти на дії РДК і ЛСР свідчать про те, що Міноборони і Гладков не координують свої дії у відповідь на рейди", – зазначають в огляді.

На думку експертів, реакція (російської влади – ред.) була зосереджена в основному на інформаційних ефектах, і немає жодних ознак того, що російське керівництво визначило ширшу політику запобігання подальшим обмеженим рейдам у прикордонні регіони Росії.

Також, зазначається, що лишається незрозумілим, чи організовує російська влада евакуацію у відповідь на ці дії, хоч Гладков стверджував, що 4 000 мешканців уразливого району наразі перебувають у пунктах тимчасового розміщення у зв'язку з евакуацією.

Фахівці наголошують: обмежені рейди та обстріли кордону в Бєлгородській області все частіше стають центром критики на адресу російського військового керівництва.

Відтак, засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин продовжував використовувати ситуацію в Бєлгородській області для критики МО РФ 3 і 4 червня, зокрема, критикуючи відсутність реакції з боку міністра оборони РФ Сергія Шойгу, генерал-полковника Олександра Лапіна і начальника російського Генштабу генерала армії Валерія Герасимова.

Крім того, Пригожин заявив 4 червня, що українські сили, можливо, відновили позиції в південно-західній частині Бахмута, підтвердивши неодноразові українські повідомлення про те, що українські сили утримують позиції на південно-західній околиці міста.

Пригожин заявив, що за деякими неперевіреними повідомленнями, українські сили встановили спостережні пости на південно-західній околиці Бахмута.

Основні висновки ISW за 4 червня:

  • РДК і ЛСР здійснили черговий обмежений рейд до Бєлгородської області 4 червня і, за повідомленнями, продовжують діяти у прикордонному російському населеному пункті.
  • Гладков відповів на вимогу РДК і ЛСР провести переговори про обмін захопленими російськими військовополоненими.
  • Дисонуюча реакція Росії на обмежений рейд у Бєлгородській області та повідомлення про нього свідчать про те, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені рейди.
  • Обмежені рейди і прикордонні обстріли в Бєлгородській області все частіше стають приводом критики на адресу російського військового керівництва.
  • Російські війська знову атакували Україну за допомогою безпілотників і крилатих ракет іранського виробництва 4 червня, що стало четвертим днем ударів по Україні поспіль.
  • Пригожин заявив 4 червня, що українські сили, можливо, відновили позиції на південному заході Бахмута, підтвердивши неодноразові українські повідомлення про те, що українські сили утримують позиції на південно-західній околиці міста.
  • Як українські, так і російські сили стверджують, що вони досягли обмежених територіальних успіхів на лінії Куп'янськ-Сватове.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки навколо Бахмута та Мар'їнки.
  • Українські сили проводили локальні наземні атаки і, за повідомленнями, досягли обмежених тактичних успіхів у західній частині Донецької області та східній частині Запорізької області.
  • МО Росії подало проєкт урядової постанови, яка більше не вимагатиме особистої присутності у військкоматі для взяття на військовий облік.
  • Російські чиновники продовжують використовувати схеми "відпочинку" та "реабілітації" для депортації українських дітей з окупованих територій до Росії.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...