Пережиток "совка" і порушення законодавства: Нардепи пропонують встановити заборону на перенесення вихідних та робочих днів

Авторами законопроекту є низка депутатів від "Слуги народу".

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів (№4597). Текст законопроекту опубліковано на сайті парламенту, передають Патріоти України.

Його авторами є низка депутатів від "Слуги народу", зокрема, голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Законопроектом пропонується встановити заборону на перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених Кодексом законів про працю України.

Які норми хочуть відмінити

Водночас, передбачається вилучити з Кодексу положення про те, що з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет міністрів не пізніше, ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Також вилучається положення щодо того, що власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації уряду не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

У яких випадках будуть робочі дні будуть вихідними: перелік свят

У той же час, в Кодексі залишається положення, згідно з яким у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

У Кодексі визначено такі святкові дні:

  • 1 січня - Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня - Різдво Христове;
  • 8 березня - Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня - День праці;
  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня - День Конституції України;
  • 24 серпня - День незалежності України;
  • 14 жовтня - День захисника України.
  • один день (неділя) - Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) - Трійця.

Пропонується встановити, що цей закон, у разі його ухвалення, набирає чинності з 1 січня 2022 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що Кодексом законів про працю України в нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Заборона на перенесення робочих днів: чим її мотивують

Зауважується, що надмірна кількість перенесень робочих днів "негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі".

"Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає. Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії", - йдеться у тексті.

Крім того, зазначається в пояснювальній записці, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є "порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним".

"Водночас, перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними. Це підтверджується академічними напрацюваннями у сфері психології праці, відповідно до яких порушення ритму праці та відпочинку істотно впливає на працездатність робітника. Враховуючи, що помилки робітника під час праці можуть загрожувати здоров'ю і життю як самого робітника, так й інших людей, вимоги до його працездатності повинні бути достатньо високими", - наголошується в тексті.

Також звертається увага на те, що законопроектом усувається дискримінація між робітниками, яким встановлено 5-денний або 6-денний робочий тиждень.

"Важливо також наголосити, що відповідно до 51 статті Конституції України, сім’я охороняється державою. Якісно проведений час з сім’єю позитивно впливає на її міцність та психологічний стан членів родини. Прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства", - вважають автори законопроекту.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...

Бійці ССО показали, як HIMARS знищив російську САУ "Гіацинт" (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 6:15

Росіяни встигли зробити лиш кілька пострілів з цієї гармати, перед тим, як українці ліквідували ворожу САУ. Українські захисники виявили ворожу гармату Гіацинт на окупованій частині півдня країни та завдали по ній удару з комплексу HIMARS. Про це повід...