"Перші пів року в армії в мене було відчуття, що я в тюрму попав", - аеророзвідник

Державна кампанія щодо мобілізації в Україні повністю провалена останні пів року. Таку думку висловив військовослужбовець-аеророзвідник Григорій Сірий в інтерв'ю Hromadske, передають Патріоти України.

Військовий розповів про проблему територіальної оборони, очікування ротації та ставлення до ухилянтів.

Про проблеми ТрО та рекрутинг

"Перші пів року в армії в мене було відчуття, що я в тюрму попав. Дуже жорсткий контроль за пересуванням, дуже жорсткий контроль за вільним часом. Ти сам собі не належиш — до цього треба звикати. Це викликало досить сильний дискомфорт. Зараз я вже звик, я розумію, чому і для чого це робиться", - розповідає Григорій Сірий.

Щодо проблем, то, за словами військового, територіальну оборону досить погано комплектують через військкомати. "Передусім комплектуються кадрові частини ЗСУ або навіть новостворені частини ЗСУ. Наскільки знаю, така ж проблема і в Нацгвардії та бригад наступу. Це проблеми, напевно, законодавства мобілізаційного. Плюс крива робота ТЦК", - зазначив він.

На думку Сірого, найадекватніша кампанія рекрутингу зараз в "Азова". "Вони медійні, вони показують, що ми ось є, ось таке робимо, ось тут ти можеш подати заявку до нас на вступ. І до того ж це їм дає можливість не брати всіх підряд, а брати справді мотивованих. Бо я знаю, що не всі проходять. Я розумію, що по своїм фізичним кондиціям я не пройду", - пояснив аеророзвідник.

Про необхідність ротації

Григорій Сірий висловив свою думку з приводу ротації. "Є емоції, і це нормально, ми живі люди, ми їх відчуваємо. Але є здоровий глузд. І ось здоровий глузд мені каже, що ми не можемо взяти всю масу вже навчених людей, з досвідом, які вже не будуть кучкуватися, які вже не будуть кидати машини де попало, і замінити на людей, які не досвідчені й не розуміють усіх ризиків. Отак взяти й одномоментно всіх змінити не вийде. Це я прекрасно розумію", - каже він.

Аеророзвідник підкреслив, що усі люди різні, тож жахіття війни сприймають теж по-різному. "З того, що я бачив особисто: є люди, яких накрило просто від обстрілів. Вони перебувають від нуля за 8–10 кілометрів, і тут, десь за 200 метрів прилітає пакет "граду". Все — людина попливла. А є людина, яка ходила в посадочки, тягала трупи, відстрілювалась, закидувала гранатами р*сню — і норм, якось із цим справляється. Тобто це все такий рандом. Я не можу сказати, що тут є якийсь універсальний рецепт. Давайте робити так — і всі будуть щасливі. Кожна людина унікальна, і скільки людей, стільки буде історій, ситуацій. Це психологія, кожен випадок доводиться розбирати все одно окремо", - наголошує він.

Сірий зазначає, що ротації потрібні хоча б для того, щоб підрозділ міг відновити боєздатність. Техніку відремонтувати, ті ж самі джипи, пікапи. "Тому що не на всіх ділянках фронту є якесь тилове місто. Типу Слов'янська, Краматорська, куди ти можеш виїхати, знайти СТО і щоб там тобі перевірили машину, хоча б зробити планову заміну масла і всього такого. Хоча б для таких речей короткотривалі ротації потрібні. Я вже мовчу про особовий склад, що там хтось не бачить своїх дітей, родичів і так далі", - каже він.

Але, за словами Сірого, є й друга сторона медалі. "Є бойові дії та ситуація на фронті, яка дуже міняється постійно. Я знаю історію, коли нас повинні були міняти ще посеред літа. Але батальйон, який їхав нас міняти, завернули в іншу сторону, тому що інший батальйон ТрО отримав великі втрати, їх терміново треба було посилювати й виводити. Ми після цього ще кілька місяців чекали свою ротацію", – згадав військовий.

Про ухилянтів

На думку аеророзвідника, "ухилянти" – це проблема велика і комплексна. "Державна кампанія щодо мобілізації повністю провалена останні пів року, я вважаю. Що держава робить для того, щоб мотивувати людей? Я щось не бачу", - каже він.

Сірий наголошує, що сучасний український політикум створив підґрунтя того, що в нас електорат реагує емоційно. І електорат передусім каже: "У мене є право!" А про обов'язки вони не думають. Через це: "А чого я маю йти? Хай вони там воюють". Тобто частково електорат так вихований.

"З іншого боку — держава. Там дуже багато всякої казуїстики та доопрацювання з погляду законодавства. Були випадки, коли людину на лікування виводять поза штатом, він залишається без грошового забезпечення, взагалі. Це була зрада-зрадонька. Її розганяли ледве не з кожної праски. Це "пофіксили", але ж осад лишився", - зазначив аеророзвідник.

Сірий також зазначив, що в різних ТЦК абсолютно різний підхід до людей. Він пригадав два випадки зі своїми знайомими, які хотіли служити, але мали обмеження по здоров’ю, і як вони вирішили свої питання.

"Є люди, які хочуть служити, але мають обмеження по здоров’ю. В мене є знайомий, який пів року оббивав пороги військкомату, поки його взяли. Є другий, який теж пів року оббивав пороги військкомату — і безрезультатно. Тобто є різні військкомати: щоб піти на війну, треба заплатити, щоб не піти на війну, теж треба заплатити", - підсумував він.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...