Під безперервними обстрілами, без світла та води: Як маріупольські медики рятували життя поранених містян (відео)

Вони змогли протриматися півтора місяця, аж поки ворожі ракети не знищили заклад.

Медики маріупольської лікарні імені Мацука змогли протриматися півтора місяця, аж поки ворожі ракети не знищили заклад. Тоді вони були змушені залишити рідне місто. Із лікарями-героями з Маріуполя поспілкувалися кореспонденти ТСН, передають Патріоти України.
Директор медзакладу Андрій Серветик зараз працює лікарем у Кропивницькому. Розповідає - від 28 лютого бомбардування не припинялися. А від початку березня у лікарні зникли вода та світло. Ситуацію рятували генератори, пальне для яких під обстрілами діставали самі медики.
Завдяки цьому могли цілодобово оперувати поранених на сусідніх столах в одній операційній. Лік потерпілих йшов на тисячі. Попри відчайдушні зусилля медиків, врятувати змогли не усіх. Найважче констатувати смерть дітей, розповідає дитячий лікар-реаніматолог Ігор Богдан.

"Був хлопчик один рік приблизно від народження. Ми підняли його в операційну, зняли шапку, а там поранення голови з перфорацією кісток черепа, з виходом мозку назовні. І змоги допомогти йому не було…." - згадує він.

Під час ворожих обстрілів просто на робочому місці загинули троє лікарів - Андрій Гнатюк, Сергій Власюк та Анатолій Казанцев. Пів сотні працівників вже не просто працювали, а й жили у закладі, бо окупанти або розбомбили житло, або до нього неможливо було дістатися. Наприкінці березня в лікарні не лишилося жодного вцілілого відділення. І адміністрація ухвалила рішення про евакуацію лікарні.
Виїжджали через "Азовсталь" під обстрілами. Це, наче рулетка. Хтось не виїхав, а наші виїхали всі. Потім принизлива процедура блокпостів окупантів, але вижили всі, розповідає директор медзакладу та додає, що деякі працівники лікарні відмовилися виїжджати і залишилися доглядати за ще невиписаними пацієнтами. Однак окупанти силоміць вивезли усіх із закладу, а саму лікарню перетворили на руїни.

Наразі евакуйовані лікарі та медсестри маріупольської лікарні № 4 роз'їхалися по усій Україні - туди, де їм запропонували роботу і дах над головою. Проте всі вони сподіваються, що коли Маріуполь буде українським, їхню рідну лікарню відбудують, і вони повернуться додому.

Варто зазначити, що Маріуполь, який зруйнований на 95%, перебуває в блокаді російських окупантів від 1 березня. У місті вже майже три місяці немає жодних комунікацій.

24 лютого Росія напала на Україну, завдавши серію ракетних та авіаударів по наших містах, зокрема і по Києву. Широкомасштабне вторгнення триває вже 96-й день (війна 8 років). Окупанти продовжують руйнувати українські села, селища і міста крилатими ракетами та авіабомбами, вбиваючи мирне населення та завдаючи нищівних руйнувань інфраструктурі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...