Підзабутий Київ: Легендарна радянська "Кукушка" - остання спадкоємиця знаменитих кафе-шантанів Царського саду дореволюційної доби

Протягом 1930-х - 1950-х років на нижній терасі колишнього Царського саду функціонував ресторан "Кукушка". Місце, як то кажуть, було насиджене. Адже комплекс з літнього та зимового ресторанів, двох маленьких кафе з буфетом розкинувся у парковій зоні на дніпровських кручах, де насолоджувались життям багато поколінь киян та гостей міста. З дореволюційних часів комплекс парків на дніпровських кручах був наповнений різноманітними принадами для відпочинку, серед котрих заклади, де можна було посидіти, випити та перекусити займали не останнє місце. В цьому сенсі "Кукушка" стала органічною спадкоємицею ресторанного культу наддніпровської рекреаційної зони дореволюційних часів і гідно підтримувала високі стандарти обслуговування напрацьовані попередниками, не уподобляючись низькопробним закладам громадського харчування з ненав'язливим радянським сервісом та поганою кухнею.

Розміщався ресторан за адресою - Паркова дорога, 16 (там, де зараз новозбудований КВЦ "Парковий", - ПУ). В часи хрущовської "відлиги" це місце стало точкою збору молоді, яка уособлювала протестний дух. "Стиляги" влаштовували там джазові вечори. Після цього ресторан став популярним серед богеми Києва. Тут проводили банкети, дні народження та весілля. Можливо все ця "п'яна антирадянщина" врешті-решт і призвела до ліквідації ресторану. Адже зовсім поряд розташовувались Верховна Рада УРСР, до якої долунали звуку підривної, космополітичної музики "триклятих імперіалістів".

Насолода як слід посидіти у "Кукушці" була не з дешевих. Як стверджують ті, хто побував там бодай раз, враження були гарантовані. Як від місця, так і страв. Після святкування гості вирушали на прогулянку Петровською алеєю та Парковою дорогою.

Популярними стравами були - м'ясо лісової дичини, заєць під сметанною підливою. До закладу можна було приходити зі своїм алкоголем. Це якраз було те "гніздечко", про яке мріяли кияни після війни.

Щодо незвичайної назви ресторану, то виявляється, ще до революції ця частина Царського (так він тоді називався) саду називалася "Кукушкина дача", чи нею володіла якась мадам Кукушкіна, чи надмірне кукування птахів порушувало там заповідну тишу. І в цій місцевості жили тоді босяки, які влітку жили в куренях і яких називали "кукушкині діти". Цікаво, що 22 червня рівно о 4:00, коли бомбардували Київ, перша німецька бомба розірвалася саме на території Кукушкиної дачі, поряд з рестораном.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Не в Україні й не в Іспанії: Потап розсекретив, де зараз живе

понеділок, 20 травень 2024, 20:28

Відомий український репер та музичний продюсер Потап, який гастролює по європейських містах, не поспішає повертатися в Україну. Виконавець розповів про свої плани та розсекретив країну, в якій нині перебуває, інформують Патріоти України. Олексій Потапе...

П'ять років... і далі

понеділок, 20 травень 2024, 20:19

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України. Не лише, щоб звинуватити опонентів у «розхитуванні човна під час війни». Для звинувачення опо...