Плямкати - прийнято! Гризти нігті - інколи можна: 9 наукових фактів, які показують зворотну сторону наших шкідливих звичок

Дивно, але є такі звички, які одночасно і дуже дратують, і приносять користь.

Нас з дитинства вчать боротися зі шкідливими звичками. Проте поняття норми у кожного своє, повідомляють Патріоти України. Наприклад, у Мексиці прийнято всюди спізнюватися, а в Японії – плямкати під час особливо смачної трапези. Дивно, але є такі звички, які одночасно і дуже дратують, і приносять користь. Після прочитання статті ви будете знати, чому ваш колега, який постійно гризе нігті, не хворіє навіть в сезон ГРВІ, або дивиться смішні відео з кошенятами в робочий час, але при цьому показує кращі результати у всьому відділі.

Ми зібрали 9 шкідливих звичок, у яких є і своя світла сторона.

1. Постійно щось крутити у руках

Звичка постійно що-небудь крутити у руках, клацати авторучкою або барабанити пальцями по столу дратує багатьох, але насправді вона може приносити користь. Нав’язливі рухи, у тому числі навіть йорзання на офісному стільці, допомагають спалити 350 калорій на день. Щоб не дратувати колег, можна купити кистьовий еспандер. Не так давно в тренді було багато кумедних пристосувань, які допомагають зайняти руки: наприклад, спіннери і антистрес-кубики. Загалом, заспокоюєш нерви і проганяєш зайві калорії.

2. Пропускати ранковий душ


Ви не станете виглядати жахливо, якщо будете менше митися, але за умови, що не відмовитеся від відвідин ванної кімнати взагалі. Після ранкового душу ви відчуваєте себе бадьоріше і добре пахнете, але при цьому змиваєте з себе природний захист. На поверхні шкіри і волосся міститься багато корисних бактерій, які гинуть при контакті з милом або гелем. Отже іноді прийом душа можна з чистою совістю пропустити.

3. Пліткувати


Навіть у такої неприємної і дратівливої речі, як плітки, є своя зворотна сторона. Перемивання кісточок піднімає настрій і покращує соціальні зв’язки. 3 години балачок з подружками можуть зняти стрес краще, ніж сеанс масажу, а обговорення чиїхось успіхів надихає і мотивує до особистого розвитку. Активне спілкування, обмін секретною інформацією та останніми новинами зближують людей і підвищують рівень довіри між ними.

4. Їсти солодощі на сніданок

Ви любите з самого ранку перекусити шоколадним кексом і не знаєте, як побороти шкідливу звичку? Поспішаємо вас порадувати: дослідження Тель-Авівського університету показало, що ті, хто з’їдав на сніданок щось солодке, втратили в середньому на 2 кілограми більше, ніж ті, хто повністю відмовився від шоколаду і тортиків! Вся справа в активному виробленні гормону греліну, завдяки якому знижується відчуття голоду і піднімається настрій. В результаті легше перетравлювати низькокалорійну їжу на обід і вечерю. А ранковий десерт перетворюється на калорії, яких легко позбутися протягом дня.

5. Матюкатися

Якщо мат – частина вашої повсякденної мови, ніякої користі в цьому шукати не варто. Але міцне слівце в емоційних ситуаціях допомагає зняти стрес. Результати досліджень показують, що лайливі слова викликають сплеск адреналіну, а той, у свою чергу, підвищує стійкість до неприємної ситуації і знімає біль. В ході експерименту люди тримали руки у крижаній воді. Ті, кому можна було вилаятися, протрималися довше, ніж ті, кому довелося мовчати. Але, якщо матюки – ваші постійні супутники, ефект анулюється.

6. Не стримувати відрижку і позіхання


Хоча ми вважаємо, що відрижка – погана звичка, придушувати її шкідливо, адже це може призвести до появи печії або болю в грудях. Голосно відригувати на публіці, звичайно, не варто, тому не налягайте активно на газовану воду.

Позіхати на людях теж вважається непристойним. Але варто пам’ятати, що в процесі позіхання беруть участь одночасно м’язи, суглоби, дихальна і нервова системи, і це різко активізує кровообіг у судинах голови. Таким способом нервові клітини відновлюють свою працездатність.

І вже тим більше не варто придушувати бажання чхнути. Повчальна історія жителя Великобританії, який у спробі не чхнути розірвав частина глотки, розлетілася по світовим ЗМІ. Отже чхайте на здоров’я і не стримуйте себе.

7. Гризти нігті


Ця дратуюча звичка також не найшкідливіша у світі. Деякі бактерії під нігтями можуть принести організму користь. Вчені з’ясували, що люди, які часом гризуть нігті, мають більш сильну імунну систему, набагато менше хворіють і рідше страждають від прояву алергії. Але не забувайте, що мікроби під нігтями бувають різні, та й з боку це здається симптомом нервозності і неакуратність. Отже якщо ця звичка часом виявляється сильнішою за вас, частіше мийте руки (і під нігтями теж), щоб не підхопити ніяких паразитів.

8. Дивитися відео кумедних тварин у робочий час

Дослідження японських вчених показали, що перегляд відео або картинок з милими дитинчатами тварин позитивно впливає на продуктивність праці. Після такого заряду емоцій людина краще концентрується і виконує поставлені завдання. Чому так відбувається? Є теорія, що при погляді на кумедних тварин у людей включається імпульс турботи про когось, споріднений з батьківським інстинктом, і вони стають більш уважними і відповідальними.

9. Сидіти розвалившись у кріслі

Батьки і вчителі з дитинства нам повторюють: «Сиди прямо». Але ж найздоровіша поза – відкинутися назад так, щоб хребет знаходився під кутом приблизно 135 ° до стегон, і спертися на спинку крісла або стільця. При такому положенні ніщо не буде заважати циркуляції крові уздовж хребта і тиск рівно розподілиться на всі хребці і міжхребцеві диски.

Шкідливі звички приносять людині своєрідне задоволення, але буває і так, що вони зовсім не роблять ваше життя кращим, а ви все ніяк від них не відмовитесь. Якщо в юності ви любили випити пару-трійку пляшок пива в компанії друзів, не факт, що це і зараз приносить вам радість.

Зверніть увагу на те, що дає вам ця звичка. Ви курите, тому що не придумали інших способів позбутися стресу? Ви залежите від сигарети або це соціальна звичка?

Другий і дуже важливий фактор – це помірність. Смішно з’їсти цілий торт і виправдати це тим, що вам захотілося солоденького. Грубість і лихослів’я по відношенню до близьких не можна пояснити тим, що ви таким чином знімаєте стрес. Будь-яку шкідливу звичку варто розглядати в контексті ситуації.

Чи можете ви пригадати приклади з життя, коли якась шкідлива звичка приносила вам користь? А яка зі звичок, на вашу думку, найбільше дратує? Діліться в коментарях.

Джерело: vsviti.com.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, — офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...