Пневмонія і менінгіт: Страшні хвороби від смартфона та як їм запобігти

На корпусі смартфона може перебувати в 18 разів більше бактерій, мікробів, ніж на обідку унітазу

На поверхні електронного пристрою, а саме смартфона може жити велика кількість небезпечних мікробів. Про це розповідають результати дослідження британського Університету Суррея, поверхня гаджетів потрібно чистити мінімум раз в день. В ході експерименту дослідники взяли змиви зі смартфонів звичайних людей. Вони встановили, що пристрої - справжні розсадники небезпечних бактерій.

"В рамках дослідження було перевірено 30 телефонів звичайних людей. Виявилося, що в деяких випадках на корпусі смартфона може перебувати в 18 разів більше бактерій, ніж на обідку унітазу", - розповіли експерти.

Бактерії можуть виявитися причиною ряду серйозних захворювань. Сюди входять шкірні та кишкові інфекції, пневмонія і менінгіт.

ТОП-10 МІКРОБІВ, ЩО ЖИВУТЬ НА ВАШОМУ СМАРТФОНІ

1. Коліформи

коліформи

Коліформи - це мікроорганізми, які найчастіше зустрічаються в тварин і людських екскрементах, а також в грунті. Наступного разу, коли Ви будете сидіти верхи на фарфоровому скакуні, подумайте, що це може бути не через салату, а через Вашого улюбленого смартфона. Дослідження університету Арізони в 2012 році довело, що смартфони несуть на собі більше бактерій, ніж середньостатистичний унітаз. Деякі експерти також говорять, що це не дивно, тому що стегна людини зазвичай несуть менше бактерій, ніж рот і руки, і навіть найбільші любителі чистоти дуже рідко чистять свої гаджети. Єдине що радує, їх кількість часто не перевищує безпечну норму, але це вже дзвіночок.

2. E. Coli (кишкова паличка)

Кишкова паличка

Кишкові палички O157: H7 є одними з головних винуватців усіх отруєнь. Як і багато пунктів цього списку, кишкова паличка це не те, з чим Ви хотіли б зіткнутися в реально життя. Правда, не всі штами цих бактерій насправді шкідливі для Вашого здоров'я. Деякі з них навіть корисні для вашого шлунково-кишкового тракту. Тип фекальних коліформних кишкових паличок постійно знаходиться в кишечнику людини, а їх присутність на стільниковому телефоні може бути ознакою інших забруднень. Але не видихайте, як кажуть вчені, приблизно 1 відсоток смартфонів постійно переносить небезпечні кишкові палички O157: H7. Саме їх ти можеш дякувати за той кишковий грип або кілька рідких днів в туалеті.

3. Золотистий стафілокок

золотистий стафілокок

Цікавий факт: Протягом багатьох десятиліть, учені розробляють ліки для того, щоб перемогти постійно мутує ворога - бактерії. Але сьогодні метицилін-стійкий золотавий стафілокок (MRSA) вбиває більше людей в США, ніж, пов'язані зі СНІДом ускладнення. Золотистий стафілокок є ще одним поширеним типом бактерій, чия шкідливість залежить від штаму. Деякі види бактерій можуть викликати серйозні інфекції шкіри, як правило їх так і називають інфекцією стафілокока. У дослідженні від 2009 року, турецькі мікробіологи виявили, що більше половини (52 відсотки) з мобільних телефонів працівників 200 лікарень і клінік, забруднені золотистим стафілококом, і що 38 відсотків цих бактерій ставилися до найнебезпечнішим, до метицилін-стійким золотавим стафілококів.

4. Стрептокок

стрептокок

Стрептокок можна розділити на два типи стрептокок групи А і групи В. Перший тип цих бактерій знаком всім, багато хто з нас стикався з ним в дитинстві під час ангіни. Він також може викликати більш серйозні недуги такі, як скарлатина, синдром токсичного шоку, целюліту (інфекції, яка викликає набухання шкіри) і хижої хвороби під назвою некротичний фасциит. Група B відповідальна за пневмонію, інфекцію сечовивідних шляхів, зараження крові і інфекцію шкіри. І так, обидва цих типу (особливо А), дуже комфортно себе почувають на Вашому смартфоні.

5. Коагулазо стафілококи

коагулазо стафілококи

Спробуйте сказати назву цієї бактерії швидко п'ять разів поспіль. Це єдине, що може бути в них смішного. Ці види стафілококів, Коагулазо стафілококи, стійкі до антибіотиків і зазвичай живуть на шкірі людини і в вагінальному тракті. У той час як в цілому вони менш шкідливі, ніж золотистий стафілокок, ці бактерії можуть стати причиною зараження крові, і для того, щоб заразитися досить усього лише контакту із зараженою поверхнею. У 2011 році група університетських дослідників з Гани перевірили поверхні мобільних телефонів у 100 випадково вибраних студентів. П'ятнадцять відсотків цих пристроїв дали позитивний результат на цю бактерію.

6. Цвіль

цвіль

Цвіль, вона всюди. Навіть в холодильнику її можна знайти. І як доводять дослідження більше 10 відсотків мобільних телефоном заражені цвіллю. Вплив цвілі впливає на дихальну систему, в результаті чого з'являється задишка, закладеність носа, лихоманка і в рідкісних випадках цвіль може викликати інфікування легенів.

7. Дріжджі

Як Ви вже зрозуміли, деякі бактерії на Вашому телефоні можуть бути корисні для Вашого шлунка, дріжджі в тому числі. Саме вони використовуються щоб зробити пиво і хліб. Так, можна з упевненістю сказати, що світ став кращим з появою дріжджів. Але це не означає, що ми всі хочемо, щоб дріжджі були на нашому смартфоні. На щастя таких телефонів трохи, не більше 2 відсотків, але дріжджовий грибок може викликати неприємний свербіж і роздратування. Дуже небезпечні дріжджі для піхви, хороша новина полягає в тому, що ви навряд чи допустите подібний контакт, хоча деякі роблять досить дивні речі зі своїми телефонами.

8. Clostridium Difficile

Clostridium Difficile

Почнемо з того, що ця бактерія фактично викликає діарею. Пацієнти похилого віку або ті хто сидить на антибіотиках дуже сприйнятливі до цих бактерій. Відомо також, що ці бактерії викликають інші розлади такі, як лихоманка, нудота, болі в животі і втрату апетиту. Ці бактерії часто поширюються в лікарнях. Інфекція навряд чи виникне і у здорових людей, але очистка телефон повинна стати для Вас нормою.

9. Corynebacterium

Corynebacterium

Corynebacterium - це збудник, токсичні штами якого викликають дифтерію, потенційно смертельну хворобу. Дифтерія починається як застуда, і доходить до жару і ознобу, і навіть серцевого нападу. Добре що є щеплення, які з дитинства захищають нас від цієї бактерії, але на великій кількості телефонів ця бактерія присутня.

10. Синьогнійні палички

синьогнійна паличка

Ці дуже ненажерливі патогени присутні практично на 60 відсотках смартфонів. Що відрізняє синьогнійної палички від інших бактерій в цьому списку, так це їхня дивовижна стійкість до лікування після зараження. Єдине що радує, так це те, що хоч вони є на всіх телефонах, тільки менш ніж у 0.001% користувачів синьогнійної палички можуть викликати зараження. Мийте руки перед їжею і мийте смартфони перед використанням ...

Для обробки пристрої підійдуть антибактеріальні серветки, спирт або спеціальні засоби для дезінфекції пристроїв, а також протимікробні засоби для рук. Перед протиранням важливо відключити смартфон від мережі. Крім того, не допускається попадання чистячих засобів всередину корпусу.

Ще дослідження 2017 року довело, що на девайсах мешкає в 10 разів більше бактерій, ніж в туалетах. І справа в тому, що багато людей забувають банально протирати телефон, з-за чого хвороботворні організми накопичуються і починають становити загрозу, пише Health.

"У більшості телефонів сенсорні екрани, куди бактерії потрапляють через руки, а потім на обличчя, а потім передаються між нами", — затверджує мікробіолог Чарльз Герба (Charles Gerba) з Університету Арізони.

Існує п'ять способів догляду за чистотою девайса:

1. Мікрофібра

Найпростіший спосіб відчистити телефон не тільки від бактерій, але і маслянистих плям та відбитків. Тканина, вироблена з волокон поліефіру, повсюдно використовується для прибирання.

2. Розчин спирту і води

Мікрофібра працює ефективніше з цим розчином, що складається на 60 % із спирту і 40 % води. Замочіть тканину і протріть гаджет, а потім ще раз пройдіться сухим краєм матеріалу.

3 Серветки для дезінфекції

Продаються в кожній аптеці і магазині. Крім того, завжди знадобляться, щоб протерти самі руки, а не тільки гаджет.

4. Антисептики для рук

Ми вже говорили і повторимо ще раз — постарайтеся регулярно мити руки: після магазину, транспорту і контакту з грошима. Для цього також можна використовувати спецiальнi дезінфікуючі засоби.

5. УФ-стерилізатор

Якщо вам не хочеться возитися з серветками і розчинами, то давно вже розроблений спеціальний девайс для очищення телефону.

Гаджет вставляється в стерилізатор, який випускає ультрафіолет і знищує понад 90 % бактерій. За словами виробників, промені руйнують ДНК. Процес займає від 5 до 6 хвилин.

За матеріалами ЗМІ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Українські партизани розвідали одну з найбільших баз окупантів у Джанкої

неділя, 28 квітень 2024, 14:03

Агенти партизанського руху "Атеш" розвідали одну з найбільших нафтобаз росіян у тимчасово окупованому Джанкої. Об’єкт під посиленою охороною. Про це інформує рух "Атеш", передають Патріоти України. Партизани зазначили, що протягом багатьох місяців, ще ...

"Проблема, що зростає": Що довше Україна тягне з мобілізацією, то менш імовірним стає контрнаступ, - The Washington Post

неділя, 28 квітень 2024, 13:28

Довгоочікуване отримання допомоги від США допоможе Україні зупинити наступ Росії найближчими місяцями, але гостра нестача військ і перевага Москви у вогневій потужності означають, що Київ навряд чи зможе піти в наступ щонайменше до 2025 року. Про це пи...