Поразка все ближче: Путіна в червні 2023 істотно менше сил, ніж у Гітлера в липні 1944-го, - історик Зубов

"Безпосередньо з дня заколоту Пригожина абсолютно незрозумілою була роль армії в цьому заході. Армія не виступила проти заколоту. І в Ростовській, і у Воронезькій області великі прифронтові військові з'єднання пропустили заколотників без жодного пострілу", - пише у своєму блозі російський історик і політолог Андрій Зубов, передають Патріоти України.

"Тепер поширюються чутки про затримання або, щонайменше, ізоляцію генерала Суровікіна — фактичного командувача російських військ в Україні. Якщо це так, то можна з упевненістю сказати, що заколот Пригожина — це тільки надводна частина величезної крижаної гори широкої військової змови проти Путіна і його ближнього кола. Було зручно не залучати регулярні війська в «марш справедливості». Чорну справу захоплення влади й усунення Путіна за нейтралітету армії мали зробити найманці, а вже потім виступили б генерали.

У цьому випадку йдеться не про збереження і легалізацію Вагнера — що генералам до Вагнера? — він їхній конкурент, а про зміщення нездалої у війні групи Путіна і про вихід з української війни без втрати обличчя.

Звідси й контакти змовників з американською розвідкою, про що майже відкрито заявляють і Джон Кірбі, і Ентоні Блінкен, розповідаючи, що американська розвідка в деталях знала про підготовку заколоту, але довірила свої дані лише кільком конгресменам і чиновникам, допущеним до вищого рівня державної таємниці.

Усе це дуже нагадує невдалу антигітлерівську змову 20 липня 1944 року в Німеччині. Її влаштували не переконані антинацисти, не ліберальні політики, які звідкись взялися, а генерали й офіцери Вермахту, які вірно служили Гітлеру, поки його божевільні плани успішно здійснювалися. Ці німецькі генерали й офіцери щосили сприяли нацистській авантюрі, поки не переконалися, що вона провалена.

Нагадаю, що у вересні 1943 року з війни вийшла Італія — головний союзник Гітлера в Європі. У червні 1944 року почалася висадка англо-американських військ у Нормандії. А через три місяці після змови 20 липня американські війська увійдуть уже в перше місто Рейху — Аахен.

Гітлер і його оточення сподівалися на диво, народ Німеччини був отруєний геббельсівською пропагандою і не розумів, наскільки близька країна до повного розгрому, а ось бойові генерали та офіцери Вермахту все бачили і все розуміли. І вони вирішили врятувати Німеччину від національної катастрофи ціною усунення Гітлера. Не вийшло. За дев’ять місяців Гітлер усунув сам себе, Німеччину, що лежала в руїнах, окупували силами антигітлерівської коаліції, а капітуляцію підписали беззастережну.

Я далекий від порівняння моральних якостей графа фон Штауфенберга і Євгенія Пригожина. Вони ні в чому не схожі, як і генерал Суровікін з генералом Роммелем або фельдмаршалом Браухічем. Йдеться про іншу схожість — і ті, і ті прекрасно знали становище на фронті й розуміли, що воно безнадійне. Вони прекрасно розуміли також, що продовження війни призведе до повної втрати влади нинішнім керівництвом, а отже, і до втрати їхнього власного благополуччя, а можливо, і життя. І тому вони зважилися на змову проти божевільного фюрера, що в Москві у 2023, що в Берліні в 1944.

Але наслідки для змовників виявилися в Москві зовсім не такими трагічними. У Берліні, як ми пам’ятаємо, тих, кого не було страчено в ніч невдалого перевороту, судив і стратив Гітлер через кілька місяців. Майже всіх.

А тут Пригожину з армією було дозволено піти в Білорусь після всіх суворих вигуків Путіна про зраду й удар у спину. Висновок один — у Путіна в червні 2023 сил істотно менше в силових відомствах, ніж у Гітлера в липні 1944.

Джон Кірбі сказав, що в суботу й неділю, тобто в дні заколоту, США провели дуже плідні переговори з Кремлем. Очевидно, вони були не тільки про безпеку дипломатів. Найімовірніше, вони були про зброю масового ураження. Перемога заколотників могла зробити доступ до ядерної зброї неконтрольованим принаймні в деяких регіонах Росії. І це поставило б увесь світ перед лицем армагедону. Можливо, саме щоб цього не допустити, і було дано згоду на збереження Путіна в Кремлі, а заколотникам виторговано прийнятні умови відходу.

Очевидно також, що Путін намагатиметься не дотримуватися досягнутих домовленостей. Але в умовах явної невдачі української війни для нього це означатиме тільки одне — самому досягти прийнятного миру з Україною і Заходом і так зберегти свою владу. Надії на перемогу вже немає, надії на армію тепер немає.

З історії ми знаємо, що Гітлер нічого "розрулити" не зміг, і за 20 липня 1944 року невідворотно настало 30 квітня 1945-го. Історія ніколи не повторюється в деталях. Залишається чекати російської розв’язки, момент якої вираховувати марно".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького