Повернення 30 тисяч військовим: Економіст пояснив, чи варто "шукати зраду" та чи є в держави гроші на виплати

Протягом останніх днів в соцмережах бурхливо обговорюється питання повернення виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій. Деякі з експертів припустили, що ціна питання буде становити біля 50 млрд. додаткових бюджетних витрат на місяць. Крім цього, активно висловлюється думка, що незабаром в Україні буде девальвація гривні та інфляція, зазначають Патріоти України.

Ситуацію прояснив економіст Олег Пендзин. За його словами, твердження про неминучу девальвацію – це «буря в стакані». "Якщо казати про повернення виплат представникам силового блоку, незалежно від того, де ці люди дислокуються, то можно сказати наступне: 50 мільярдів гривень – це всі доплати тим, хто воює", - каже Олег Пендзин.

До цього експерт додає: "Доля того, що повертають – вона набагато менша, не 50 мільярдів. Це по-перше. По-друге: коли ми кажемо про доплати, треба казати про джерела. Однозначно треба буде підіймати питання про збільшення видатків бюджету або підіймати питання про перерозподіл бюджетних видатків на необхідні потреби. На півтрильйона гривень за рахунок спецпрограм допомоги ми вже збільшили бюджет. Частина видатків становить більше 3 трільйонів, а дохідна – 1 трильйон 300 мільярдів. Ніхто не кричав, що ці півтрильйони обвалять гривню, тому що було джерело – ці гроші нам пообіцяли наші партнери. Я даю гарантію того, що президентом не буде підписаний цей закон, якщо міністерством фінансів не буде чітко визначено джерело погашення цих коштів. Людей закликаю не хвилюватись, це не ті цифри, які порушать фінансову систему України. Немає сенсу шукати в цьому зраду. Повернення коштів не буде реалізовано до тих пір, поки не буде знайдено джерел. А джерела будуть знайдені обов’язково. Експертний відділ Офісу президента першочергово запитає про джерела".

За словами Олега Пендзина, його, як економіста, хвилює питання того, що буде відбуватись наступного дня після закінчення війни.

"Справа в тому, що вся макрофінансова допомога, яку ми отримуємо сьогодні, а це під 40 млрд. доларів на рік – вона автоматично припиниться. Багато людей повернуться з війни та стикнуться з відсутністю роботи", - каже експерт.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія окупувала понад 650 кв. км території України з початку 2024-го року - Reuters

субота, 18 травень 2024, 20:52

Від початку 2024 року країна-агресор Росія захопила більше територій, ніж втратила під час контрнаступу України влітку 2023 року. Про це пише агентство Reuters із посиланням на розрахунки фінської групи з аналізу даних Black Bird Group у суботу, 18 тра...

"Поліція збирає трупи": Журналіст повернувся з Вовчанська та відверто розповів про ситуацію (відео)

субота, 18 травень 2024, 20:41

Воєнний журналіст та фотограф Олесь Кромпляс, який повернувся із Вовчанська, відверто розповів в інтерв'ю Radio NV, яка ситуація в місті, як доводиться під обстрілами евакуювати цивільних та що кажуть військові, передають Патріоти України. — Що зараз у...