Пов'язані з РФ лобісти фінансували європейських політиків для легітимізації анексії Криму, - журналістське розслідування

Фінансована Росією лобістська група "Міжнародне агентство актуальної політики" щонайменше з 2016 року працювала з європейськими політиками, щоб домогтися скасування санкцій Євросоюзу проти Росії після анексії Криму. Про це йдеться в розслідуванні OCCRP та видання-партнери IRPI, "Важливі історії" та Profil, передають Патріоти України.

Зазначається, що журналісти отримали доступ до електронного листування російського медіатехнолога Саргіса Мірзаханяна, який працював помічником у депутатів Держдуми РФ. Витік опублікували хакери, які називають себе "Кіберхунтою", у 2016-2017 роках.

Журналісти знайшли в листуванні проєкт скасування санкцій проти Росії для Кіпру, де санкції описуються як такі, що "фундаментально суперечать нормам міжнародного права", а також наголошується на економічній шкоді, завданій Кіпру внаслідок втрати бізнесу з Росією.

В одному з листів витоку Мірзаханян повідомляє, що отримав від неназваного європейського політика інформацію "щодо цінника за проголосоване". Тозато і Хюбнер у підсумку представили відповідні проєкти у своїх парламентах.

Зазначається, що представники правих партій Паоло Тозато з італійської "Ліги Півночі" і Йоганнес Хюбнер з австрійської Партії свободи, згідно з даними з листування, мали внести до своїх законодавчих органів резолюції про скасування санкцій проти Росії. У кожного проєкту був зазначений бюджет у 20 тисяч євро, а ще 15 тисяч євро були зарезервовані для кожного "в разі успішного голосування".

За даними розслідування, налагодження співпраці виражалося зокрема в запрошенні на Ялтинський міжнародний економічний форум. Він проходив щорічно з 2016 по 2019 рік за участю команди Мірзаханяна.

У листуванні фігурують імена дев'яти запрошених до Ялти європейських політиків з Австрії, Німеччини, Італії, Чехії та Польщі та їхні гонорари на загальну суму 21 500 євро. Ці виплати, ймовірно, виходять за рамки компенсації витрат, оскільки транспортні витрати обговорювали окремо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...