Позиції "Вагнера" під загрозою: У Центральноафриканській Республіці розгорається боротьба за владу

Були часи, коли лідер групи "Вагнера" Євген Пригожин з'являвся в російському культурному центрі в столиці Центральноафриканської Республіки, сидів зі школярами і обіцяв їм безкоштовні ноутбуки. Однак його смерть зруйнувала відносини найманців з владою ЦАР, які розглядають пропозиції Росії і західних країн, намагаючись знайти заміну "вагнерівцям" в якості гаранта безпеки. Видання The New York Times пише, що результат цієї боротьби може стати передвісником майбутнього групи на континенті, де ЦАР глибоко загрузла серед жменьки африканських країн, які співпрацюють з Вагнером, передають Патріоти України.

Міністерство оборони Росії прагне перехопити частину діяльності "Вагнера", зберігаючи при цьому свій вплив на континенті. Однак один з високопоставлених західних дипломатів заявив, що невизначеність навколо "Вагнера" в ЦАР відкриває для США та Франції "вікно можливостей" для протидії російському впливу.

Адміністрація Байдена запропонувала допомогу в забезпеченні безпеки в обмін на звільнення "вагнерівців", повідомили три офіційні особи з ЦАР. Нещодавно представники американської приватної охоронної фірми Bancroft зустрілися з офіційними особами Республіки в столиці.

Фідель Гуанджика, радник з безпеки президента ЦАР Фостена-Аршанжа Туадери, заявив, що його адміністрація повинна до наступного місяця повідомити американським чиновникам, чи готова вона співпрацювати з ними.

Представник Держдепартаменту в своїй заяві повідомив, що США заохочують центральноафриканських чиновників до "здобуття незалежності від групи Вагнера", але від подальших коментарів відмовився.

Туадера також провів переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном, чия участь у справах ЦАР в останні роки ослабла. Наразі французькі та центральноафриканські чиновники розробляють "дорожню карту" для відновлення співпраці у цивільних питаннях.

Однак залишається неясним, чи можуть західні країни запропонувати такий же рівень безпеки, як і найманці, і чм зважаться центральноафриканські чиновники,які находяться у важкому становищі, протистояти повстанським угрупованням та іншим загрозам безпеки без звичних "вагнерівців". Франція, яка скорочує свою присутність у колишніх колоніях на тлі зростаючої ворожості до її впливу, дала зрозуміти, що не надасть війська.

Протягом багатьох років група "Вагнера" захищала керівництво ЦАР, використовуючи жорсткі методи забезпечення безпеки, зброю і пропагандистські кампанії. Натомість вона отримала вигідні концесії на видобуток золота, алмазів і деревини, а також кричущі порушення прав людини щодо мирного населення і в зіткненнях з повстанськими угрупованнями.

Однак в ході інтерв'ю з більш ніж з десятком чиновників і дипломатів, а також аналітиків і правозахисників, проведених протягом декількох тижнів, складається нова картина. Вагнер, за словами багатьох, був важким партнером, з яким багато чиновників хотіли б розпрощатися.

Владислав Ільїн, прес-секретар посольства РФ в Бангі, заявив, що Росія "сповнена рішучості повернутися на африканський континент" і продовжити партнерство з ЦАР у сфері безпеки. При цьому експерти сумніваються, що Туадера відмовиться від співпраці з найманцями

"Туадера схожий на інваліда, який ходить з тростиною, і ця тростина – Вагнер. Росія не знає, як вести бізнес в Африці. Вагнер знає", - зазначив Сергій Єледінов, російський військовий офіцер у відставці і незалежний аналітик з питань безпеки в Африці.

Російських військових інструкторів покликали в ЦАР в 2017 році, коли її погано навчена і недостатньо фінансована армія намагалася стримати повстанські угруповання, які з 2012 року не давали спокою.

Це було швидке рішення для обох сторін: Росія побачила можливість відновити свій вплив на континенті, де вона втратила свій вплив після розпаду СРСР. Уряд ЦАР міг користуватися підтримкою великої держави, не дотримуючись при цьому стандартів в області прав людини і прозорості, яких вимагали західні партнери.

Навіть зараз, коли влада "Вагнера" в ЦАР, очевидно, ослабла, він як і раніше займає важливе місце. Поки йде тіньова боротьба за її майбутнє, в країні залишається понад тисяча найманців і деякі з кращих оперативників угруповання.

Вони все ще контролюють найбільшу золоту шахту в Республіці, а росіяни все ще супроводжують Туадера під час його подорожей по країні.

Солдати національної армії, які пройшли підготовку у російських інструкторів і носять на своїй формі емблему "Вагнера", досі охороняють урядові будівлі і патрулюють околиці біля президентської адміністрації.

У Бангі високопоставлені представники "Вагнера" обідають в тих же ресторанах, які вважають за краще відвідувати західні дипломати і представники ООН. Вони навіть відвідували приватні вечірки, організовані гуманітарними організаціями.

Вони навчають місцевих священиків, щоб ті приєдналися до Російської православної церкви, і фінансують радіостанцію Radio Lengo Songo, яку її головний редактор Фредерік Крок в одному з інтерв'ю назвав такою, що "знаходиться під впливом наших російських партнерів".

Через компанію, що знаходиться під санкціями Мінфіну США, оперативники "Вагнера" також виробляють пиво, горілку і ароматизовані лікери, які поширюються через місцеві заклади.

Багато жителів Центральної Африки, які мають настільки тісні зв'язки з "Вагнером", насилу уявляють собі, як будуть жити без найманців. Багато хто боїться, що без них повернутися повстанці.

Однак є й ті, хто вважає, що жорстка тактика угруповання, включаючи зґвалтування, тортури та інші порушення прав людини, а також економічна експлуатація, зіпсували відносини.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...