Про що могли домовитися Блінкен і Лавров на зустрічі у Рейк'явіку, - Портников

Можливо, що саме локалізація конфлікту і може стати єдиним реальним досягненням України, домогтися якого їй можуть допомогти Сполучені Штати.

"Зустріч державного секретаря США і міністра закордонних справ Росії у Рейк’явіку – перший такий контакт на високому рівні після зміни адміністрації у Сполучених Штатах. І перша зустріч голів зовнішньополітичних відомств двох країн напередодні можливого американсько-російського саміту. Саме тому важливо зрозуміти, про що говорили і про що могли домовитися Ентоні Блінкен і Сергій Лавров. Тому що у цьому випадку ми складемо уявлення про те, про що можуть домовитися між собою Джозеф Байден і Володимир Путін", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Навіть протокольні заяви, які були оприлюднені після зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств, демонструють, що це були непрості переговори. І найголовніше – що в Росії не хочуть «помічати» американського порядку денного з багатьох питань, які є принциповими для Білого дому.

І одне з цих питань – це питання підтримки України. Президент США Джозеф Байден говорив про це у першій ж телефонній розмові із президентом Росії Володимиром Путіним. І в наступній телефонній розмові, що сталася на тлі безпрецедентної концентрації російських військ біля українських кордонів. Про те, що Сполучені Штати прагнуть до врегулювання ситуації в Україні і не визнають російської анексії Криму, про що неодноразово говорив і державний секретар Ентоні Блінкен. І у повідомленні Державного департаменту щодо підсумків зустрічі Блінкена і Лаврова абсолютно конкретно і ясно сказано про підтримку державним секретарем територіальної цілісності України.

Ось тільки у повідомленні російського МЗС ніяких згадок про Україну немає. Не розповідав журналістам про те, що вони із державним секретарем розмовляли про Україну, і сам Сергій Лавров.

І це дозволяє припустити, що російська сторона прагне продемонструвати американській, що тема врегулювання російсько-українського конфлікту, тема війни на Донбасі і вже тим більше тема анексії Криму – це просто не предмет переговорів російських і американських дипломатів. І, зрозуміло, не тема переговорів президентів Росії і США. Тому що «нас там нєт». Тому що в Україні «внутрішній конфлікт», який президент Володимир Зеленський повинен обговорювати із керівниками так званих «народних республік». А представники Росії і США можуть хіба що обмінюватися думками з «регіональних конфліктів». І потім спробуй зрозуміти, чи вважають у Москві війну на Донбасі «регіональним конфліктом» або ж ні.

Чого очікувати від можливих переговорів Байдена і Путіна

Тому не варто навіть сумніватися, як пройдуть переговори Байдена і Путіна – якщо вони взагалі відбудуться, звичайно. Президенти зосередяться саме на тих питаннях, за якими вони зможуть знайти спільну мову.

Байден знову заявить про підтримку України у її конфлікті з Росією. Очікую, що Путін зробить вигляд, що його це не стосується. Що дійсно може статися – так це те, що під час таких переговорів президент США озвучить ціну, яку заплатить Росія в разі ескалації ситуації в конфлікті з Україною. І це теоретично може утримати російського президента від нових атак на Україну, нових територіальних захоплень. Але ніяк не зможе змінити статус-кво – тобто контроль Росії над окупованими територіями, нові обстріли, нові диверсії, нові «психічні атаки» з концентрацією військ на кордоні. Все це, звичайно ж, буде.

Але, з іншого боку, можливо, що саме локалізація конфлікту і може стати єдиним реальним досягненням України, домогтися якого їй можуть допомогти Сполучені Штати".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...