Проблеми з мобілізацією зараз більші, ніж проблеми зі снарядами, - нардеп Костенко

Проблема мобілізації в Україні зараз стала навіть більшою, ніж проблеми з наявністю снарядів, вважає Роман Костенко, полковник СБУ і секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Про це він сказав в інтерв'ю, передають Патріоти України.

Костенко підтвердив, що влада готує законопроєкт для того, щоб комплексно розв’язати деякі питання мобілізації. «Ми всі знаємо, що в нас зараз проблема з мобілізацією, можна сказати, провал мобілізації. Після того, як були змінені військкоми, у нас пішов провал мобілізації. Це ситуація, на яку потрібно швидко впливати. Бо якщо ми не вплинемо і нічого не змінимо, у нас будуть дуже великі проблеми», — каже Костенко.

«Зараз, мабуть, проблеми з мобілізацією більші, ніж проблеми зі снарядами. Тому зараз на це потрібно впливати, щось робити», — додає нардеп.

За його словами, ухвалення законодавства, що вирішило б ці проблеми — справа політичного керівництва, а не військових. «Це непопулярні рішення, але ми у війні. І зараз потрібно вже зрозуміти, що ми переможемо лише ухвалюючи непопулярні рішення. Тому що лише популярними рішеннями війни не виграються. Це факт. І якщо хтось має делеговану владу, має ці рішення приймати зараз, бо завтра може бути пізно», — переконаний нардеп.

Костенко розповів, які основні зміни готує влада щодо мобілізації. Зокрема йдеться про збільшення повноважень ТЦК. «Тому, що зараз багато питань з боку ТЦК і з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. По факту ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати якимось центром скандалу, щоб людину не притягати. І можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, в яких стоять плани; і людей, яких незаконно намагаються притягнути. Але у яких є відповідальність, відповідно до Конституції, — захищати країну. Тому розширюються права [ТЦК]. Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю», — розповів Костенко.

Також, за його словами, планується врегулювати питання щодо мобілізації тих, хто здобуває вищу освіту. «Ми знаємо, що в нас з початку повномасштабного вторгнення дуже багато стало студентів після 30-ти, які мають навіть дві вищі освіти. Вони пішли навчатися в ПТУ, коледжі, технікуми. Вони можуть і далі навчатися. Лише питання тепер, що це не буде їх звільняти вже від мобілізації. Відслужиш, потім довчишся», — каже Костенко.

Також напрацьовується питання щодо унормування проходження ВЛК і проходження служби тих людей, які або прийшли обмежено придатні, або стали в процесі служби обмежено придатні.

«Є багато людей, які призвались в перші дні війни, які не мали здоров’я, прослужили вже майже два роки. І в них це здоров’я не з’явилось ні звідки, а ще погіршилось. І тут треба продумати питання демобілізації таких людей», — пояснює нардеп.

Обговорюються також строки проходження служби мобілізованими особами. «Але це найбільш гаряче питання. Зараз ніхто не знає, як його вирішити. Були деякі депутати, законопроєкти подавали, де йшлося про 18 місяців. Але зараз немає рішення. Немає рішення, тому що в нас навіть поточний некомплект йде в Збройних силах, в Силах оборони. А ми вже не кажемо про те, що когось можна демобілізувати, а на їхню заміну когось привезти», — зазначає нардеп.

Водночас він додає, що цей законопроєкт ще не зареєстрований і перебуває на процесі робочої групи.

Костенко зазначає, що правила мобілізації мають бути чіткими і стосуватися всіх. «Я вважаю, що мобілізація — це те кричуще питання, яке ми маємо зараз вирішити. Не те, що призвати людей, а встановити чіткі правила, щоб люди знали: от тут я потрапляю, от тут — ні, от тут я можу демобілізуватись, от тут я буду служити далі. Ті, хто на фронті, наприклад, 100 днів пробули в бойовому розпорядженні, мають право на три місяці відпочинку. А ті, хто весь час на Закарпатті десь, мають служити більше. Ось такі чіткі правила ми маємо встановити. Насамперед справедливі. Для того, щоб кожен розумів, куди він йде служити. І якщо він йде, які це обов’язки за ним тягне», — каже Костенко.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...