Протести в Молдові: РФ планує здійснити переворот і відкрити “другий фронт” із Придністров’я?

Звертаю увагу, що на території невизнаної “ПМР” наразі знаходиться досить обмежений російський військовий контингент. Щоб збільшити військову присутність на території цієї “республіки” Кремлю, потрібні налагоджені логістичні маршрути.

Росія намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові, щоб скинути прозахідний уряд і президентку Санду.Варто зазначити, що останні кроки президентки Майя Санду і нового уряду, які декларують намір приєднання до ЄС і руху до наближення з НАТО, дуже не подобаються Кремлю.

Нещодавно в інтерв’ю телеканалу Moldova 1 Санду заявила, що її країна ніколи не буде “на боці вбивць”. Саме тому Кишинів підтримує та надалі буде підтримувати Україну.

Наразі Кремль готує “гібридну атаку” на владу Молдови. Як зазначає колишній речник сенату Румунії, заступник генсека НАТО Мірча Джоане, росіяни можуть діяти за сценаріями, які Москва використовувала до відкритого вторгнення в Україну.

“Поки що немає безпосередньої загрози для Молдови, тому що Москва не змогла захопити Одесу і прийти в Придністров’я”, – сказав Мірча Джоане.

Проте заступник генсека НАТО припустив, що “гібридний сценарій” проти Молдови може загалом збігатися з діями РФ проти Чорногорії у 2016 році, коли було здійснено спробу державного перевороту.

На мою думку, завдання російських спецслужб – спровокувати хаос у діяльності органів влади, а також дестабілізувати ситуацію через соціальні протести та кібератаки.

Днями у столиці Молдови пройшов антиурядовий мітинг, основну масу протестувальників склали члени партії “Шор”, керівником якої є проросійський політик Ілан Шор, щодо якого в 2022 році США ввели санкції. Учасники протестували проти режиму надзвичайної ситуації у Молдові, запровадженого через кремлівську агресію проти України, який спровокував соціально-економічні труднощі. Варто зауважити, що участь в антиурядовому мітингу брали не лише громадяни Молдови, але й росіяни.

Примітно, що проросійські мітинги в Молдові останнім часом надто багатолюдні. Такої маси людей на початковому етапі достатньо, щоб захоплювати адміністративні будівлі у Кишиневі, реалізуючи тим самим сценарій окупації Криму.За даними молдовської сторони, Москва має намір змінити владу в Молдові під виглядом “гібридних” протестів проросійської опозиції.

Звертаю увагу, що на території невизнаної “ПМР” наразі знаходиться досить обмежений російський військовий контингент. Щоб збільшити військову присутність на території цієї “республіки” Кремлю, потрібні налагоджені логістичні маршрути. А налагодити їх можливо лише за допомогою державного перевороту та повалення уряду Санду.

У разі такого сценарію ризики відкриття “другого фронту” проти України суттєво зростають. Проте після нещодавнього призначення новим молдавським прем’єр-міністром Доріна Речана, в минулому міністра внутрішніх справ, є підстави вважати, що Кишинів утримає ситуацію під контролем, нейтралізуючи кремлівських провокаторів.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 березня. Що треба зробити у день Дарини Брудної, щоб зберегти любов і вірність в родині

вівторок, 19 березень 2024, 7:05

19 березня за новим стилем (1 квітня - за старим) - день пам'яті святих мучеників Хрисанфа і Дарії III століття, які жили в стародавньому Римі. Хрисанф походив із багатої і знатної сім'ї язичників. Батьки дали йому гарну освіту, сам він дуже любив чита...

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...