Протягом 2022 року на другу й третю вищу освіту вступило стільки чоловіків, що з них можна було б сформувати 13 бригад ЗСУ, - нардеп

Члени парламенту від партії "Слуга Народу" займаються питанням позбавлення відстрочки від мобілізації чоловіків, які вступили на другу чи третю вищу освіту й таким чином за чинним нині законодавством не підлягають мобілізації під час воєнного стану. Із заявами на цю тему представники президентської фракції Сергій Бабак (голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій) та Федір Веніславський виступили сьогодні, 3 вересня 2023 року, передають Патріоти України.

Бабак, зокрема, описав різке зростання кількості тих осіб, що мають 25 та більше років, й з настанням повномасштабного російського вторгнення вступають на другу та третю вищу освіту.

"Є два види ухилянтів. Перші йдуть на злочин: дають хабар щоб ухилитись від мобілізації і отримують фіктивні довідки тощо. Другі використовують цілком законний спосіб поступити на другу/третю і т.д. освіту. Скільки перших - не знаю, нехай правоохоронці зʼясовують. Для розуміння масштабу ухиляння через вступ до закладів освіти, прикладаю табличку. В 2019-2021 роках до закладів освіти на всіх рівнях освіти вступало в середньому 40 тис. чоловіків 25+ років, в 2022 році їх вступило 106+ тисяч, а цього року вже 76+ тисяч і це ще не кінець вступної кампанії. Що означає різниця 106-40=66 тисяч чоловіків? Це 13 бригад. Лише за 2022 рік. Це просто для розуміння масштабу", - пояснив Сергій Бабак в своєму ТГ-каналі.

Аби завадити цьому й брати зазначену категорію громадян до війська, продовжив Бабак, слід "ініціювати зміни в законодавство про мобілізацію".

Без відстрочки для "тих, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років": зареєстровано законопроєкт

Своєю чергою член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник фракції "Слуга Народу" Федір Веніславський повідомив про реєстрацію відповідного законопроєкту. Про це він сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Я запропонував, щоб люди, які навчаються у послідовних видах освіти, мали право на відстрочку. А ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років таким правом на відстрочку скористатися не могли", - пояснив депутат.

Веніславський розраховує, що після ухвалення дія цього документа пошириться і на чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...