Пригожин перед смертю намагався врятувати свою "імперію" в Африці від ГРУ, - Financial Times

Перед ймовірною смертю господар так званої ПВК Вагнера Євгеній Пригожин намагався врятувати свою «імперію» в Африці від ГРУ країни-агресора Росії, повідомляють Патріоти України із посиланням на Financial Times.

За словами джерел FT, поїздка Пригожина в Африку цього тижня могла бути викликана бажанням олігарха завадити ГРУ перехопити контроль над його операціями на континенті.

Як пише видання, цього тижня Лівію відвідала делегація армії країни-агресора Росії, до якої входив заступник міністра оборони Юнус-Бек Євкуров. Росіяни зустрілися з прокремлівським лідером Лівійської національної армії Халіфою Хафтаром, який контролює схід країни і на боці якого з 2019 року воюють «вагнерівці».

The Wall Street Journal пише, що Пригожин у п’ятницю, 18 серпня, прилетів до ЦАР, щоб спробувати «врятувати одну з перших держав-клієнтів» Вагнера. Під час зустрічі з президентом ЦАР Фостен-Арканжем Туадерою в його палаці ватажок «вагнерівців» запевняв, що його провальний заколот у Росії не завадить йому залучити нових бойовиків та інвестиції для партнерів у ЦАР. При цьому Путін під час зустрічі з Туадерою особисто сказав йому дистанціюватися від Пригожина. Під час візиту на конференцію в Санкт-Петербурзі в липні президент ЦАР не став фотографуватися з господарем «вагнерівців».

За даними газети, делегація міноборони Росії намагалася перехопити «формальний контроль» над операціями Пригожина в Африці. У матеріалі також сказано, що нові так звані ПВК, створені ГРУ, сподівалися отримати контракти «вагнерівців».

«Міністерство оборони, очолюване головним суперником Пригожина Сергієм Шойгу, направляло делегації [до африканських країн], щоб проінформувати іноземні уряди про те, що відтепер вони вестимуть справи безпосередньо з російською державою», — пише WSJ.

Як заявив FT колишній високопоставлений політик ЦАР, Туадера роздумував над тим, щоб скоротити вплив Вагнера в країні, але «відкинув цю ідею, усвідомивши, наскільки залежить від соратників Пригожина». У 2022 році «вагнерівець» і колишній агент ФСБ РФ Валерій Захаров був радником Туадери з нацбезпеки. Бойовики також відповідали за охорону президента, навчання військових та участь у бойових місіях проти повстанців.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...