Приховані можливості: А ви знали про широкий спектр дії звичайнісінької соди?

Цікаві факти використання харчової соди у побуті.

Харчова сода, яку можна зустріти практично на будь-якій кухні, має унікальні властивості. У домашніх умовах соду найчастіше використовують для випікання. Іноді для полоскання горла під час застуди. Але у безпечного та нетоксичного порошку набагато більший спектр дії, інформують Патріоти України

Сода чудово справляється з неприємними запахами та забрудненнями. Вона ефективна для догляду за домашніми улюбленцями, для очищення дитячих іграшок, стоків, білих кросівок і не тільки. Пропонуэмо цікаві факти використання харчової соди у побуті.

Догляд за домашніми улюбленцями

Любителі домашніх тварин найчастіше стикаються з неприємним запахом від котячого лотка, калюжами на килимі, зробленими собакою, та з іншими наслідками життєдіяльності хвостатих та пернатих. Попри те, що в спеціалізованих магазинах можна зустріти широкий асортимент засобів для догляду за тваринами, сода багатьом з них дасть фору.

Котячий лоток. З різних причин продукти життєдіяльності котячих можуть виділяти неприємне амбре. Впоратися зі стійким запахом, що виходить із лотка, допоможе сода. Білим порошком можна не тільки мити лоток. Якщо невелику кількість соди насипати на дно подвійного лотка, вона зіграє роль додаткового поглинача котячих ароматів.

Миски для їжі. Запах корму, що застоявся, а також жирний наліт на мисках легко і просто забираються содою. Для цього тарілки домашнього улюбленця натираються білим порошком, а потім промиваються під струменем води.

Мітки та калюжі. У період статевого полювання, через стрес або через вік, тварини можуть залишати пахучі калюжі на підлозі, килимі, дивані та інших місцях. Різкий та неприємний запах усуває сода. Її розсипають на місце, де тварина зробила свої справи. Залишають на 20-30 хвилин. Потім прибирають за допомогою пилотяга, віника або вологої ганчірки.

Підстилки та килимки. Якщо місце відпочинку домашнього улюбленця починає погано пахнути, його необхідно замочити в розчині соди. У місткість наливають гарячу воду, насипають 2-3 столові ложки порошку та розмішують. Підстилки або килимки залишають у содовому розчині доти, доки він не охолоне. Потім їх прають звичним способом.

Неприємні побутові запахи

За допомогою соди можна впоратись практично з усіма неприємними запахами. Білий порошок відмінно їх поглинає як у сухому вигляді, так і як розчини. Іноді місткості – термос, пляшка, банка, контейнер – "задихаються". Затхлий або неприємний запах забирається за допомогою міцного содового розчину. У місткість наливається гаряча вода, додається 4-5 столових ложок соди. Суміш добре розмішується. Місткість щільно закривається. Через 1-2 години содовий розчин зливається.

Очистити обробну дошку, особливо дерев'яну, також допоможе сода. Забере вона й специфічний запах. Дошка зволожується та посипається содою. Через 15-20 хвилин порошок змивається під проточною водою.

Якщо соду насипати в невелику місткість або тканинний мішечок, то вийде своєрідний поглинач запахів. Його можна розмістити у холодильнику, шафі та навіть покласти у взуття. Наприклад, щоби позбутися неприємних запахів в холодильнику, залиште там блюдце з 50 г соди. Через кілька днів не викидайте її, а спустіть в кухонну раковину для прочищення стоку.

За допомогою харчової соди можна почистити килими. Для цього треба розприскати по поверхні килима розчин соди, залишити на пів години, а потім пропилососити. Цей же прийом допоможе швидко позбутися накопичених запахів на старих килимах, а також від хімічного запаху нового килима.

З різким запахом поту, який відчувається від пахв або одягу, також запросто справляється сода. Порошок злегка зволожується, наноситься на ділянку, що пахне, а через кілька хвилин змивається водою. Якщо амбре на одязі стійке, речі краще замочити в содовому розчині. У місткості з гарячою водою розмішується 4-5 столових ложок соди. Хвилин за 30-40 від неприємного запаху одягу не залишиться і сліду.

Неприємне амбре від рук, що з'явилося після цибулі, часнику або риби, пропаде, якщо натерти долоні содою. Як доповнення білий порошок змішують із рідким милом. Залишиться лише промити руки під проточним струменем води.

Сода та бруд

Харчова сода - незамінний помічник у боротьбі із брудом. Без білого порошку не обійтись, коли предмет не можна прати. Зробити плюшевих чи хутряних звірят чистими легко. У пакет з іграшкою засипаються 3-4 столові ложки соди. Добре зав'язуються краї. Пакет з іграшкою всередині кілька разів струшується, щоб порошок рівномірно розподілився на її поверхні. У такому вигляді іграшка залишається мінімум на 30-40 хвилин. Потім витягується, сода струшується, і іграшка готова до використання за своїм прямим призначенням.

Біле взуття виглядає святково та гармонійно доповнює практично будь-який образ. Але світла поверхня швидко забруднюється. Повернути первісну білизну кросівкам, туфлям або підошві допоможе простий лайфхак. Дві частини соди змішуються з однією частиною води та перекису водню. Жорсткою стороною губки суміш ретельно втирається у місця забруднення. Залишається на кілька хвилин і змивається водою. Від бруду не залишиться й сліду.

Повернути сяйво та блиск виробам зі срібла також допоможе сода. Порошок змішується з водою до отримання густої кашки. Вона за допомогою м'якої серветки наноситься на кільця, ланцюжки, браслети або кулони. Залишається злегка розтерти суміш по поверхні виробу та ополоснути його у воді.

Трохи довше доведеться прибирати залишки їжі, що пригоріла, з дна каструль. У місткість наливається вода, додається сода. Пропорція така – 3 літри рідини та 250 г харчового порошку. Суміш у каструлі кип'ятити 30-40 хвилин. Потім злити й дати охолонути посуду. Після чого видаляти нагар за допомогою жорсткої мочалки або щітки. Якщо весь гар не відійшов, то процедуру повторюють ще раз.

Нерідко стік у раковині забивається, коли під рукою немає засобів для прочищення труб. У такому випадку на виручку знову прийде сода. Щоправда, у компанії з оцтом. У стік, що забився, засипається мінімум половина пачки порошку. Потім акуратно вливається половина склянки оцту. Після того як суміш «прошипить», вичікують хвилин десять. Труби проливають спочатку окропом, потім добрим натиском гарячої води з-під крана. Все, що заважало воді вільно сходити, роз'їсть содово-оцтовий коктейль. І стічні труби стануть майже як нові.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...