Пристрасті по "Дождю": Російські "ліберали" є найбільшим ворогом України після Путіна, - блогер

Перевірена істина від Володимира Винниченка "Російська демократія закінчується там, де починається українське питання" вчергове нагадала про себе в ході нового скандалу з ''хорошимі рускімі''

Патріоти України пропонують ознвйомитися з думками на резонансну подію громадського активіста, викладача, підприємеця Валерія Пекаря.

"Хороші росіяни" намагаються пояснити, що співчувають російським мобілізованим чисто по-людські. Адже ці люди заслуговують на співчуття: вони примусово загнані в армію й кинуті помирати майже без їжі, одягу та спорядження. Тому їм допомагати, мовляв, є природним потягом співчуття, проявом загальнолюдських цінностей.

Давайте розбиратися.

По-перше, є юридична сторона справи. Агресія є "матір'ю військових злочинів", з неї випливають всі решта. Не було би агресивного вторгнення -- не було би вбивства цивільних, гвалтувань, мародерства тощо. З юридичної точки зору наказ брати участь в акті агресії є злочинний наказ, виконання якого не можна пояснити на побутовому рівні "мені сказали, я побіг". Міжнародне законодавство засуджує агресію та вважає будь-яку допомогу армії агресора співучастю у злочині.

По-друге, є моральна сторона справи. Війна переключає фронтову мораль у режим чорно-білого. Всі, хто з того боку зі зброєю, -- військові злочинці, вбивати яких правильно і з точки зору моралі, а не лише права. Як підкреслив сьогодні Alexander Osovtsov, поняття довоєнного чи післявоєнного часу не підходять для часу війни. Доводиться обирати, кому ти співчуваєш, -- солдатам армії агресора чи солдатам і цивільним країни, що стала жертвою агресора. Співчуваєш солдатикам? А цивільним, яких катували, не співчував? А дітям, яких викрали, відірвавши від сімей? Дуже вибіркове співчуття, і це добре розкриває суть: співчуваєш російським мобілізованим, бо вони "свої", а не через загальнолюдські цінності.

По-третє, є практична сторона справи. Співчуваєш російським мобілізованим, бо їх жалко, помирають ні за гріш? А що ти зробив, щоб врятувати цих людей? Може, активно зривав мобілізацію, пояснював, як ховатися і тікати? Може, координував спроби протестів? Ах, ні? Ну тоді це просто фальшиве святенництво. Ось вам, хлопці, в'язані носочки, будете помирати з теплими ногами.

Причини такої поведінки зрозумілі: медіа не хоче втрачати авдиторію, а авдиторія поки що підтримує війну. І тут ми доходимо до головного -- до моменту морального вибору.

Якщо ти журналіст, редактор, видавець -- у тебе є моральний вибір. Зайняти жорстку антивоєнну позицію (це не так страшно з еміграції), втрачаючи авдиторію. Або танцювати з бубном навколо своєї авдиторії, розуміючи, що рано чи пізно твої танці призводять до того, що ця авдиторія почне вмирати. Але це буде потім. Як каже тюремна культура, "помри ти сьогодні, а я завтра" (знавці інтегральної динаміки пам'ятають: червона парадигма позбавлена відчуття часу).

Отже, можна вивезти людей з росії, але вивезти з них росію (а саме, тюремну культуру) набагато важче.

Я неодноразово закликав ділити росіян не на хороших чи поганих, а на корисних, шкідливих та неважливих. Журналісти незалежного медіа є загалом корисними. Але не шукайте хороших.

Російські "ліберали" є найбільшим ворогом України після путіна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...