Присутність Московського патріархату в Україні небажана. Це шкодить інтересам української нації і єдності українського народу, - Вселенський патріарх Варфоломій

Київська митрополія ніколи не була канонічно переданою Московському патріархату, наголосив святійший.

Вселенський патріарх Вартоломій

Вселенський патріарх Варфоломій називає надання Томосу українській церкві Божим благословенням, передають Патріоти України.
"Канонічність цілої багатомільйонної нації, була поза церквою без будь-яких догматичних на те причин. Вирішальним фактором, який змусив Вселенський патріархат дати Україні автокефалію, є зцілення розколу та відновлення церковної єдності", - заявив владика в інтерв'ю виданню БГНЕС (bgnesagency.com, - ред.ПУ).
Київська митрополія ніколи не була канонічно переданою Московському патріархату. Цьому немає документальних підтверджень.
"Після хрещення князя Володимира та Київської держави у 988 році Вселенський патріархат заснував Київську митрополію. Вона належала до Вселенського патріархату й після створення Московського патріархату в 1589 році. Після звільнення українських земель від монгольського ярма в 1685 році, московський патріарх Іоаким вторгся до єпархії Київської митрополії й обрав єпископа Гедеона митрополитом Київським. Так 700-річний церковний устрій Київської митрополії змінив переворот. Це відбувалося з порушенням священних і святих канонів на користь Московського патріархату і на шкоду Константинопольській церкві", - каже Архієпископ Константинополя.
З того часу Російська церква не бажала утворення церковної незалежності України. Вселенський патріархат має право надавати Томос про автокефалію без обговорення чи співпраці в цьому питанні з іншими церквами.
"Український народ прагнув церковну незалежність протягом століть. Шокуючі політичні події зробили присутність Московського патріархату в Україні небажаною. Це шкодить інтересам української нації і єдності українського народу", - говорить Вселенський патріарх.

Стаття на bgnesagency / автоматичний переклад / скріншот

Стаття на bgnesagency / оригінальний текст / скріншот

Сторінка  bgnesagency у Фейсбук / оригінальний текст / скріншот

Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій, який при хрещенні отримав ім’я Димитрій Архондоніс, народився 29 лютого 1940 року на невеликому острові Імврос (нині Гьокчеада), що на узбережжі Туреччини. У день свого обрання, 22 жовтня 1991 року, він став двісті сімдесятим архієпископом двохтисячолітньої Церкви, заснованої святим Андрієм, – архієпископом Константинополя, Нового Рима, і Вселенським Патріархом. Відтоді Його Всесвятість Варфоломій посідає перше місце серед глав Православних Церков і є духовним провідником 300 мільйонів вірян.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...