Пускатимуть тільки у двох місцях: Росія раптово обмежила в'їзд громадянам України

Росія раптово обмежила можливість в'їзду громадян України через треті країни: тепер вони можуть перейти російський кордон тільки через аеропорт Шереметьєво і автомобільний пропускний пункт Лудонка з Латвії в Псковську область. Про це пише ВВС, передають Патріоти України.

У розпорядженні російського уряду сказано, що це тимчасовий захід, «спрямований на забезпечення безпеки» росіян в «геополітичних умовах, які склалися», повідомляють російські агентства Інтерфакс, ТАСС і РИА Новости з посиланням на текст документа.

Офіційно його поки що не опублікували.

Досі громадяни України, зокрема біженці з територій, де йдуть бойові дії, могли в'їжджати в Росію та виїжджати з країни через будь-який пропускний пункт.

Жителі окупованих територій України, які виїхали в Європу та інші країни, фактично тільки через територію Росію могли потрапити додому. У багатьох на окупованих територіях залишилися родичі.

Для біженців зі східних областей України в'їзд у Росію був одним із найдоступніших варіантів втечі від бойових дій. Деякі з них залишалися в Росії, деякі через територію РФ їхали в Європу та інші країни.

При в'їзді на територію Росію багатьох громадян України ретельно обшукували та допитували.

На пропускних пунктах, зокрема на кордоні з Естонією і Латвією, громадяни України, навіть ті, хто має і російське громадянство, найчастіше були вимушені чекати декілька діб, щоб перейти російський кордон.

Наприклад, влітку російські прикордонники пропускали в Росію всього декілька людей на добу — журналісти ВВС були свідками того, як це відбувалося.

Кореспондент ВВС також був свідком того, як громадяни України, які їхали на рейсовому автобусі з Риги в Москву, на одному з прикордонних переходів між Росією і Латвією проходили співбесіди, які тривали в середньому пів години. При цьому автобус затримувався на кордоні більш ніж на 10 годин.

Україна після початку війни запровадила візовий режим для росіян.

Росія не стала вживати таких самих заходів і стверджувала, що робить так з гуманітарних міркувань.

Буквально два дні тому представниця МЗС Марія Захарова розмірковувала про те, що Москва не буде «відігруватися на простих людях, зацікавлених у підтримуванні родинних, духовних зв’язків», і, «виходячи з цієї гуманітарної логіки, безвізовий режим для громадян України буде збережено».

«Можливість вільно приїжджати і перебувати в Росії вкрай важлива для багатьох українських біженців», — сказала Захарова.

Обмеження пропускних пунктів для українців може виявитися фактично забороною, враховуючи пропускну здатність єдиного прикордонного переходу в Псковській області та аеропорту Шереметьєво, літати через який можуть собі зараз дозволити небагато українців.

При цьому громадяни України, які перебувають на території чотирьох українських регіонів, які Росія намагається анексувати, зможуть перетинати кордон, як і раніше.

«Вони в'їжджають в Росію через пропускні пункти, розташовані на адміністративному кордоні між новими суб'єктами (так російська влада називає окуповані території України — ред.) і суміжними територіями», — повідомляє російське державне агентство ТАСС.

Джерело: ВВС
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...