Путін переконав Кучму "взяти відповідальність": Як збитий над Чорним морем пасажирський літак у 2001-му списали на Україну

Російський Ту-154 авіакомпанії "Сибір" зник над Чорним морем 4 жовтня 2001 року. Подія викликала тоді значний резонанс – не так часто військові збивають пасажирські літаки у мирний час. А сталося, як згодом заявили, саме це: під час спільних російсько-українських військових навчань одна з ракет полетіла не в навчальну ціль. На рейсі Тель-Авів – Новосибірськ загинули 78 людей. Та є в цій історії особливі нюанси, зазначають Патріоти України.

Пасажирський Ту-154 збили над Чорним морем: хто винен

У МАК (Міждержавний авіаційний комітет) заявили, як розповіли в "Історичній правді", що літак збили літак зенітною ракетою з комплексу С-200В, розташованого біля Феодосії у Криму. Оскільки це територія України, і там проводили військові навчання у цей день, 4 жовтня 2001 року, відповідальність на себе взяла саме Україна.

Але чи українські військові випускали ту ракету насправді? А от не факт.

  • По-перше, недарма Україну так і не визнали юридично винною (хоча уряд за власною ініціативою виплатив родинам загиблих 15,6 мільйона доларів).
  • По-друге, відповідальність у принципі ні на кого не поклали – мовляв, фатальний збіг обставин.
  • По-третє, після повторного аналізу подій комісія Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) заявила, що не збивала той літак українська ракета.

А попередні висновки МАК ґрунтуються, увага, на даних радіолокаторів Краснодарського краю Росії. Ба більше, за три хвилини до катастрофи радіолокаційну апаратуру української С-200В вже вимкнули (за таких умов влучання ракети у літак просто неможливе).

А от російський комплекс С-300 (так, той самий, з якого нині тероризують наших цивільних на Півдні), за звітами навчань, успішно вразив навчальну мішень "Рейс". Утім, прямий звязок між цим фактом та збиттям літака встановити не вдалося.

Та от що цікаво: уламки літака з моря витягували росіяни. І чорного ящика, який фіксує усе, що відбувається на борту, чомусь так і не знайшли. Як, утім, не знайшли й жодного уламка будь-якої ракети. Чому?

  • Бо тоді ще новоспечений президент Росії Владімір Путін в інфопросторі активно просував версію про теракт на борту.
  • А вся російська преса, зауваж, буквально умить припинила писати про "російсько-українські навчання" – вони перетворилися на просто "українські".

Ймовірно, ми ніколи не дізнаємося, які підкилимні ігри тоді велися, та хай там як, а Путін раптом передумав. Ба більше, Росія почала тиснути на МАК задля швидкого оголошення результатів розслідування. Що безпрецедентно для таких розслідувань, у Мак оголосили висновки усього через 25 днів: винна українська ракета.

І український президент Леонід Кучма відповідальність (не провину, але все ж) за збитий літак визнав за Україною.

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...