Путін щось готує: Іван Яковина припустив, чому арештували Гіркіна

"Новина дня, на мій погляд, це затримання та арешт в РФ Ігоря Всеволодовича Гіркіна, він же Ігор Іванович Стрєлков, він же воєнний злочинець, він же терорист, якого торік було засуджено міжнародним судом у Гаазі за збиття малайзійського Боїнга, у якому загинули 298 осіб. Це сталося, до речі, рівно 9 років тому, у липні 2014 року", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Гіркін є головним, мабуть, публічним спікером одного з трьох кланів, які фактично розділили зараз владу в Російській Федерації і керують нею, — цей клан ФСБ і все, що з ними пов’язано. Раніше це був найвпливовіший, найкрутіший клан, ніхто не міг навіть подумати про те, щоб кинути йому виклик. Але зараз з’явилися й інші клани.

А ось цінність Гіркіна як спікера цього фсбешного клану, мабуть, була девальвована, власне, через що він і став підозрюваним у скоєнні злочину за статтею 282, а саме — екстремізм. До речі, цю статтю знають усі росіяни, які так чи інакше не згодні з Володимиром Путіним, бо це стаття, за якою саджають усіх незгодних. Тобто, така головна політична стаття.

Ну і ще важлива характеристика Стрєлкова: він засновник так званого Клубу розсерджених патріотів. Це організація фашистського спрямування, до якої входять найвідбитіші націоналісти російські, які хочуть знищити всі навколишні народи, розчавити всі народи, що живуть у Російській Федерації, зробити так, аби там залишилися тільки етнічні росіяни. І особливо сильно члени КРП страждають на антисемітизм, включно з самим Стрєлковим.

Затримання Гіркіна призведе до зниження рейтингу Путіна і його команди. Не можна, до речі, забувати, що кілька днів тому, до арешту Гіркіна посадили до в’язниці 74-річного полковника Володимира Квачкова.

ПЕЙВОЛ

Це такий напівлегендарний персонаж у російській політиці, теж страшний антисеміт, націоналіст. І при цьому Квачков рішучіший за Гіркіна. Тому що він спокійно критикує Путіна, кажучи, що Путіна треба прибирати. А до цього Квачков якось раз навіть організував замах на Чубайса, за що відсидів у в’язниці.

У Гіркіна тільки в Telegram-каналі, по-моєму, понад мільйон підписників, не рахуючи там іще якихось абсолютно безумних переглядів і підписників на різних інших платформах на кшталт «ВКонтакте», «Однокласників» і т.ін. Мені особисто цікаво, як зараз відреагує група підтримки Гіркіна на арешт свого лідера. У нього реально дуже багато фанатів.

Гіркіна дуже активно читає досить упливовий прошарок російського суспільства — середня ланка співробітників силових органів — поліції, армії тощо. Тобто ті люди, які володіють зброєю, які, загалом, нібито не найдрібніші, у них є якась влада, але водночас вони ще добре бачать, що відбувається на місцях, і в них є підпорядковані їм озброєні загони зі зброєю. Їх вони можуть за бажання кудись направити.

Будуть їхні звернення щодо Гіркіна чи ні, але я абсолютно впевнений, що його затримання призведе до зниження рейтингу Володимира Путіна і його команди. Адже Гіркіна в Росії вважають таким, знаєте, правдорубом, тобто людиною, яка говорить погану правду, людиною, яка не соромиться у висловлюваннях.

Тобто у Гіркіна дуже хороша репутація ось у цих колах, як я сказав, середньої ланки силових органів — армії і поліції. Тому чогось такого можна очікувати, якихось якщо не відкритих обурень, то глухого невдоволення вже точно. Тут, звісно, багато що залежить від того, чи встиг Гіркін і його КРП досить глибоке організаційне коріння пустити в цьому середовищі. Якщо ж організація його пропрацювала недостатньо довго для подібного роду дій, тоді, мабуть, на захист Гіркіна відкрито, принаймні, ніхто не встане.

Кому вигідний зараз арешт Гіркіна і взагалі його відсторонення від активної діяльності?

Як я сказав, три клани в Росії: ФСБ і навколофсбшні всякі бізнеси, Вагнер — це перший клан. Другий клан — це брати Михайло і Юрій Ковальчуки, Аркадій Ротенберг, дехто каже — Ігор Сєчін і, в широкому сенсі, російський кримінал. Ну і третій — це Сергій Шойгу, Андрій Воробйов і люди довкола них, тобто там іще й звісно Валерій Герасимов — така стара гвардія, яка давно сидить у російському керівництві, яка дуже гарно присмокталась до бюджетів, зокрема, — військове чиновництво.

Загалом те, що зараз відбулося, — це ослаблення фсбшного клану, і це, звісно, вигідно Шойгу і військовим, яких Гіркін без кінця поливав із гівномета. І друге, звичайно, усунення Гіркіна дуже вигідне Євгену Пригожину, проти якого Гіркін вів постійну інформаційну війну. І навіть коли почався заколот пригожинський і практично всі люди в Росії, особливо ті, у кого є влада, сиділи і мовчали просто в ганчірочку, боялися сказати хоча б слово чи на боці Пригожина, або на боці Путіна, треба віддати Гіркіну належне. Він сміливо сказав, що це заколот, путч, його потрібно придушити, Пригожина потрібно посадити, учасників потрібно розстріляти тощо. Тобто Гіркін був чи не єдиним, який відкрито це сказав. Ось і у Пригожина до Гіркіна вкрай негативне ставлення.

У будь-якому разі, посадка Гіркіна зараз — це серйозний удар по ФСБ, яку він постійно захищав, про який говорив, що ось єдина силова структура РФ, яка нормально працює, — Федеральна Служба Безпеки. Звичайно, без такого балакучого персонажа з такою великою аудиторією, з таким великим впливом на російське і не тільки російське суспільство, як Гіркін, ФСБшникам буде складніше захищати свої позиції, які й так похитнулися через те, що почалася війна, і головними людьми у країні, яка воює, стають, звісно ж, не гебешник, а вже військові.

Ну і дивіться, ще один такий момент. Чому, я думаю, зараз сталася ця посадка? Є кілька версій. Одна з них така: останнім часом він у всі тяжкі пустився. Почав писати якісь речі, що стосуються особисто Путіна. Зовсім недавно у своєму виступі сказав, що Путін, цитата, «скоморох на виданні з ознаками старечого недоумства». У Росії багато людей сидять за набагато менш сильні слова щодо тамтешнього царя.

Ну або Гіркін уже в письмовому форматі звинуватив Путіна в тому, що той є ганчіркою, розмазнею і не вміє керувати державою: «Путін пригрозив… Путін закликав… Путін доручив… я помиляюся чи вже років так 15 жодного разу не чув: Президент наказав, президент покарав, президент дав команду, президент узяв на себе відповідальність? Убоге ниття, скарги на партнерів, заклики „за все хороше проти всього поганого“ — це скільки завгодно. Але вже дуже-дуже давно риторика президента навіть віддалено не нагадує традиційний „чоловічий стандарт“ — „треба бути, а не видаватися“. Багато балаканини, мінімум справ і абсолютна безвідповідальність за провали — ось стиль „пізнього Путіна“ (року так із 14-го). А ще — шалена хвалькувата брехня. Але і її з початку СВО вже не почути…».

Гіркін, бачите, дуже невисокої думки про управлінські таланти російського президента, про що він пише відкрито. У Росії таке писати відкрито — це і є екстремізм. Будь-яка людина, якій не подобається Володимир Путін, є в Росії екстремістом. Просто в сучасній Росії не бути прихильником Путіна просто не можна — це кримінальний злочин.

Ну а Гіркіну мало, мабуть, цього здалося, і він іще один доволі різкий пост написав, у якому зазіхнув просто-таки на святе — на право Путіна посідати трон і зараз, і в майбутньому: «Історія не має умовного способу. 23 роки на чолі країни перебувала нікчема, яка зуміла „пустити пил в очі“ значній частині населення. Зараз вона — останній острівець легітимності та стійкості держави. Сколупнути її незаконним шляхом — означає „успішно завершити“ справу тих, хто посадив Унікальну Перевагу на престол свого часу. Але ще 6 років при владі цього боягузливого нездари країна не витримає. І єдине, що він міг би зробити „під завісу“ корисного (щоб не покрити своє ім'я вічною ганьбою в Історії, як іудушка-Горбі), — це забезпечити передання влади комусь по-справжньому дієздатному і відповідальному. Шкода, що йому це навіть на думку не спаде. А якщо і спаде — то „вміння вибирати соратників“ ми вже бачили багато разів».

Тобто Гіркін каже, мовляв, так давайте-но Путіна приберемо і на його місце посадимо мене або когось типу мене. До речі, я майже впевнений, що, найімовірніше, з Путіним так і буде: він справді увійде в історію Росії як один із найгірших лідерів цієї держави.

Путін дещо і може пробачити, але от коли хтось відкрито закликає відсунути його від влади… ні Путін такого пробачити не може. Тому що влада для нього — це сенс існування. Він зроблений зі спраги влади, і тому якщо хтось від нього цю владу намагається відсунути, то цей хтось моментально переїжджає в ранг найлютіших ворогів і лютих ненависників.

Ну і є ще одна версія посадки Гіркіна. Це те, що Володимир Путін щось готує. Багато разів перед початком якихось справ сумнівних він саджав тих, хто міг би йому в цих справах завадити або спробувати його ці справи критикувати. Ось, наприклад, перед анексією Криму Путін розігнав «Ленту» — незалежне російське видання, у якому я працював якраз, через те, що Lenta.ru говорила, що анексія Криму — це незаконно, що цього робити не можна, що це призведе до війни тощо. Путін просто закрив Lenta.ru. Посадив туди нове начальство, звільнив усіх журналістів тощо.

Зараз перед якимось таким серйозним замісом цілком можливо, що він намагається пересаджати тих людей, хто дає якісь незалежні від влади голоси. Гіркін під таку характеристику підпадає. Так, він часто владу критикує, і тому якщо Путін зараз замислив щось таке, що може не сподобатися Гіркіну, що, загалом, цілком логічно. Ось він і Квачкова також запроторив до в’язниці і, можливо, ще деякі інші найближчим часом туди ж підуть. Що саме? Можливо, Путін на фронті щось вигадати зібрався або що не знайшло б схвалення у патріотів на кшталт Гіркіна. Або, можливо, він збирається вступити в якісь переговори або провести якусь операцію, можливо, відступити хоче, — не знаю.

А Гіркін насамперед проти укладення якогось перемир’я, проти «солодкого договорнячка», як він висловлюється. Тому якщо Путін зараз збирається Заходу й Україні щось таке запропонувати, то звісно перед цим йому обов’язково треба Гіркіна спрямувати на нари, бо Гіркін, звісно, не заткнеться і буде псувати йому настрій усе життя".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія намагається скопіювати морські дрони України, але це провал, - ЗМІ

неділя, 28 липень 2024, 0:12

Україна заявила, що Росія копіює морські безпілотники, вчившись на фрагментах українських. Однак експерт із бойових безпілотників сказав, що це навряд чи принесе велику допомогу та може виявитися даремним витрачанням російських ресурсів, передають Патр...

Лукашенку стало погано в гостях у Путіна

субота, 27 липень 2024, 23:31

Лукашенко поїхав до Путіна на Валаам і там його перекосило. Опубліковані фото викликали хвилю обговорень фізичної форми білоруського диктатора, який, помітно погладшав і виглядає хворобливо, інформують Патріоти України з посиланням на «Хартія-97». «Та...