Путіна "мучають гази": Схоже, що Зеленський недооцінює вразливості позицій Росії, - експерт

Володимир Путін вчора приїхав до столиці Франції перед усім через газ.

"Північний потік-2 запустити в експлуатацію росіяни не встигають, а втрата європейських грошей за експорт газу для Росії є критичною. На сьогодні ціни на газ у Європі оновили п'ятнадцятирічний мінімум, впавши лише протягом цього року на 32%. Однак торгівля газом лишається для Росії критично важливим джерелом валютних надходжень, а відсутність контракту з Україною ставить його під серйозний сумнів", - пише політичний експерт Костянтин Матвієнко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Дві перемоги України у Стокгольмському Арбітражі зафіксували борг Газпрому перед Нафтогазом на рівні 2,56 млрд$. З урахуванням штрафних санкцій за несплату, на сьогодні ця сума складає близько 3 млрд.$, чим і оперує наш Президент.

Згода Володимира Зеленського замінити стягнення виплат Росією цих 3-х млрд.$, поствками газу є вимушеною. Якщо вдасться укласти бодай середньостроковий контракт (3-5 років), то це точно не стане поразкою України. Питання ціни – щоб не довелося платити дорожче, ніж воно того варте, а росіяни неодмінно спробують знову підсадити Україну на їхню газову голку. Слід також пам'ятати, що Газпром перебуває на межі банкрутства, отже залишається вкрай ненадійним партнером.

Стосовно інших питань перемовин у Нормандському форматі, то В.Зеленський продемонстрував дововлі обережну позицію. Як справедливо зауважила у своєму коментарі підсумків зустрічі у Парижі Юлія Тимошенко, вже саме відновлення прямих зустрічей у Нормандському форматі є позитивним, бо без такого формату питання війни вирішити неможливо. Вона також наголосила, що:

"Є великим досягненням рішення про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх". Це дає надію, що ув'язнені українці нарешті повернуться додому. Безумовно позитивним є те, що світ разом з нами. Що звучить не лише питання Донбасу, але й Криму. Що заявлена позиція про те, що спочатку – відновлення кордону, а потім вибори.

Разом з тим, викликає занепокоєння, що вперше в історії роботи Нормандського формату на рівні президента України легітимізовано "формулу Штайнмаєра", яка стає основою для подальших дій. Також уперше в офіційному комюніке переговорів зафіксоване прагнення надати особливий статус окупованим територіям не на тимчасовій, а на постійній основі".

Ці важливі і точні фіксації положень фінального комюніке саміту у Парижі мають стати предметом роз'яснень з боку Президента з метою не допустити розхитування самих підвали української державності. Опозиція має лишатися дуже пильною у цих питаннях, бо агентура Кремля, як і завжди, перед усім буде всіляко намагатися розхитати державний механізм України.

Наступальними дипломатичними кроками української сторони має стати подальша постановка питань про злочини окупантів проти людства і людяності в ОРДЛО та Криму, компенсації збитків українським громадянам та юридичним особам і державі Україна внаслідок розв'язаної росіянами війни і покарання злочинців в українських та міжнародних судах. Така позитивна практика вже напрацьована. Її слід розвивати далі.

За минулу добу окупанти вбили на лінії зіткнення 3-х наших військових. Це "асиметрична відповідь" агресора на підсумки "вечері у Парижі". Такі злочини мають фіксуватися і по них неодмінно слід відкривати кримінальні провадження, які стануть частиною доказової бази у судах. Чи, можливо, їх так само віднесуть до таких, що підлягають декриміналізації згідно мінських домовленостей і "формули Штайнмаєра"?

Не можна не оцінити елегантність спецоперації щодо дискваліфікації Всесвітньою антидопінговою агенцією російських спортсменів на всіх міжнародних змаганнях, за кілька годин до початку зустрічі у Парижі. Усе ж Путін поїхав звідтам, "програвши по очках" у світовому інформаційному просторі.

Слід визнати, що ризиковане прагнення В. Зеленського будь що зустрітися з В. Путіним, не виявилося програшним – президент України довів, що готовий говорити з російським диктатором на рівних. Принаймні перед телекамерами.

Зеленському вкрай потрібно зміцнювати тили. На тлі потенційної можливості зміцнити становище України на міжнародній арені, загрозливо виглядають небезпеки соціально-економічної дестабілізації внаслідок намірів "у турборежимі" розпродати сільгоспземлі, стратегічні підприємства, об'єкти інфраструктури – перед усім газотранспортну систему, залізницю, оборонні підприємства, електростанції, включно з атомними.

Президент прагне показати, що він здатний до тривалої і конструктивної політичної роботи. От би ще застерегти його від економічних авантюр. Це під силу саме компетентній і відповідальній опозиції".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...