"Путіна це дратує": Чому "Скіфське золото" повернули до Києва, - Портников

"Майже десять років, що минули від часу окупації та анексії Криму і початку довгої судової тяганини щодо долі музейних експонатів із музеїв автономії, знов нагадали: можна порушити міжнародне право, переписати власну Конституцію, лицемірно вдавати, що відторгнута територія завжди тобі належала, — але при цьому неможливо нікого обдурити", — пише Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Росія в нідерландських судах, схоже, намагалася виступати як такий класичний наперсточник. Якщо російська пропаганда наполягала на винятковому зв’язку Росії і Криму, на тому, що Крим — це Росія і є, то коли мова заходила про кримське золото, російська сторона ніби про це забувала і починала говорити про те, про що завжди говорили в Україні - про унікальність Криму.

Власне, навіть у коментарі прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова, зробленому після повернення «скіфського золота» Україні, так прямо і говориться — воно має належати Криму і зберігатися в Криму.

Думаю, нідерландські юристи, які ухвалили рішення про повернення «скіфського золота», також керувалися логікою того, що безцінні експонати мають належати Криму. Ось тільки сам Крим окупований і анексований Росією. Чи можна повертати власність тому, хто сам захоплений і перетворений на заручника? Але ж саме таким заручником російських амбіцій, упевнений, і став Крим після трагічних подій 2014 року.

Тому те, що «скіфське золото» повернулося в ту саму країну, з території якої його відправили на виставку в Нідерланди, — це, гадаю, класична перемога і здорового глузду, і правосуддя. Це і є те саме життя за правилами, яке викликає таке роздратування у Володимира Путіна і Сергія Лаврова.

І це — нагадування про те, що рано чи пізно здоровий глузд і норми міжнародного права візьмуть гору і у випадку самого Криму. Тоді й з’явиться можливість повернення експонатів у музеї, в експозиції яких вони перебували до окупації Кримського півострова. І «скіфське золото», як про це і говорив Дмитро Пєсков, зберігатиметься в Криму. В українському Криму".

Джерело: Крим.Реалії
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...