Путіну вдалось показати світу, що Росія не в ізоляції попри всі її злочини, - Голобуцький

"XVI Саміт БРІКС в Казані (найбільший міжнародний захід в Росії від початку "СВО"), головної мети досягнуто: Путіну вдалось показати світу, що Росія не в ізоляції попри всі її злочини і попри весь санкційний тиск НАТО і ЄС", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Більшість старань були скеровані на пропагування своїм і зовнішньому світу (передусім країнам Глобального Півдня), що Росія все ще не другорядна країна. Загалом це був один тотальний піар-захід, а не щось про реальну політику чи економіку.

Фактично, голову Китаю Сі Цзіньпіна (2 місце в світі за ВВП), прем'єра Індії Нарендру Моді (5 місце за ВВП), президента ОАЕ Мухаммада ібн Заїд Аль Нахайяна (29 економіка світу), президента Єгипту Абдул-Фаттаха ас-Сісі (38 економіка світу) і президента ПАР Сіріла Рамафосу (40 економіка світу) Путін використав як вітрину для дрібних держав Глобального півдня: "дивіться, тут зібрались такі сильні і багаті, приєднуйтесь". Лула да Сілва (Бразилія, 9 економіка світу) за допомогою аварії і лікарні вдало уникнув долі експонату, зваливши все на міністра МЗС. Ну а від Ірану (36 економіка світу) приїхав президент Масуд Пезешкіан, бо візит аятоли не за рангом Путіну.

З Саудівською Аравією (19 економіка світу) Путін взагалі провернув достатньо непристойний фінт: вона на саміті була як "запрошена країна" і представляв її голова МЗС принц Фейсал Аль Сауд. Але приймали Саудівську Аравію так, ніби вона ВЖЕ приєдналась до БРІКС і є повноправним членом організації. Навіть прапор встановили в одній ланці з прапорами членів БРІКС. Тобто, нахабно використали для тієї ж рекламної кампанії Путіна і БРІКС.

З іншого боку, чисельність делегацій вказує, що головним якщо не розпорядником, то бенефіціаром все ж є не Росія: делегація Китаю - 560 осіб, Індії - 260, Туреччини - 237, Венесуели - 228, ОАЕ - 198 осіб.

Однак у будь-якому випадку, не варто випускати з уваги базову дефініцію: БРІКС - у жодний спосіб не аналог НАТО, ЄС чи НАФТА (North American Free Trade Agreement США, Канади і Мексики). Це навіть не організація - це набір країн, який не має ані секретаріату, ані жодних інституцій. Є тільки одна формальна структура БРІКС: банк, який очолює подруга Лули да Сілви, експрезидентка (2011-16, отримала імпічмент за корупцію) Ділма Русеф.

Цей банк повинен виконувати функцію, яка зараз найбільше цікавить Путіна (і, фактично, це єдине, що його цікавить від БРІКС), - налагодження платіжної системи-аналогу SWIFT. У Путіна є, що продавати країнам, що не приєднались до санкцій. Але проблема в тому, що платять за російські товари різними і найчастіше слабкими та неконвертованими валютами, які без відповідної платіжної системи лишаються "фантиками" чи навіть обтяженнями російської економіки (а товари, виходить, Росія просто роздає безкоштовно за умовну оплату).

Ті ж індійські рупії можна витратити тільки в Індії. Тобто, мало того, що Росія продає їм нафту з величезними знижками й пільгами. Так ще й виручка з того - рупії, на які Росія мусить щось купити знов ж таки в Індії. Дабл профіт Муді, так би мовити. А Індія - все ж не Китай, в неї достатньо обмежені товарні пропозиції. Тому і рупії Росії витратити дуже складно на щось потрібне.

З китайським юанем за російський газ та інші товари ситуація десь така сама, тільки більш принизлива для Росії: бо потрібні Росії товари для закупівлі на юані Китай виробляє в достатній кількості й асортименті. Однак далеко не все погоджується продавати РФ. Бо елементарно не бажає втрапити під масивні антиросійські санкції США - адже саме Америка лишається головним економічним партнером Китаю, сваритись з нею не буде ніхто.

Отже, якщо підбивати економічні підсумки БРІКС, то тут прогнозовано ніяких результатів - ніякої "дедоларизації торгівлі" між країнами-членами. Бо в БРІКС є чіткий розподіл, незалежно від обсягу ВВП: є країни-парії (Іран і Росія) і є країни-домінанти в БРІКС (Бразилія і Китай, який БРІКС і розширення організації використовує для власної гри - з Туреччиною, яка не проти долучитись, з Індією, яка категорично проти Туреччини, з Саудівською Аравією тощо).

І от країни-домінанти БРІКС достатньо однозначно заявили свою позицію (російська пропаганда зробила вигляд, що не чула, не бачила і нічого такого не було): вони не хочуть розвитку БРІКС в форматі "проти Заходу". І навіть як "альтернативу Заходу" вони БРІКС не розглядають. Тільки як ще одну з можливостей.

І от саме це було таємним бажанням Путіна, яке жорстко обламали: кристалізувати довкола БРІКС потужну антизахідну коаліцію (на це товсто натякали і заява Путіна про сукупну чисельність населення країн БРІКС і обсяги економік; а також активне поширення кремлівською пропагандою інфографіки про те, що країни БРІКС спільно контролюють або більшість, або значну частку всіх цінних ресурсів планети, на противагу скромній в цьому контексті частці Заходу). Цього не буде.

Хоча би тому, що найрозвинутіші ринки так чи інакше все одно на Заході. А ті, що не на Заході (Південна Корея, Японія, Австралія, Нова Зеландія) все одно фактично приналежні до Заходу. Хоча певніше, що це один із бажаних варіантів для Китаю: стати флагманом антизахідного фронту на чолі ланки потужних економік світу. Однак це плани точно не на зараз і не на поточні обставини. Поки із Заходом триває масштабний торг.

І тут є ще один аспект теперішнього збіговиська БРІКС: те, що зараз робить Путін, - це не ознака сили Росії. Чи Китаю. Це, на жаль, ознака слабкості Заходу. Принаймні на період глобальної переоцінки Заходом своєї ролі в світі. Доки не буде сформульовано нову ціннісну основу (на зараз вже відсутню).

Адже в БРІКС присутні не лише диктатури, але й цілком демократичні країни (та ж "найбільша демократія планети" Індія і загалом демократична Туреччина) - котрі, проте, не хочуть поки/знов робити вибір на користь Заходу. Захід не надає їм достатніх аргументів".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Путіну вдалось показати світу, що Росія не в ізоляції попри всі її злочини, - Голобуцький

понеділок, 28 жовтень 2024, 23:08

"XVI Саміт БРІКС в Казані (найбільший міжнародний захід в Росії від початку "СВО"), головної мети досягнуто: Путіну вдалось показати світу, що Росія не в ізоляції попри всі її злочини і попри весь санкційний тиск НАТО і ЄС", - пише політтехнолог Олексі...

"Можливе повторення сценарію з Курщиною": Військовий експерт звернув увагу на ситуацію навколо Брянської області

понеділок, 28 жовтень 2024, 22:42

У Брянській області Російської Федерації цілком можливе повторення сценарію з Курщиною. Про це сказав військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, передають Патріоти України. Він нагадав заяви місцевої влади про захід Си...