Раніше це була перевага ЗСУ: Термінали Starlink допомогли Росії захопити Вугледар і наступати на Покровськ - The Washington Post

Російські війська стали небезпечнішими і мобільнішими завдяки незаконно отриманим терміналам Starlink, які забезпечують їм супутниковий інтернет для кращої координації під час атак, збільшення кількості запусків безпілотників та точних артилерійських ударів по українських військових. Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на українських військових, які воюють у Донецькій області, передають Патріоти України.

Як пише газета, використання Росією терміналів відбувається попри зусилля США зупинити постачання технологій. «В української армії, яку противник перевершував за озброєнням і чисельністю, була одна важлива перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Тепер її мають і росіяни», — зазначають журналісти.

Існує зростаючий чорний ринок терміналів Starlink, які постачають росіянам на фронт, і їхнє використання стало важливим чинником нещодавніх успіхів Росії під час наступу.

Один з офіцерів 72-ї механізованої бригади, яка обороняла Вугледар у Донецькій області з 2022 року та нещодавно відступила, розповів на умовах анонімності, що використання Starlink російськими військовими стало одним із ключових факторів, разом з нестачею живої сили та озброєння, які прискорили падіння Вугледара. Крім того, використання Starlink допомогло Росії наступати на Покровськ.

Як пише видання, термінали Starlink були однією з небагатьох переваг України у боротьбі проти більших, але менш модернізованих сил Росії. Однак тепер Росія усунула технологічний розрив. Кількість терміналів Starlink на російських позиціях зростала протягом року, але лише за останні кілька місяців їхній вплив став помітним.

Підполковник, речник Міністерства оборони Чарлі Дітц заявив, що уряди США та України співпрацюють зі SpaceX, щоб «запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink на окупованій частині України». Міністерство фінансів США зосередило увагу на «потенційних порушеннях санкцій», пов’язаних з міжнародною контрабандою.

За даними видання, Україна та США стикаються з труднощами щодо контролю використання Starlink в Росії. Це особливо важливо на фоні успіхів Москви в обході санкцій. Є також технічна проблема з блокуванням доступу до мережі Starlink, що не має зашкодити українським військам. Компанія може визначати, де знаходяться активні термінали, але важко розпізнати, хто їх використовує на передовій, де воюють як українські, так і російські війська.

«Якщо провести межу, де це працює, а де ні, ви, по суті, фіксуєте лінії фронту там, де вони розташовані, і не даєте українцям перейти в наступ», — заявила директорка оборонної програми Центру нової американської безпеки Стейсі Петтіджон.

Як зазначає WP, Starlink продають на багатьох російських сайтах. Щоб активувати пристрій, користувачам в Росії потрібні закордонний номер телефону, електронна адреса та банківський рахунок для щомісячної оплати. Це змушує постачальників шукати людей, які готові надати свої дані. У чатах Telegram користувачі кажуть, що легко купити і зареєструвати набори Starlink за кордоном. Більшість із них купують пристрої в Європі і перевозять через Об'єднані Арабські Емірати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чекаємо на "привіт" від ЗСУ: Північнокорейські військові облаштували полігон поблизу Маріуполя і почуваються там в безпеці, — партизани (мапа)

неділя, 13 жовтень 2024, 22:55

В окупованій частині Донецької області наразі знаходяться військовослужбовці з КНДР. Їх перебування на цій території встановили представники українського партизанського руху, передають Патріоти України. "Повідомляється про активну роботу трьох полігоні...

"Лапті Аладіна" я тут, а ти де?": Речник ЗСУ в Курській області звернувся до одіозного командира кадирівців (фото)

неділя, 13 жовтень 2024, 21:59

Представник української військової комендатури в Суджі Олексій Дмитрашківський зробив красномовне фото біля послання жителів міста до одіозного командира кадирівців Апті Алаудінова. Відповідне фото він опублікував на своїй сторінці у Facebook, передают...