Ранні кавуни, що з'явилися на українських ринках і в магазинах, перевірили на нітрати (відео)

Фермери запевняють, що спека зробила своє і кавуни самі дозріли понад тиждень тому.

На українських ринках та в супермаркетах з'явилися не тільки іноземні, а й українські кавуни. Чи безпечні вони на вміст нітратів — передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Кавуни вже заполонили українські прилавки. Експерти кажуть, що купувати зарано, бо в них багато нітратів. Натомість фермери запевняють, що спека зробила своє і кавуни самі дозріли понад тиждень тому.

Вартість українських кавунів на ринку від 20 до 40 гривень. У супермаркетах ціни нижчі. На цінниках здебільшого відмітки: від українського виробника. Є й іноземні — з Бразилії.

Чи справді в кавунах немає нітратів, покаже дослідження. Журналісти віддали шість зразків (п'ять українських і один іноземний) на дослідження до двох різних лабораторій. У кавунах нормується не більше 60 міліграм нітратів на кілограм.
Утім, вже під час дослідження виявилося, що в одному кавуні є бродіння, а тому аналіз на нітрати проводити вже не можна. "Кавун був пошкоджений і вже були ознаки бродіння, тому було некоректно проводити випробування на вміст нітратів", - каже керівниця хіміко-діагностичної лабораторії ДП "Укрметртестстандарт" Тамара Назаренко.

Інші два аналізи, зокрема, і бразильський, показали, що вміст нітратів у нормі. "В обох зразках нітрати не перевищують норми. Ми отримали такі цифри: вісім і п'ять міліграм на кілограм нітратів при нормі не більше 60", - повідомила фахівчиня.

Перевірка показала: що всі п'ять зразків майже без нітратів. У цьому ж переконували і фермери, бо вже понад тиждень тому вони зібрали перший врожай. Своєю чергою експерти радять залишатися обережними: не купувати кавуни біля трас і мити смугасті із милом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Протягом кількох крайніх діб почала загострюватись ситуація на Краматорському та Покровському операційних напрямках, й явно не на користь ЗСУ, - Костянтин Машовець

середа, 24 квітень 2024, 9:32

1. Почнемо з Краматорського... Очевидно, командування угрупування військ (УВ) противника "Юг", на напрямку докладання своїх основних зусиль, а це зараз - м.Часів Яр та прилеглі райони, прагне вже найближчим часом добитися більш-менш значних успіхів. На...

Тилові журналісти легковажать: Боєць ЗСУ розповів про переваги російського "танка-мангала" під час ворожих штурмів

середа, 24 квітень 2024, 9:05

Хоч танк і не маневрений та має багато недоліків, він може виконати свою місію під час штурму — завести колону в населений пункт і стріляти просто в лоб, говорить командир танкового підрозділу. . Останнім часом дедалі частіше з'являються повідомлення ...