"Реактор не мав вибухнути": Колишній очільник Білорусі зробив гучне зізнання про Чорнобиль

Чорнобильський реактор до аварії на ЧАЕС експлуатували "по-радянськи" за принципом "витискай, що можеш".

Про це інтерв'ю росЗМІ заявив перший глава Білорусі Станіслав Шушкевич, який як фізик-ядерник входив до комісії з ліквідації НП на атомній електростанції, передають Патріоти України.

"У Чорнобилі винні ті люди, які по-радянськи експлуатували Чорнобильський реактор. Невеликі упущення були й у таких людей, як [президент АН СРСР, фізик-ядерник Анатолій] Александров і [член урядової комісії з ліквідації наслідків чорнобильської аварії Валерій] Легасов", – сказав він.

"Александров допустив нехороше порівняння, сказавши, що реактор так само безпечний, як самовар на Красній площі. Реактор не мав вибухнути, але експлуатували його по-радянськи: витискай, що можеш", – додав опонент Олександра Лукашенка.

Він зазначив, що добре знайомий з американською системою стеження за реакторами. "Якщо там йдеться про підвищення потужності на один відсоток, там сидить велика група вчених, які досліджує всі можливі наслідки. Але у нас були люди, які вирішили управляти реактором "по-радянськи". Ще більшої шкоди завдав Горбачов своїм виступом 14 травня 1986 року, коли всіх заспокоював", – вважає Шушкевич.

Він також відповів на запитання, чи дивився серіал "Чорнобиль" від НВО. "Я навмисно не дивився цей серіал, тому що мене дуже часто запрошують прочитати лекції про те, що таке Чорнобиль. Я спеціально не дивився цей фільм, щоб не піддатися емоційним враженням. У мене залишається наукове розуміння події", – пояснив політик.

Станіслав Шушкевич


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Спершу не хотіла підіймати слухавки": Ексдружина Дзідзьо розповіла про їхнє спілкування після розлучення

четвер, 18 квітень 2024, 19:51

Колишня дружина українського співака Дзідзьо – виконавиця SLAVIA – розповіла про їхнє спілкування після розриву, передають Патріоти України. Артистка запевнила, що після розлучення їм вдалося зберегти теплі стосунки. Зокрема, вони продовжують вітати од...

"Деградувала до рівня Потапа": Настя Каменських відповіла хейтерам, але обурила їх ще більше (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 19:39

Напередодні в соцмережах співачку розкритикували за пісню іспанською та англійською мовами. Каменських опублікувала в Instagram відео, в якому зібрала негативні коментарі фоловерів, але знову нарвалася на хейт, передають Патріоти України. «Не дотепно… ...