Реакція Банкової тільки підкидає дрова у вогонь: Що змінить розслідування Bellingcat про "вагнерівців"? - політолог

"Про вплив розслідування Bellingcat щодо «зливу» спецоперації розвідки на главу офісу президента Андрія Єрмака. Якщо там будуть переконливі факти, тоді — це матиме серйозні наслідки", - пише політолог Олексій Гарань у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Але навіть говорячи про це, я намагаюся формулювати свої висловлювання збалансовано і обережно. Мають бути не просто звинувачення, а фактаж. Наскільки він буде правильно побудований і доведений, переконливий — від цього залежить подальший ефект.

Про ефект, подібний до розслідування Дениса Бігуса щодо «справи Свинарчуків», яке нібито спричинило поразку Порошенка на виборах президента у 2019 році

Від цієї справи дійсно був великий ефект, значною мірою вбивчий для Порошенка. Однак «справа Свинарчуків» стала лише одним із факторів, однією з ланок. Проти Порошенка тоді була справжня кампанія нищення, і перед ним тоді взагалі стояло завдання виходу в другий тур. Знову ж таки, ми можемо аналізувати причини — чому це сталося, там теж не все так однозначно. Але назагал рейтинги Порошенка наприкінці каденції просіли, і натомість нарощувалися рейтинги не тільки Зеленського, а й Тимошенко. Всі чільні кандидати вели проти нього кампанію, на всіх каналах панувала атмосфера «зради». Крім цієї «справи Свинарчуків» були ще кілька скандалів, наприклад, навколо відпочинку на Мальдівах.

Зараз ситуація має дещо інакший вигляд. Якщо ми подивимося на недавні опитування, попри падіння рейтингу Зеленського, співвідношення між, скажімо, ним і Порошенком зберігається приблизно таке саме, як і в першому турі 31 березня 2019 року. Інша річ — коли ми говоримо про парламентські рейтинги. Тут рейтинги Слуги народу дуже серйозно просіли, практично вдвічі. У лідерах одразу три політичні сили: СН, ЄС і ОПЗЖ.

Якщо розслідування Bellingcat буде переконливим, то зможе достатньо серйозно вплинути на співвідношення рейтингів Зеленського і Порошенка. Але попри нарощування рейтингів Порошенка, у нього лишається великий антирейтинг. Тому похитнути позицію Зеленського — так, це може. Який буде далі результат у цій боротьбі рейтингів — передбачити досить важко.

Про реакцію Банкової

Власне реакція Банкової на всі ці розмови та події довкола розслідування і підкидає дрова у вогонь. Коли виступають із гучними заявами про зраду, не тільки опозиція, але і журналісти, і розслідувачі, не все звучить достатньо переконливо. Незадовго до цього теж був скандал, опублікований у Цензорі, де джерело з українських силовиків, підполковник ЗСУ Михайло Ніколов розповідав, що начебто планувалася операція зі звільнення українських заручників у Донецьку і що вона була зірвана. І для мене це звучало дуже непереконливо. Тому що я не уявляю, як може представник силовиків виходити і розповідати деталі операції, навіть зірваної. Як не мене, не може силовик так поводитися, коли йдеться про секретну операцію. Тому я і кажу, що ці гучні звинувачення не завжди лунають достатньо переконливо. Але реакція Банкової (чи то пак її відсутність) дає підстави замислитися, що щось таке було. І тому комунікаційні позиції і президента, і особливо Єрмака хитаються.

Коли ми говоримо про крісло Єрмака, я б згадував навіть не Bellingcat, а 11 березня минулого року, коли Єрмак і Кучма парафували домовленість у Мінську — поставили підписи поруч із підписами «полномочных представителей ОРДЛО». Оце була явна здача позицій української дипломатії, задокументована здача. Були тоді протести всередині країни — і політичних сил, і експертного середовища, нерозуміння з боку західних партнерів. І зрештою остаточно ця угода не була затверджена. Тоді вдалося відіграти ситуацію назад. Не буду вживати дипломатичної лексики, бо Єрмак тоді зробив явно зрадницький хід. Але реакції з боку Зеленського не було, і Єрмак залишився на посаді. Це говорить про те, що Зеленський йому дуже довіряє.

Тому це розслідування Bellingcat може призвести до серйозних наслідків. Хоча висновки треба було робити вже після 11 березня 2020 року".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Заступника Шойгу заарештували після спецоперації ГУР – ЗМІ

середа, 24 квітень 2024, 21:04

Арешт заступника очільника міноборони РФ Тимура Іванова пов'язаний із березневою спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України. Про це 24 квітня повідомили "Українська правда" й "Суспільне" з посиланням на джерела, передають Патріоти У...

Через відмову Заходу допомогти вчасно: Україна більше не зможе перейти до наступу, - британський полковник

середа, 24 квітень 2024, 20:55

Нові пакети допомоги Україні допоможуть їй витримати можливий майбутній наступ росіян, але не дозволять перехопити ініціативу і повернутися до наступу. Про це полковник британської армії Річард Кемп написав у своїй колонці для Telegraph, передають Патр...