"Реформи в Україні померли, а слово Зеленського геть нічого не значить", - The Washington Post

Пресконференція президента Володимира Зеленського з нагоди першої річниці вступу на посаду. Київ, 20 травня 2020 року

Провідне американське щоденне видання The Washington Post розмірковує над відставкою голови НБУ і небезпекою сповзання України до економічної політики часів Януковича у матеріалі «Голова банку України подав у відставку і отримав труну як попередження. Це скандал, який загрожує економічному здоров’ю». Вашингтонський часопис пише, що Україна шукає нового голову НБУ, проте ті, хто бажає подати свою заяву на заміщення посади, мають бути обережними, зазначають Патріоти України.

Тут будуть потрібні міцні нерви. Посада, за словами американського щоденника, передбачає постійні напади з боку телеканалів та впливових осіб.

Також тут існує тиск з боку політиків. Проплачені демонстрації цілком можливо прийдуть до ваших дверей. І це не теоретичні погрози. Видання повідомляє, як до домівки Якова Смолія, який залишив, за його словами, внаслідок тиску на голову НБУ, принесли символічну труну. Все це, на думку часопису, пробило ще одні «дірку» в обіцянках незаплямованого врядування, які лунали від президента Володимира Зеленського.

Зрештою, уряд Зеленського може постати перед серйозним конфліктом з тими, кого Україна потребує якнайбільше. Йдеться про її друзів у Європі, США та світових фінансових установах.

Криза, пов’язана з НБУ, як зазначає американська газета, різко піднімає ставки в Україні. Згідно з фахівцями, сумніви у незалежності українського центробанку ставлять під сумнів мільярди потенційної фінансової допомоги від МВФ, а також Євросоюзу.

На думку фахівця з нових ринків Тімоті Еша, напад на центробанк надходить з боку впливового олігарха Ігоря Коломойського у намаганнях повернути контроль над його колишнім банком – «ПриватБанком», який було націоналізовано 2016 року.

The Washington Post зазначає, що офіс президента Зеленського наполягає на підтримці незалежності НБУ, водночас рішучо заперечуючи те, що Коломойський має вплив на державний апарат.

Видання принагідно вказує, що саме Коломойський намагався позбутися Якова Смолія як голови НБУ. Представники Зеленського висловили навіть своє здивування відставкою Смолія, наголошуючи, що ніхто його до цього не змушував.

Водночас вашингтонське видання пише, що версія подій згідно з самим Смолієм, втім, різниться від того, що лунає з боку Зеленського. Яків Смолій каже, що у розмові з президентом поставив питання руба, чи Зеленський хоче аби він пішов, на що президент України, за словами Смолія, відповів ствердно.

Далі часопис посилається на слова Ґести Люнґмана, голови представництва МВФ в Україні, який підтверджує факт того, що керівництво НБУ відчувало політичний тиск.

На додаток, як пише щоденник, Тімоті Еш відверто каже, що виглядає на те, що «реформи в Україні померли». Ба більше, Еш каже, що існує серйозне занепокоєння тим, що ми стаємо свідками повернення до руйнівної економічної політики в Україні, яку свого часу проводив президент-втікач Віктор Янукович.

Вашингтонський часопис завершує, зазначаючи, що часові рамки гіркої відставки голови українського центробанку також постають певним ударом, бо ж лише три тижні тому Зеленський підписав меморандум з МВФ, погодившись на всі умови для того, аби фінансова допомога почала надходити в Україну.

З огляду на це, газета наводить слова старшого дослідника Атлантичної ради США Андерса Ослунда, який вважає, що все це свідчить про те, що «слово Зеленського геть нічого не значить».


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Харкові досі є церква РПЦвУ, яка пропонує помолитись на ікону Ніколая №2 або російського солдата в камуфляжі, - Голобуцький

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:00

"РПЦ (і її підрозділ в Україні ака "УПЦ") оголосила Україні і українцям газават - "священну війну проти невірних". Але і без того РПЦвУ була безсоромно активним агентом ФСБ", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсб...

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...