Рецепт, що вбив економіку СРСР: Обмеження цін на нафту не дасть Росії продовжувати війну і сподвигне до краху недоімперію Зла

Запровадження з 5 грудня граничних цін на російську нафту - подія, що її з нетерпінням очікують. .

Як вбити дракона

Намагання запровадити граничні ціни на російське "чорне золото" тривають місяці. У вересні G7 домовилася з 5 грудня обмежити продаж нафти з РФ за ціною вище певної межі. 3 листопада Велика сімка та Австралія попередньо обговорили встановлення граничної фіксованої ціни на російську нафту наприкінці поточного місяця.

Стелю цін на нафту, що поставляється морем із Росії (це приблизно 70-85% усього російського експорту нафти), G7 пропонує встановити на рівні 65-70 доларів за барель. Союзники також обговорюють встановлення верхньої межі десь між 40 та 60 доларами за барель - діапазон, що йде від собівартості видобутку в Росії до довоєнного рівня.

За повідомленням Reuters, тривалість та складність переговорного процесу обумовлена тим, що санкції ЄС та США, спрямовані на обмеження здатності Кремля фінансувати вторгнення в Україну, не мають розбалансувати світовий нафтовий ринок, й, тим паче, викликати стрибок цін після запровадження обмежень.

"Коаліція погодилася, що верхня межа буде фіксованою ціною, яка регулярно переглядатиметься, а не знижкою щодо індексованої ціни (ціни, прив'язаної до певного індексу нафти). Це підвищить стабільність ринку та спростить дотримання вимог, щоб мінімізувати навантаження на учасників ринку", - цитує Reuters власне джерело.

При цьому, регулярний механізм перегляду початкової граничної ціни на нафту з Росії має стабілізувати ринок у разі потреби та не дозволить РФ маніпулювати цінами.

Крім того уряд Великобританії вже заборонив транспортування російської нафти, якщо вона не була куплена за ціною, нижчою від стелі цін, введеною Коаліцією обмеження цін G7 і Австралії.

Остаточне рішення по введенню "стелі" цін на нафту мало бути ще 23 листопада. Однак 24 листопада послам 27 країн Євросоюзу не вдалося домовитися про це, перемовини продовжуються. Шість із 27 країн Євросоюзу виступили проти цінової межі, запропонованої G7, кажуть дипломати.

"Зараз триває багато двосторонніх переговорів на дуже високому рівні. Збори представників усіх країн ЄС відбудуться, як тільки буде прогрес. Немає сенсу скликати ще одну зустріч, поки змін не буде", - цитує агентство Reuters одного з європейських дипломатів.

Тим часом Росія терміново шукає союзників, аби перешкодити запровадженню граничних цін на свою експортну нафту, при цьому вже звично лякаючи країни-покупці черговим енергетичним Армагеддоном. Зокрема, за повідомленням прес-служби Кремля, 24 листопада очільник РФ Володимир Путін у телефонній розмові з прем'єр-міністром Іраку Мухаммедом Судані заявив про тяжкі негативні наслідки для глобального ринку енергоресурсів через спроби Заходу ввести обмеження на ціну російської нафти.

Спільний інтерес

У той же час, Європа й раніше купувала нафту-сирець у Росії за 65-75 доларів. Йдеться про суміш Urals, яку у часи до пандемії коронавірусу РФ реалізовувала за таку ж вартість. Правда, після початку повномасштабного вторгнення в Україну ціна різко піднялася і вийшла за межі 100 доларів за баррель, однак у останні тижні спостерігається стрімке піке нафтових цін.

Тож, як зазначила заступниця голови комітету ВР з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, обмеження ціни на нафту на рівні 65-70 доларів за барель не матиме значного впливу на нафтогазові доходи федерального бюджету РФ.

"Цими днями в ЄС відбуваються переговори щодо того, на якому рівні обмежити ціни на російську нафту для всіх країн світу. Обмеження на рівні 40-50 доларів за барель значно скоротить прибутки Росії, але обмеження на рівні 65-70 доларів - ні. Російська нафта Urals і так торгується зі значним дисконтом на рівні 67 доларів за баррель", - наводить її слова сайт парламенту.

На думку Підласої, Україні потрібні більш жорсткі енергетичні санкції: обмеження цін на всю нафту, нафтопродукти, а також ембарго ЄС на імпорт російського газу з обмеженням цін на блакитне паливо країни-агресорки для всіх держав світу.

"У жовтні Росія досягнула п’ятимісячного максимуму та заробила 20 мільярдів доларів. на поставках нафти. Україна вдячна нашим друзям - Польщі та балтійським країнам - які наполягають на обмеженні ціни на рівні 30 доларів за барель", - додала Підласа.

Таку ж думку мають і найвідданіші наші союзники. Низка держав, що від початку війни підтримує Україну, заявили на зустрічі послів 27 країн ЄС 24 листопада, що діапазон цін, наданий для ухвалення G7, є надто високим і не здатен завдати вагомої шкоди доходам Росії. А саме Польща, Литва та Естонія вважають, що 65−70 доларів за барель залишать Росії занадто високий прибуток, оскільки собівартість видобутку становить близько 20 доларів за барель. Але Кіпр, Греція та Мальта - країни, що заробляють на перевезенні російської нафти танкерами - вважають, що верхня межа є занадто низькою і вимагають компенсації за втрату бізнесу або більше часу на адаптацію до нових умов.

Водночас, швидка економічна стагнація РФ є наразі життєвою необхідністю для України, та й усієї Європи, світу- заради припинення війни. Адже, за прогнозом депутата Сейму Латвії Айнарса Латковскіса, після обмеження цін на нафту в Росії може закритися близько половини свердловин та переробних підприємств, й введення цієї та інших санкцій дуже погіршить економічну ситуацію в країні вже до кінця зими.

"Ми бачимо, що ціни на нафту вже обвалюються, незважаючи на рішення ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти - ред.) про зниження видобутку нафти, вони все одно йдуть униз. Я не експерт з нафтовидобутку, але чую, що після впровадження цих рішень у Росії закриється близько 50% свердловин та підприємств, які працюють із нафтою. Тож це дуже сильно", - сказав депутат Сейму Латвії у ефірі FREEДОМ.

При цьому він припускає, що Кремль зараз намагатиметься тиснути на західні країни для того, щоб Україна сіла за стіл переговорів.

"Бо ці місяці: грудень, січень, лютий, вони дуже змінять ситуацію в Росії економічно, на гірше. Це тиск на вас - сісти за стіл переговорів", - зазначив Латковскіс.

Ірина Носальська

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...