Рідкісний делікатес: Якими були чипси у СРСР та чому вони не стали популярними

Сьогодні чипси є незмінним атрибутом перегляду фільмів, дружніх зустрічей і швидких перекусів. Їхній смак та характерний хрускіт зробили продукт улюбленим серед людей у всьому світі. Вперше чипси з’явилися в США ще в середині XIX століття й відтоді перетворилися на глобальний феномен із сотнями смаків та варіантів. Але мало хто знає, що і в СРСР також виготовляли власну версію цього снеку. Історія радянських чипсів — маловідома, але надзвичайно цікава, зазначають Патріоти України.

Перші чипси в Радянському Союзі почали виробляти ще в 1963 році під назвою "Хрумка картопля "Московська". Їх виготовляв Московський комбінат картоплепродуктів, пізніше відомий під брендом "Московська картопля". На етапі запуску цей продукт викликав справжній ажіотаж — подібного вітчизняний споживач раніше не куштував. Проте досягти широкої популярності, як у західних країнах, радянським чипсам не вдалося.

У документації тих часів чипси іноді позначалися як "чибси" — слово, яке, очевидно, намагалося адаптувати англійське chips під російське звучання. Згодом прижилася нині звична форма — "чипси". Попри оригінальність ідеї, продукт залишався малодоступним для більшості радянських громадян.

Технологія виготовлення була доволі простою, але базувалася виключно на натуральних інгредієнтах. Вибирали спеціальні сорти картоплі з низьким вмістом цукру, нарізали тонкими скибками, промивали, бланшували й обсмажували у фритюрі, після чого злегка підсолювали. Усе це робило чипси смачними, але й дуже швидкопсувними, адже вони не містили консервантів і ароматизаторів.

Саме короткий термін зберігання став основною причиною того, чому чипси не стали масовим продуктом у СРСР. Їх можна було знайти лише у великих містах, таких як Москва, а вироблялися вони обмеженими партіями. Без вакуумної упаковки та стабілізаторів, термін придатності складав максимум три місяці — і то за ідеальних умов.

Попри невелику популярність, радянські чипси стали символом поступової зміни в споживчих звичках. Це був рідкісний приклад продукту, який наближався до західних стандартів, хоча й залишався майже делікатесом. І хоча масової любові їм не дісталося, свій слід в історії споживчої культури СРСР вони все ж залишили.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Хочу донести до аудиторії Ані, що цей конфлікт - не про мову": Алхім і Мандзюк після скандалу прийшли на подкаст до Раміни Есхакзай, українці обурені (відео)

субота, 7 червень 2025, 16:59

Блогерка та журналістка Раміна Есхакзай запросила до себе на подкаст блогерок Олену Мандзюк та Анну Алхім. Блогерки зустрілися, щоб обговорити скандал, у який потрапила Алхім через своє зневажливе ставлення до української мови, зазначають Патріоти Укра...

"Це значно потужніша історія, ніж ATACMS…": Експерт оцінив можливості успішно зарущеної української балістики

субота, 7 червень 2025, 16:45

У мирний час між успішними випробуваннями ракети та її появою у серійному виробництві може пройти значний період, а під час війни цей термін має бути короткий. Про це сказав військовий оглядач Денис Попович, коментуючи питання української балістики, пе...