"Рішення Зеленського, хоча Тупицький аж ніяк не ідеал судді-конституціоналіста, призведе не до авторитаризму, а до хаосу", - Портников

Не виключено, що плодами діяльності Зеленського у майбутньому скористається інша людина, як Путін скористався наслідками діяльності Єльцина.

"Рішення президента України Володимира Зеленського тимчасово усунути з посади судді голову Конституційного суду України Олександра Тупицького повернуло мене у 1993 рік. Тоді президент Росії Борис Єльцин в розпалі протистояння зі з'їздом народних депутатів відсторонив від посади голови Конституційного суду Валерія Зорькіна і призупинив діяльність самого суду. Конституційний суд Росії відновив свою роботу вже після референдуму щодо нового Основного закону країни і обрав нового голову", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Згодом виявилося, що цей крок Єльцина став кроком до нового російського авторитаризму. Судді засвоїли урок. Конституційний суд все більшою мірою перетворювався на інструмент президентського єдиновладдя. Саме Валерій Зорькін, який - іронія долі - повернувся у крісло голови Конституційного суду Росії - став символом сервільності конституційних суддів. І саме Зорькін провів через суд скандальне рішення, яке схвалило анексію Криму - хоча це рішення прямо суперечило Конституції Росії. Однак відповідало бажанням Володимира Путіна. Саме Путін, а не Конституція Росії, визначають рішення суду. Ось, власне, і весь підсумок 1993 року.

У наших умовах рішення Зеленського - при тому, що всі ми розуміємо, що Тупицький аж ніяк не ідеал судді-конституціоналіста - призведе не до авторитаризму, а до хаосу. Єльцин готовий був боротися з опонентами за допомогою сили. У Зеленського таких можливостей немає. А навіть якщо б вони і були - в Києві побоялися б їх застосувати зі страху перед реакцією Заходу. Зеленському потрібні гроші, потрібна підтримка цивілізованого світу. І це прекрасно розуміють у Конституційному суді. Що буде робити президент, якщо судді скасують його указ? Видасть новий? Розжене суд? Здійснить державний переворот? Зрозуміло, що все це риторичні питання. Зеленському важливіше демонструвати владу, а не застосовувати її. Ніякої реальної влади в руках цієї людини немає і вже не буде.

Втім, я не виключаю, що плодами діяльності Зеленського у майбутньому скористається інша людина, як Путін скористався наслідками діяльності Єльцина. Єльцин все ж боявся піти до кінця шляхом встановлення авторитарної диктатури, та й такий шлях суперечив його політичним принципам. А Путін не боявся нічого. І якщо наступником Зеленського виявиться людина з авторитарними нахилами, ми ще згадаємо день відсторонення судді Тупицького".

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Давно так не волав. Людина-еталон": Журналіст повідомив, що Антін Мухарський виїхав з України як багатодітний батько

четвер, 16 травень 2024, 19:42

Український журналіст Віктор Трегубов повідомив, що Антін Мухарський виїхав з України як багатодітний батько. Актор, ведучий і колишній чоловік Сніжани Єгорової наразі нібито перебуває в Іспанії, передають Патріоти України. "Сьогодні я дізнався, що від...

Чекаємо на реакцію диктатора? Лавров несподівано порівняв Путіна із віслюком (відео)

четвер, 16 травень 2024, 13:40

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров, відповідаючи на питання журналістів щодо поїздки диктатора Володимир Путіна до Китаю, порівняв останнього із віслюком, а російську делегацію назвав – «ввічливими людьми». Про це пишуть росЗМІ, п...