Рівень цинізму зашкалює, українців тримають за ідіотів: Чому підвищення податків оминає надприбутки банків і лакшері-товари, а слуги Зеленського покладають увесь тягар на народ

В Україні готуються підвищити податки на працю та підприємництво. Але, на думку економіста Олексія Куща, цього можна було б уникнути, якби уряд зважився на немислимий для себе крок — оподаткувати надприбутки банків і покупки в стилі лакшері, зазначають Патріоти України.

Що краще — 57 млрд грн чи 30 млрд грн?

Дивлячись, як рахувати.

У парламенті хочуть проштовхнути новий законопроєкт щодо податків. Усе, як і раніше: збільшення військового збору з 1,5% до 5%. Плюс 1% збору для ФОП-ів третьої групи. Ну і там по дрібницях: збір із заправок тощо.

Але знову починається битва за додатковий податок на прибуток банків у розмірі 50%. Щось на кшталт податку на "доходи, надуті вітром" — такі застосовувалися іноді на Заході.

Цей податок може дати 27 млрд грн, тобто майже стільки ж, скільки й підвищення податків на працю (військовий збір) і підприємництво.

А якщо подивитися з іншого ракурсу, то підвищивши податок на надприбуток банків, можна взагалі відмовитися від додаткових податків на зарплату і малий бізнес.

Але нібито не так.

НБУ і Мінфін виступили категорично ПРОТИ підвищення податків на надприбуток банків.

Ба більше, пригрозили внести пункт про неможливість такого оподаткування до меморандуму з МВФ (потім це подадуть як вимогу самого фонду — відома практика наших урядовців із камуфлювання своїх негативних рішень під вимоги МВФ).

Уявляєте рівень цинізму, цей вищий левел безпринципності.

У країні немає грошей, але є надприбуток банків, надутий за рахунок дотацій НБУ в розмірі 227 млрд грн відсотків за депозитними сертифікатами за час війни. Так цей прибуток не можна навіть оподаткувати за підвищеною ставкою.

Рентабельність капіталу в банках (ROE) зараз понад 30%, а НБУ з Мінфіном вважають, що якщо її знизити до 15-20%, то банки сильно постраждають.

Вони що, всіх тримають за ідіотів?

Податки в Україні зростуть. Та чи отримає армія ресурси для оборони країни?

Про інші джерела наповнення бюджету ніхто навіть не думає: гроші шукають не там, де вони є, а там, де їх простіше взяти.

Про які реальні джерела йдеться?

Наприклад, запровадження прогресивного прибуткового податку для фізичних осіб із високими доходами (25% за базової ставки у 18%).

Мова тут, звісно, не про військових. Адже навіть сам НБУ у своїй аналітиці відзначив зростання прошарку багатих в Україні за час війни з 5% до 8%.

Прогресивний прибутковий податок дозволив би не запроваджувати підвищений військовий збір на мінімальну зарплату для найбідніших.

Про такі резерви податків, як підвищений ПДВ на лакшері-товари, скорочення відшкодування ПДВ при експорті сировини та експортні мита на сировину я взагалі мовчу. У сировинній країні мита на експорт приносять.... 500 млн грн на рік, або еквівалент 12 млн дол.

Там резерви дуже великі. Їх задіяння дало б змогу взагалі відмовитися від зростання податків на доходи простих громадян.

От тільки кому вони потрібні, ці прості громадяни?

Мінфін і НБУ дбають про прибутки банків, МВФ слухає, що скаже Мінфін і НБУ, і освячує сказане своїми меморандумами, які для керівників цих відомств важливіші за Конституцію.

Крім того, здерти податки з простих громадян під час виплати зарплати, особливо з бюджетників, набагато простіше. Ніхто навіть і не писне за якісь там 5%.

З миру по нитці — багатому сорочка бріоні...

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Люди танцюють, а на підлозі лежить нетверезий Дорн": Відомий український музикант розповів про "легендарний фестиваль" в Маріуполі

п’ятниця, 13 вересень 2024, 13:17

До повномасштабного вторгнення РФ в Маріуполі проводився музичний фестиваль, який міг стати визначною частиною культурного ландшафту Сходу України. Про це розповів Женя Галич в інтерв'ю Підпільний Live, передають Патріоти України. "MRPL Fest – це леген...

"Авто має особливий оперативний талон": Журналіст Ткач розповів скандальні подробиці щодо нардепа Копитіна, який потрапив у ДТП (фото)

п’ятниця, 13 вересень 2024, 12:55

Український журналіст Михайло Ткач повідомив нові скандальні деталі про народного депутата від "Слуги народу" Копитіна, який 28 серпня потрапив у дорожньо-транспортну пригоду. Про це написав журналіст Михайло Ткач на своїй сторінці в соціальній мережі ...