Росія отримує чеські деталі до гелікоптерів Мі-8, - журналістське розслідування

Росія через азійські країни-посередники в обхід санкцій отримувала й, імовірно, продовжує отримувати силові агрегати для гелікоптерів Мі-8, які тим постачає компанія в Чехії. Про це йдеться у розслідування проєкту Trap Agressor, яке публікує The Kyiv Independent, передають Патріоти України.

Для ремонту та будівництва нових Мі-8 окупантам потрібні комплектувальні. Розслідувачі з’ясували: щонайменше один із них — найважливіший силовий агрегат Safir, необхідний для запуску головного двигуна вертольота — виготовляє не РФ. Його виробляє лише машинобудівна компанія в Чехії — PBS Velka Bites.

Інформація торгової бази даних Export Genius про російський імпорт свідчать, що з початку вторгнення Росії в Україну у 2014 році й до великої війни у 2022-му PBS Velka Bites поставила Москві продукцію на $122, зокрема й ці установки.

Після запроваджених санкцій вона припинила постачати їх Москві, однак, за даними Trap Agressor, силові агрегати продовжують надходити країні-агресору в обхід обмежень через посередників в Азії — Індію та Казахстан.

Індійська компанія Space Era Materials And Processes постачала 20 таких установок у 2022−2023 роках Казанському вертолітному заводу на суму $8,5 мільйона.

«Аналітики Trap Aggressor виявили, що керівництво Space Era має тісні зв’язки з Росією, що може свідчити про те, що Москва використовує індійську компанію для постачання запчастин для гелікоптерів до Росії», — розповідає видання.

Також, як сказано в розслідуванні, чеська компанія співпрацює зі ще однією індійською фірмою Deep Engineering, яка обслуговує літаки Мі, і водночас продає їй комплектувальні, які можуть потім потрапити до Росії.

Після початку великої війни PBS Velka Bites продавала силові установки для Мі-8 і авіаремонтному заводу № 405 у Казахстані, відомому давніми зв’язками з російським військово-промисловим комплексом.

«У PBS заявили, що торгівля з Казахстанським авіаремонтним заводом № 405 у 2023 році здійснювалася за наявними чинними експортними ліцензіями. Так, PBS Velka Bites постачала силові установки покупцям, які офіційно і публічно заявляють про співпрацю з російським військовим комплексом», — пишуть аналітики.

У відповідь на висновки Trap Aggressor компанія в Чехії заявила, що розпочала внутрішнє розслідування щодо реекспорту силових агрегатів до Росії своїми індійськими та казахськими клієнтами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...