Росія перекинула до Лівії новітню ППО "Витязь". У Сирії знов гаряче. Повідомляють про ліквідацію та поранення "їхтамнетів"

Дайджест подій на Близькому Сході.

Дайджест подій на Близькому сході. 6 серпня 2020 року

Лівія: Прем’єр-міністр УНЄ Лівії Фаїз Сарадж прийняв главу МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу та главу МЗС Мальти Еваріста Бартоло в будівлі Президентської ради в Тріполі. Тристоронні переговори почалися в присутності представників преси і продовжилися за закритими дверима.

Напередодні трьохсторонніх перемовин, турецький міністр закордонних справ виказав сподівання, що надія на порозуміння з росією ще є. «Не все закінчено, тому що на полі ще є мир, проблема в Лівії не вирішена. Хафтар не вірить у політичне рішення, тікає зі столу переговорів і може напасти знову».

Хоча, миролюбні заяви Туреччини навряд чи будуть почуті «тією стороною». Допомогу яку отримав Хафтар від кремля навряд чи має слугувати справи миру.

Вочевидь, що однім з «подарунків» лівійському заколотнику стала новітня система ППО С-350 «Витязь». Дуже схожі на цю систему силуети були помічені біля нафтового порту Лас Лануф на узбережжі «Нафтового Півмісяця». І скоріш за все за пультами цих систем перебувають кадрові «їхтамнети».


На тлі активізація дипломатичних перемовин всіх з усіма. Бойова активність значно спала, але відходу вже накопичених сил з лінії фронту не помічалося. З тим, хафтарівці повідомили, що змогли з ходу зайняти невеличке місто аль Курайрат. В цьому населеному пункті із-за повітряної загрози з боку ЛНА, контингент сил лівійської армії незначний і такий хід з боку Хафтара міг цілком можливий. Але в УНЄ заперечили присутність сил противника в аль Курайрат.

Туреччина: МЗС Туреччини: Підписана сьогодні між Єгиптом і Грецією угода про демаркацію морських кордонів не має для Анкари ніякого значення. Цілком очевидна відповідь, бо внаслідок цієї двосторонньої угоди Туреччина втратила 21 500 км2 морської юрисдикції.


Сирія: Після добової перерви, асадити поновили атаки. Під прикриттям артилерії, сирійська армія з союзниками спробувала пробитися на фронті аль-Хаддада і пагорба Аль-Ракім в Джабал Аль-Акрад в північній Латакії. Спроби виявилися марними. Повстанці діяли впевнено, паралельно накриваючи артою групи підсилення асадитів ще на підході.

І скоріш за все, саме таким чином сьогодні був вбитий один російський офіцер, а ще декілька свинособак отримали поранення – про таке повідомляють джерела повстанців. На підтвердження цієї версії, стало відомо про прибуття евакогелікоптера в місто Кісінба для евакуації пошкоджених тушок русні. Бо спроба забрати їх звідти автомобільним транспортом була невдалою, оскільки повстанці з ПТРК спалили цей автомобіль.

На півдні Ідлібу аналогічні спроби просунутися асадити скоїли в напрямку міста Бінін в районі сіл Кансаба та Дейр Санбул. Обидві така само були невдалими. Активно працювала асадівська артилерія.

І вже другий день поспіль активін бойові дії розгортаються на півдні Сирії, в зоні турецької операції «Щит Євфрату». Асадити разом з терористами з РПК ведуть обстріли околиць і сіл біля міста Аль-Баб, в результаті яких сьогодні були поранені два підлітки. Періодично стаються стрілкові бої. Турецька артилерія відповідає точково, але потужно.

Інформаційна підготовка на пропагандистських каналах також атиквізувался.


Арабське невдоволення в провінції Дейр Ез-Зор докотилося і до Півночі Сирії. Крім арабів, які знаходяться в СДС, станом безпеки серед своїх соплеменників невдоволені араби, вихідці з південного-сходу, які опинилися в лавах протурецьких угруповань. В знак солідарності зі своїми братами вони провели попереджувальну акцію.

І якщо ці хлопці, все ж такі підуть у самоволку, в самій провінції Дейр Ез-Зор одними спаленими шинами навряд чи обійдеться. То як на мене, час заяви від американців для примирення курдської та арабської частини населення на контролюємих територіях Сирії вже настав.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...