Росія в односторонньому порядку хоче змінити морський кордон із країнами-членами НАТО, - Портников

"Видання The Moscow Times відшукало інформацію, згідно з якою Росія в односторонньому порядку вирішила скоригувати морський кордон з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Міністерство оборони Росії пропонує оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області", — пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"При цьому пропонується визнати частково нечинною постанову Ради Міністрів СРСР ще 40-річної давності. Просто тому, що ця постанова не відповідає «сучасній географічній обстановці». Що це за обстановка така, навіть не питайте. Просто захотілося отримати контроль над чужими водами — тому, що, мабуть, так зручніше і тому, що, впевнений, так можна влаштувати провокацію.

Тобто, за великим рахунком, повторюється історія з Чорним і Азовським морями. Росія ж не просто окупувала й анексувала Крим, вона ще й оголосила своїми прибережні територіальні води. І хочеться нагадати, що небажання інших держав погоджуватися з цим рішенням Москви не раз призводило до серйозних конфліктів. Переговори про Азовське море між Україною і Росією тривали кілька років, Москва наполягала на тому, щоб узагалі не проводити морського кордону, щоб Азовське море залишалося «спільним» для Росії та України. Результати відомі: Росія окупувала Азов, скориставшись для цього ще й правом, яке дозволяло її кораблям перебувати в безпосередній близькості від українських портів. І тепер, після окупації та анексії Донецької області, вважає Азовське море «внутрішнім морем Росії».

Але в історії з Балтійським морем є одна важлива відмінність: Росія хоче змінити морський кордон із країнами — членами НАТО. Змінити в односторонньому порядку, після «громадського обговорення» в самій Росії, а зовсім не після переговорів з Литвою та Фінляндією. І це воскрешає в пам’яті вимогу Москви до Фінляндії про перенесення кордонів за часів Йосипа Сталіна. Знову-таки з тією відмінністю, що НАТО тоді не було.

Але цей «чорноморський маневр» Росії на Балтиці, упевнений, не повинен залишати сумнівів: Москва продовжує йти шляхом ескалації відносин із країнами Заходу. По суті, зміна морського кордону на Балтиці - продовження дестабілізації кордонів за допомогою мігрантів. І якщо Білорусь промишляла цим на кордонах Польщі і тієї ж Литви, то Росія спрямовувала міграційні потоки на кордон із Фінляндією. Чому б тепер не перевірити, як Фінляндія і Литва поставляться до перенесення морських кордонів?

Це, впевнений, дуже небезпечний шлях — тонка межа, яка відокремлює «гібридну війну» від справжньої. Але Росія свідомо йде цим шляхом, розраховуючи, що західні країни просто побояться відкритого конфлікту, відступлять ну або, в крайньому разі, запровадять якісь економічні санкції, з якими Росія вже навчилася жити.

Однак український досвід доводить, що «гібридною війною» і морськими кордонами російська агресія ніколи не вичерпується. Якщо Володимира Путіна не зупиняють, він іде далі".

Джерело: Крим.Реалії
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пристрасті навколо Содоля. Чому українські вищі командири ворогують і як це відбивається на полі бою - Ігор Луценко

вівторок, 25 червень 2024, 22:55

"Шановний український народе, активісти і просто небайдужі! . Звертаю вашу увагу на те, що головна битва сьогодення — це не бої за Карлівку, Новоолександрівку чи Вовчанськ. Набагато більша вирішальність — у двобої різних поколінь військових. І мова не...

Нелюди, що сміють казати про братерство: Z-блогери хваляться, як здали дівчину в катівню за українську мову

вівторок, 25 червень 2024, 21:55

Журналіст Денис Казанський розповів про трагедію, котра спіткала українська молода патріотка, намагаючись в чомусь переконати рашистів . "Росіяни самі не помітили, як перетворилися на монстрів - кровожерних і безжальних. Ексепримент чекістів із дегуман...