Російські "танки-черепахи" виявилися ефективними, але їхній час добігає кінця, - Forbes

На початку квітня українські оператори безпілотників були вражені, помітивши на полі бою біля Красногорівки — на захід від Донецька — російський танк Т-72 із металевим дахом на корпусі та башті. Неймовірно, але цей мутант виявився вдалою знахідкою для росіян. Однак лише на короткий час, передають Патріоти України з посиланням на Forbes.

"Насправді це започаткувало технічну тенденцію в російській армії в Україні, оскільки все більше і більше російських екіпажів приходили до ідеї, що дивна імпровізована броня може справді працювати", – йдеться у публікації.

Попри те, що насмішливо прозваний "черепахою" танк втрачав можливість крутити баштою і взагалі спостерігати за полем бою, він міг виконувати поставлену задачу - підвозити піхоту до окопів ЗСУ. Тож нові танки-черепахи продовжують з’являтися на російському боці фронту. "Через три тижні вони стали звичайним явищем на всьому східному фронті 26-місячної війни Росії проти України", – пише Forbes.

Більшість "танків-черепах" належать 5-й мотострілецькій бригаді РФ, колишньому підрозділу сепаратистів "ЛДНР", який минулого року приєднався до російської армії. 5-та мотострілецька бригада завжди обходилася тією зброєю, яку тільки могла випросити, позичити чи вкрасти.

Але тепер "танки-черепахи" також з’являються в майстернях краще оснащених російських підрозділів, у тому числі 90-ї танкової дивізії, яка ховається навколо руїн Авдіївки. Російська армія не завжди береже технику і солдатів, але вона не є — як інституція — дурною, зазначають автори публікації.

"Я знаю, що люди сміються з цього, але я не думаю, що це божевільна адаптація. Росіяни пристосовуються до конкретних умов на полі бою", — написав аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики (США) Роб Лі.

За відсутності протитанкових систем та артилерійських боєприпасів у ЗСУ для росіян була лише одна проблема на полі бою – українські FPV-дрони. І саме цю проблему росіяни вирішили створенням "танків-черепах". Але часи гострого дефіциту озброєнь в українській армії добігають кінця: нові партії американської допомоги вже прямують в Україну, включно з артилерійськими снарядами та новими "Джавелінами".

"FPV нікуди не зникають. Але вони також не збираються залишатися основним — практично єдиним — українським боєприпасом на полі бою. Як поведуться незграбні танки-черепахи та їхні переважно сліпі екіпажі, коли українці стрілятимуть по них 45-кілограмовими снарядами та 16-кілограмовими ракетами на додаток до 900-грамових безпілотників?" – пише Forbes.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Важко знайти людину, яка б зробила більше для ослаблення ЗСУ": Волонтер Донік відреагував на оголошення Росією у розшук Хомчака

вівторок, 7 травень 2024, 20:53

Відомий волонтер та військовий інструктор Роман Донік прокоментував у соцмережі "Фейсбук" оголошення колишнього Головнокомандувача ЗСУ, а зараз першого заступника секретаря РНБОУ Руслана Хомчака у розшук у Росії, передають Патріоти України. На думку До...

У серіалі українського телеканалу знявся актор-колаборант - ЗМІ

вівторок, 7 травень 2024, 19:51

У квітні 2024 року на українському телеканалі ICTV2 відбулася прем'єра серіалу "Подвійні ставки". У серіалі одну з ролей зіграв актор з Маріуполя Дамір Сухов, який виявився колаборантом, інформують Патріоти України. "Подвійні ставки" - це 8-серійна кри...